Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Asa cum oamenii au inceput sa traiasca mai mult decat in trecut, si pisicile experimenteaza acelasi lucru. De fapt, procentul de pisici care depasesc varsta de sase ani aproape ca s-a dublat intr-o decada si exista motive sa credem ca populatia de pisici batrane va continua sa se extinda.

Deci, ce varsta are pisica mea, mai exact?


Pisicile reprezinta indivizi care, asemeni oamenilor, experimenteaza inaintarea in varsta in modul lor unic. Multe pisici incep sa aiba probleme de sanatate legate de batranete in intervalul de varsta cuprins intre 7-10 ani, iar majoritatea trec prin aceasta etapa pana sa ajunga la varsta de 12 ani. Mitul legat de faptul ca fiecarui an din viata unei pisici ii corespund sapte ani din viata unui om, nu este tocmai adevarat. In realitate, o pisica cu varsta de un an este similara din punct de vedere fiziologic cu un om in varsta de 16 ani, iar o pisica cu varsta de doi ani este similara unui om de 21 ani. Din acel punct, fiecare an din viata pisicii este echivalent cu aproximativ patru ani din viata unui om. Folosind aceasta formula de calcul, o pisica de 10 ani este similara fiziologic cu o persoana de 53 ani, o pisica de 12 ani este echivalenta cu o persoana de 61 ani, iar o pisica de 15 ani echivaleaza cu o persoana de 73 ani.

Inaintarea in varsta nu reprezinta o boala


Imbatranirea este un proces natural. Desi acest fenomen este acompaniat de catre multe schimbari fiziologice complexe, batranetea, in sine, nu este o boala. Desi multe probleme de sanatate ale pisicilor in varsta nu pot fi corectate, acestea pot fi, totusi, tinute sub control. Cheia catre succesul de a asigura pisicii dvs. o viata sanatoasa si de calitate o reprezinta recunoasterea si limitarea factorilor care prezinta risc pentru sanatatea animalului, depistarea bolilor cat mai timpuriu posibil, corectarea sau intarzierea progresiei bolii si imbunatatirea si mentinerea sanatatii functiilor organismului.

Ce se intampla atunci cand pisica mea imbatraneste?


Procesul de imbatranire este acompaniat de o serie de modificari fizice si comportamentale. in comparatie cu pisicile mai tinere, sistemul imunitar al pisicilor in varsta este mai putin capabil sa faca fata invadatorilor externi. Bolile cronice asociate frecvent cu batranetea pot compromite si mai mult functia imunitara. Deshidratarea, o consecinta a multor boli comune la pisicile geriatrice, altereaza in continuare fluxul de sange si imunitatea. Pielea unei pisici batrane este mai subtire si mai putin elastica, beneficiaza de o irigare sanguina redusa si este mai predispusa la infectii.
Pisicile in varsta se ingrijesc mai putin eficient decat cele tinere, uneori rezultand, din aceasta cauza, incalcirea blanii, miros neplacut al pielii si inflamatie. Ghearele acestor pisici cresc adesea exagerat, sunt groase si friabile.
In cazul oamenilor, modificarile din creier cauzate de imbatranire contribuie la pierderi de memorie si la tulburari de personalitate, ce caracterizeaza generic senilitatea. Simptome similare sunt observate la pisicile batrane: ratacire nejustificata, mieunat excesiv, dezorientare aparenta si evitarea interactiunilor sociale. Din motive diverse, pierderea auzului este obisnuita la pisicile in varsta.
Procesul de imbatranire mai este acompaniat de numeroase modificari ale structurii ochilor. O usoara incetosare a corneei si aspectul dantelat al irisului (portiunea colorata a ochiului) reprezinta modificari specifice varstei, insa nici una dintre acestea nu pare sa afecteze prea mult vederea animalului. Totusi, exista cateva boli, in special acelea asociate hipertensiunii arteriale, care pot afecta serios si iremediabil capacitatea vizuala a animalului.
Parodontoza este foarte frecventa la pisicile in varsta si poate afecta capacitatea de hranire prin cauzarea de durere excesiva. Desi multe boli diferite pot cauza pierderea apetitului, in cazul pisicilor batrane sanatoase pierderea partiala a simtului olfactiv poate duce la pierderea interesului pentru hrana. Totusi, disconfortul asociat cu parodontoza reprezinta o cauza mai probabila a refuzului animalului de a se hrani.
Rinichii felinelor trec printr-un numar de modificari specifice varstei inaintate, ce pot duce la alterarea functiei renale; insuficienta renala reprezinta o boala frecventa a pisicilor geriatrice, iar simptomele acesteia sunt foarte variabile.
Boala articulara degenerativa, sau artrita, este frecventa la pisicile in varsta. Desi majoritatea pisicilor cu artrita nu exprima dificultati evidente in mers, acestea pot avea probleme cu accesul la litiera si la bolurile cu hrana sau apa, mai ales daca sunt nevoite sa sara sau sa urce scarile pentru a ajunge la acestea.
Hipertiroidismul (ce se manifesta adesea prin activitate exagerata), hipertensiunea arteriala (de obicei rezultat al insuficientei renale sau al hipertiroidismului), diabetul zaharat, bolala intestinala inflamatorie si boala canceroasa reprezinta toate exemple de afectiuni care, desi uneori pot fi intalnite si la pisici mai tinere, devin mai frecvente la pisicile geriatrice.

