Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pentru a trai o viata lunga si sanatoasa, pisicile au nevoie de hrana, apa si afectiune. Desi legenda spune ca pisicile urasc apa, este totusi necesar ca ele sa o bea pentru a fi sanatoase. Daca pisica dumneavoastra refuza sa bea, acest lucru poate duce la boli care pot fi grave si periculoase.

Poate provoca deshidratare, care este un dezechilibru de apa si electroliti, ceea ce poate duce la probleme de sanatate pentru felina dumneavoastra. Pisica dvs. poate refuza sa bea apa din mai multe motive, unele dintre ele fiind:

  • O lipsa de apa disponibila
  • Pierdere de sange, soc sau febra
  • Insolatie
  • Stilul de viata si dieta

Pisicile sunt foarte asemanatoare cu noi si au nevoie sa bea multa apa pentru a supravietui. Ele sunt alcatuite in principal din apa, la fel ca si oamenii, iar lipsa apei poate cauza probleme serioase. Daca pisica dvs. a scazut brusc consumul de apa, ar fi intelept sa o duceti la veterinar pentru un control si pentru a va asigura ca nu exista o cauza mai grava in spatele acestei situatii.

De ce apare refuzul de a bea la pisici

Pot exista multe cauze pentru care pisica dumneavoastra refuza sa bea. Unele dintre ele pot fi la fel de simple ca incapatanarea, iar altele pot fi la fel de complicate ca un atac cauzat de caldura. Consumul unei cantitati suficiente de apa este important pentru felina dumneavoastra, deoarece este necesara pentru toate procesele lor biologice. Unele cauze posibile sunt:

Lipsa de apa disponibila

Pisica dvs. ar putea pur si simplu sa refuze sa bea apa pentru ca este pretentioasa cu privire la tipul de apa care ii este disponibil. Unele pisici prefera apa cu minerale, in timp ce altele sunt multumite cu apa de la robinet. Uneori, chiar si tipul de bol poate juca un rol in cantitatea de apa pe care o bea pisica dumneavoastra. Daca bolul este prea mare sau prea mic, ar putea face o diferenta in ceea ce priveste dorinta pisicii dumneavoastra de a bea sau nu. Unor pisici nu le place cand mustatile lor se freaca de peretii bolului si, prin urmare, pot refuza sa bea dintr-un bol prea mic. Unele pisici prefera bolurile din otel inoxidabil in detrimentul celor din ceramica, sau invers.

Pierderea de sange, soc sau febra

Pierderea de sange poate fi interna sau externa. Pierderile externe de sange pot fi observate, putand proveni de la muscaturi, fracturi, hemoragii dupa nasterea pisicilor, sangerari nazale sau leziuni si rani provocate de alte accidente. Pierderile interne de sange pot aparea in urma unor traumatisme, otraviri, tulburari de coagulare a sangelui sau a unor viermi carlig si a altor paraziti interni. 

Socul si febra pot, de asemenea, sa impiedice pisica sa bea. Socul este cauzat de lipsa fluxului sanguin din cauza unui dezechilibru in ceea ce priveste cantitatea de oxigen si nutrienti din organism. Unele simptome includ un puls slab si rapid, mucozitati si piele palida, inconstienta fata de mediul inconjurator, dificultati in a sta in picioare, gingii roz inchis sau rosii care devin gri, respiratie rapida si superficiala, timp de umplere capilara lent, hipotermie si gafaiala. Socul poate fi extrem de periculos pentru pisica dumneavoastra si necesita interventia medicului veterinar. 

Desi singura modalitate de a sti cu siguranta daca pisica dumneavoastra are febra este sa ii luati temperatura, exista si alte semne. Printre acestea se numara depresia, pierderea poftei de mancare, lipsa de energie, scaderea consumului de apa, respiratia rapida si frisoane sau diminuarea ingrijirii. Aceste trei simptome pot cauza o scadere a aportului de apa al animalului dumneavoastra de companie.

Insolatie

Accidentul vascular cerebral din cauza caldurii poate fi foarte periculos si este important sa cunoasteti semnele. Simptomele includ gafaiala, colaps, letargie, varsaturi si o temperatura ridicata. De asemenea, poate provoca si poate fi cauzat de o scadere a consumului de apa. Daca banuiti ca pisica dumneavoastra sufera de un accident vascular cerebral din cauza caldurii, trebuie sa fie adusa imediat la veterinar, deoarece poate fi o situatie care ii poate pune viata in pericol.

Stilul de viata si dieta

Ar trebui sa luati in considerare si stilul de viata al animalului dumneavoastra de companie. Daca detineti o pisica de exterior, este posibil ca aceasta sa poata gasi apa din rauri si iazuri in timpul aventurilor, si, prin urmare, va avea nevoie de mai putina apa de acasa. De asemenea, cat de multa miscare fac va juca un rol. Daca pisica dumneavoastra se oboseste prea mult, se poate deshidrata cu usurinta. Cu cat pisica dumneavoastra este mai activa, cu atat va avea nevoie de mai multa apa si, in mod natural, ar trebui sa consume mai multa sau mai putina, in functie de nevoile sale. Daca va hraniti pisica cu hrana umeda, aceasta nu va trebui sa bea atat de multa apa ca in cazul in care mananca hrana uscata, deoarece isi va lua o parte din continutul de apa din hrana umeda.

Ce trebuie sa faceti daca pisica dumneavoastra refuza sa bea

Determinarea cauzei refuzului pisicii dvs. de a bea apa poate fi o provocare, iar daca aveti ingrijorari ca ar putea fi ceva serios, atunci poate doriti sa luati in considerare aducerea pisicii la medicul veterinar pentru a va asigura ca este sanatoasa. Daca pisica dumneavoastra are pierderi interne de sange, este posibil sa aiba nevoie de radiografii sau ecografii pentru a determina sursa hemoragiei. Sangerarea externa va fi tratata prin curatarea si pansarea ranii sau, in unele cazuri, poate fi necesara o interventie chirurgicala. 

Daca suspectati un soc, este important sa va pastrati calmul si sa va indreptati imediat catre clinica veterinara.  O pisica cu febra de peste 24 de ore trebuie adusa la medicul veterinar. 

Cu exceptia cazului in care suspectati un accident vascular cerebral din cauza caldurii, un soc, o boala sau o ranire, aducerea pisicii la medicul veterinar pentru a refuza sa nu ar trebui sa fie necesara. Daca pisica dvs. se comporta normal, dar apa din castronul ei pare sa nu se scurga niciodata, luati in considerare stilul de viata al acesteia si incercati sa aflati daca nu cumva isi ia apa din alta sursa. Incercati diferite dimensiuni si tipuri de boluri si de apa pentru a vedea daca pisica dumneavoastra are o anumita preferinta.

Prevenirea refuzului de a bea

Pentru a preveni incidente grave, cum ar fi insolatia, evitati sa va lasati pisica afara pentru perioade lungi de timp daca este foarte cald. Nu ar trebui sa va lasati niciodata pisica sau orice alt animal de companie intr-o masina parcata, deoarece interiorul se poate incalzi rapid, iar caldura intensa ii va provoca pisicii dumneavoastra un accident vascular cerebral din cauza caldurii. 

Daca nu puteti gasi o modalitate de a va face pisica sa bea mai multa apa, ati putea sa o hraniti cu mancare umeda si aceasta va contribui la aportul de apa. Daca pisica dvs. nu bea din bolul ei, incercati sa experimentati cu diferite tipuri. Asezati boluri de diferite forme, dimensiuni si materiale prin casa si vedeti care dintre ele sunt folosite.