Vineri, Mai 03, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Noile cercetari dezvaluie 25 de semne cheie suficiente ale durerii, precum absenta toaletarii, pozitia incovoiata, evitarea zonelor cu lumina, schimbari ale comportamentului de alimentatie si dificultatea de a sari, toate acestea indicand durerea, dar fara a fi semne necesare. Aceste rezultate subliniaza faptul ca posibilitatea de a evalua un set de comportamente va fi mult mai sigura decat evaluarea unui singur simptom.

Proprietarii de pisici de pretutindeni sunt familiari cu personalitatile individuale, cu obiceiurile si preferintele animalelor lor si pot detecta momentul in care comportamentul felinelor difera de normal. Totusi, intelegerea semnificatiei acestor schimbari poate fi o sarcina dificila.

Oamenii de stiinta din domeniul veterinar au concluzionat si identificat 25 de semne ale comportamentului pisicilor care ar putea indica ca acestea manifesta durere. Consensul la nivel expert, condus de Dr. Isabella Merola si Profesorul Daniel Mills de la Universitatea din Lincoln, UK, sprijinit de Asociatia de Caritate pentru Pisici Feline Friends (Derbyshire), reprezinta prima lista de acest gen care a fost stabilita de un consiliu de experti in medicina felina din mediul veterinar.

Cercetarea, publicata de jurnalul stiintific PLOS One, a implicat cadre universitare si practicieni renumiti din intreaga lume cu specializari in medicina interna, anesteziologie, oncologie, stomatologie, comportament, dermatologie, oftalmologie si neurologie.

Lista pe care acestia au creat-o ar putea ajuta acum proprietarii de animale si practicienii din domeniul veterinar sa identifice semnele importante pe care animalele le manifesta cand au dureri si sa reduca suferinta acestora prin stabilirea unui diagnostic rapid al problemelor si afectiunilor.

Tinta acestui studiu a fost de a colecta si clasifica opinii experte cu privire la posibilele semne de comportament ale pisicilor care au manifestat durerea. Aceste semne au fost clasificate fie ca suficiente (prezenta lor a indicat faptul ca pisica are dureri) sau ca necesare (semnele trebuie sa fie prezente pentru a concluziona ca pisica are dureri) pentru evaluarea durerii la pisici.

Prin repetarea unui proces de selectie si analiza comportamentala, munca acestora a dezvaluit 25 de semne cheie suficiente, precum absenta toaletarii, pozitia incovoiata, evitarea zonelor cu lumina, schimbarea comportamentului de alimentare si dificultatea de a sari, toate acestea indicand durerea, dar fara a fi semne necesare. Aceste rezultate subliniaza faptul ca posibilitatea de a evalua un set de comportamente va fi mult mai sigura decat evaluarea unui singur simptom.

Profesorul Daniel Mills, Profesor in medicina veterinara comportamentala la Universitatea din Lincoln Facultatea de Stiinte ale Vietii, a afirmat: Atat proprietarii cat si medicii veterinari sunt cu siguranta capabili sa recunoasca multe dintre schimbarile de comportament ale pisicilor care manifesta durerea. Totusi, proprietarii ar putea sa nu recunoasca intotdeauna relevanta clinica a lucrurilor pe care le observa. Spre exemplu, acestia ar putea vedea schimbarile ca o parte inevitabila a imbatranirii naturale si sa nu le raporteze medicului veterinar ca si ingrijorari sau, cel putin, nu pana cand aceste comportamente devin destul de severe. Noi speram ca prin detinerea acestei liste agreate de criterii mai obiective, care se raporteaza la semnele specifice ale durerii, se va putea imbunatati abilitatea proprietarilor si a medicilor veterinari de a le recunoaste.

Pe parcursul studiului, am consultat mai multi experti la nivel international astfel incat sa putem sa fim siguri de faptul ca semnele sunt indicatori universali ai durerii. Prin crearea acestui set nucleu de semne, punem fundatia unor studii viitoare pentru detectarea timpurie a durerii la pisici, prin utilizarea unor trepte care sunt bazate crucial pe observatii naturale, non-invazive.

Cercetatorii au intreprins proiectul ca si parte a unei initiative mai mari in identificarea manifestarilor durerii la pisici, focalizandu-se pe expresiile fetei. Acest studiu initial a fost cheia de introducere in cercetare pentru a vedea daca orice elemente faciale au fost recunoscute ca si simptom al durerii. Acest lucru nu a fost gasit a fi foarte relevant, desi lucrarile in curs ale oamenilor de stiinta ar putea fi foarte utile in observarea durerii, cu toate ca semnele sunt foarte subtile.

Caroline Fawcett, presedinte Feline Friends, spune ca rezultatele obtinute pana acum din cercetare ajuta la un salt major in favoarea intelegerii animalelor de companie: Pisicile sunt binecunoscute pentru a nu arata ca acestea sunt in dureri si cu cat mai repede putem vedea care sunt semnele, cu atat putem sa le ducem la medicul veterinar pentru diagnosticare si tratament. Este o cale lunga de parcurs inainte ca semnele subtile sa poate fi identificate, dar suntem foarte incantati de progresul realizat pana in prezent. Prin abordarea acestui proiect extrem de dificil, echipa de la Universitatea din Lincoln scoate in evidenta dedicarea acesteia pentru bunastarea pisicii.