Sâmbătă, Mai 11, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Proprietarii de pisici isi cunosc felinele mai bine ca oricine si ei sunt singurii in masura sa aiba un impact major asupra santatii si starii de fericire a pisicii. Iata cateva indicii care va vor ajuta sa va dati dati seama daca exista o problema, din timp. 

Pisica mea este bolnava - Veterinarul Pet

 

Pisicile sunt creaturi fascinante si membri importanti in cadrul familiei. Dar nu sunt copii si nici caini. Ele difera de caini si de oameni prin faptul cau au reusit sa supravietuiasca singure timp de aproximativ 10.000 de ani. Fiind creaturi solitare, ele s-au adaptat sa para puternice si sanatoase, chiar si atunci cand nu sunt. 

Din fericire, va puteti da seama daca exista probleme de sanatate, cu aceste indicii: 

  • Daca pisica ta isi schimba rutina sau comportamentul obisnuit. Un exemplu poate fi Mirel care iubeste sa sara si sa se catare si urca si coboara scarile, ca un atlet desavarsit. De la un timp insa, Mirel coboara scarile mult mai incet si nici nu mai face acrobatiile cu care isi obisnuise stapanii. Desi era convins ca schimbarile de comportament se datoreaza varstei, proprietarul l-a adus pe Mirel la cabinetul veterinar. Mirel a fost diagnosticat cu artrita severa la articulatii si genunchi si tratamentul a inceput de indata ce rezultatele testelor au aratat ca el este in rest sanatos. Mirel si-a recapatat statutul de “atletul” familiei si a reinceput sa se catare si sa coboare scarile cu viteza cu care isi obisnuise familia. 

Cazul lui Mirel este unul fericit, din cauza faptului ca a fost diagnosticat si a putut fi tratat si scutit de o viata in durere. 

Iata o lista de schimbari de comportament si de comportamente anormale care indica prezenta durerii sau a unei afectiuni. 

Schimbarile in comportamentul normal: 

  • apetit: cresterea sau scaderea acestuia. 
  • ingrijire: ingrijirea exagerata a unei anumite zone sau totala lipsa de ingrijire. 
  • somnul: dormitul mai mult sau mai putin. 
  • nivelul de activitate: cresterea sau scaderea acestuia. 
  • vocalizarile: miorlaitul in timpul noptii, tinandu-te treaz pana dimineata sau faptul ca nu mai miauna pentru a primi recompense sau mancare precum inainte. 
  • joaca - nu se mai joaca. 

Comportamente anormale: 

  • accidente in afara litierei - fie peste marginea acesteia fie in alt loc. Poate fi atat urina cat si fecale, dar de regula este una sau alta. 
  • agresivitate cu alte animale de companie - aceasta se poate intampla fie la atingere, fie la manipulare in orice moment. 
  • distrugerea mobilierului. 
  • suirea pe dulapuri pentru a fura mancarea oamenilo, lucru pe care nu-l faceau inainte. 

Un alt sfat este sa faceti o poza a pisicii si sa o puneti pe frigider, pentru a o putea vedea frecvent. In fiecare an, faceti alta poza si comparati-o cu cea din anul anterior. Cand vezi o diferenta, contacteaza medicul veterinar. 

Contactati medicul veterinar daca observati oricare din aceste semne. De obicei, afectiunile pot fi prevenite din controale de rutina, prin care se pot identifica si alte probleme intalnite frecvent la pisici, cum ar fi bolile renale sau cele legate de tiroida.