Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisica mea care este de obicei linistita, se agita foarte mult de cate ori cineva strain intra in casa; chiar a atacat unii vizitatori. Acestea sunt semne ale agresivitatii din frica, un comportament defensiv fata de stimuli necunoscuti, precum oamenii, animalele sau zgomotele. Experientele neplacute, precum un drum la cabinetul veterinar, pot declansa, de asemenea, mecanismele agresivitatii din teama. Pisicile care manifesta acest tip de agresivitate suiera, isi dezvelesc dintii si se ghemuiesc, tinandu-si coada si membrele sub ele. Urechile se inclina pe spate, pupilele li se dilata iar blana li se infoaie.

Gestionarea acestei probleme implica identificarea si, daca este posibil, evitarea stimulilor care declanseaza frica. Puteti incerca implementarea unui plan de desensibilizare treptata, prin care sa va expuneti pisica unor stimuli de acest gen in conditii de siguranta, pe perioade scurte, iar apoi sa o recompensati cu delicatese daca nu manifesta comportament agresiv. De exemplu, daca pisica dvs. se teme de barbati, un barbat se poate aseza in fata acesteia la o distanta sigura, ce nu-i va permite animalului sa se manifeste agresiv. Pisica va primi astfel o recompensa pentru comportamentul calm pe care il va manifesta. Cu fiecare astfel de ocazie, barbatul se va apropia din ce in ce mai mult, iar astfel, pisica va invata treptat sa asocieze prezenta barbatului cu o gustare delicioasa. 

Exista doua moduri de a aborda o pisica agresiva din teama:

  1. Nu o mangaiati. Vorbele calme si alintul ii comunica acesteia aprobarea dvs. in legatura cu comportamentul ei neadecvat.
  2. Vizitatorii dvs. nu ar trebui sa se dea in laturi sau sa manifeste teama in fata unei pisici agresive, deoarece acest lucru ii dau acesteia de inteles ca atitudinea ei poate alunga persoanele nedorite. Lipsa atentiei din partea proprietaruluiu reprezinta o strategie mai buna.