Vineri, Mai 03, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cercetatorii au identificat o tulpina de bacterii la pisicile sanatoase care produce antibiotice impotriva infectiilor cutanate severe. Descoperirile ar putea duce in curand la noi bacterioterapii pentru oameni si animalele lor de companie, in care bacteria pisicii este aplicata prin intermediul unei creme sau al unui spray topic.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din California San Diego au folosit bacteriile gasite pe pisici sanatoase pentru a trata cu succes o infectie a pielii la soareci. Aceste bacterii pot servi drept baza pentru noi terapii impotriva infectiilor cutanate severe la oameni, caini si pisici.

Studiul, publicat in eLife la 19 octombrie 2021, a fost condus de Richard L. Gallo, MD, PhD, profesor distins si presedinte al Departamentului de Dermatologie de la scoala de Medicina din UC San Diego, a carui echipa este specializata in utilizarea bacteriilor si a produselor acestora pentru a trata boli - o abordare cunoscuta sub numele de „bacterioterapie".

Pielea este colonizata de sute de specii bacteriene care joaca roluri importante in sanatatea pielii, imunitate si combaterea infectiilor. Toate speciile trebuie sa mentina un echilibru divers de bacterii sanatoase ale pielii pentru a lupta impotriva potentialilor agenti patogeni.

„Sanatatea noastra depinde in mod absolut de aceste bacterii „bune"", a spus Gallo. „Ele se bazeaza pe pielea noastra sanatoasa pentru a trai si, in schimb, unele dintre ele ne protejeaza de bacteriile „rele”. Dar daca ne imbolnavim, bacteriile „rele” pot profita de apararea noastra slabita si pot provoca infectii”.

Acesta este cazul lui Staphylococcus pseudintermedius rezistent la meticilina (MRSP), o bacterie care se gaseste in mod obisnuit la animalele domestice si care devine infectioasa atunci cand animalele sunt bolnave sau ranite. MRSP este un agent patogen emergent care poate sari de la o specie la alta si poate provoca dermatita atopica severa sau eczeme. Aceste infectii sunt frecvente la caini si pisici si pot aparea si la om, desi ratele de infectare la om variaza in intreaga lume. Dupa cum sugereaza si numele sau, MRSP este rezistent la antibioticele obisnuite si a fost dificil de tratat in mediul clinic si veterinar.

Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii au analizat mai intai o biblioteca de bacterii care traiesc in mod normal pe caini si pisici si le-au cultivat in prezenta MRSP. In urma acestei cercetari, ei au identificat o tulpina de bacterii de pisica numita Staphylococcus felis (S. felis) care a fost deosebit de buna la inhibarea cresterii MRSP. Ei au descoperit ca aceasta tulpina speciala de S. felis produce in mod natural mai multe antibiotice care ucid MRSP prin intreruperea peretelui celular si prin cresterea productiei de radicali liberi toxici.

„Puterea acestei specii este extrema", a declarat Gallo. „Este puternic capabila sa ucida agentii patogeni, in parte pentru ca ii ataca din mai multe parti - o strategie cunoscuta sub numele de "polifarmacie". Acest lucru o face deosebit de atractiva ca terapie".

Bacteriile pot dezvolta cu usurinta rezistenta la un singur antibiotic. Pentru a ocoli acest lucru, S. felis are patru gene care codifica patru peptide antimicrobiene distincte. Fiecare dintre aceste antibiotice este capabil sa ucida MRSP de unul singur, dar, lucrand impreuna, acestea fac mai dificila lupta bacteriei.

Dupa ce am stabilit modul in care S. felis ucide MRSP, urmatorul pas a fost sa vedem daca ar putea functiona ca terapie pe un animal viu. Echipa a expus soarecii la cea mai comuna forma a agentului patogen si apoi a adaugat fie bacterii S. felis, fie extract bacterian in acelasi loc. Pielea a prezentat o reducere a scalarii si a roseatei dupa oricare dintre cele doua tratamente, in comparatie cu animalele care nu au fost tratate. De asemenea, au ramas mai putine bacterii MRSP viabile pe piele dupa tratamentul cu S. felis.

Urmatorii pasi includ planuri pentru un studiu clinic pentru a confirma daca S. felis poate fi utilizat pentru a trata infectiile MRSP la caini. Bacterioterapiile ca aceasta pot fi administrate prin intermediul unor spray-uri, creme sau geluri topice care contin fie bacterii vii, fie un extract purificat de peptide antimicrobiene.

In timp ce aceste produse sunt in curs de dezvoltare, ce ar trebui sa faca intre timp proprietarii de animale de companie?

„Nu incetati sa va spalati animalele de companie pentru a pastra aceste bacterii „bune” pe ele”, a spus Gallo. „Pielea a evoluat pentru a proteja bacteriile „bune„, asa ca sapunul si detergentii nu le spala de obicei pe cele bune„.

„Ar putea fi chiar posibil ca traiul cu o pisica sanatoasa sa ofere oamenilor o anumita protectie impotriva MRSP", a spus Gallo, „asa ca acesta poate fi un argument in sprijinul detinerii de animale de companie”.