Pisica mea este bolnava, sau doar este batrana?


Posesorii de pisici geriatrice observa adesea schimbari ale comportamentului animalelor lor, insa considera aceste semne modificari ireversibile si inevitabile ale procesului de imbatranire, uitand sa le mentioneze medicului veterinar. Inabilitatea de a folosi litiera, schimbarile nivelului de activitate si modificarile poftei de mancare, de adapare si ale obiceiului de somn, reprezinta astfel de exemple. in timp ce medicii veterinari cred ca anumite probleme de comportament se datoreaza diminuarii capacitatilor mentale ale pisicilor in varsta, este gresit sa atribuim automat astfel de simptome doar batranetii. De fapt, ar trebui luata in calcul intotdeauna ca si prima varianta, posibilitatea existentei unei probleme medicale ascunse. Afectiunile oricarui sistem de organe sau orice boli care cauzeaza durere sau reduc mobilitatea, pot contribui la modificari aparute in comportamentul animalului. De exemplu, o pisica speriata poate sa nu devina agresiva decat atunci cand resimte durere (de ex., cauzata de parodontoza) sau prezinta mobilitate redusa (de ex., in artrita).
Productia crescuta de urina care rezulta adesea in urma bolilor specifice varstei inaintate (de ex., insuficienta renala, diabet zaharat sau hipertiroidism), poate cauza imbibarea mai rapida a substratului din litiera. Acest lucru, asociat de obicei cu un miros neplacut, poate deterimina pisica sa isi caute alta latrina. Multe pisici care nu au obiceiul sa isi marcheze teritoriul cu urina atunci cand se simt amenintate de un intrus, pot incepe sa se manifeste astfel in cazul aparitiei unei boli precum hipertiroidismul.
Pisicile care sufera de artrita dureroasa pot prezenta dificultati la accesarea litierei, mai ales daca sunt nevoite sa urce trepte pentru a-si atinge scopul. Chiar si urcarea in litiera le poate provoca durere acestora; rezultatul normal acestei situatii consta in defecarea sau urinarea in locuri nepotrivite.
Pisicile mai in varsta pot fi mai sensibile la schimbarile ce apar in gospodarie, din moment ce abilitatea acestora de a se adapta la situatii neprevazute se diminueaza odata cu varsta.
Mesajul pe care trebuie sa-l retineti este acela ca nu trebuie niciodata sa presupuneti ca schimbarile pe care le observati la pisica dvs. se datoreaza exclusiv varstei inaintate si ca acestea nu pot fi tratate. Orice tulburare a comportamentului pisicii sau orice afectiune fizica trebuie sa va determine sa apelati la veterinar.

Cum imi pot mentine sanatoasa pisica in varsta


Observarea atenta reprezinta cel mai bun mijloc de a va mentine pisica sanatoasa. Este recomandat sa va examinati saptamanal, atat cat puteti, animalul. Rugati veterinarul sa va arate cum sa faceti acest lucru si ce anume sa cautati. Ar fi mai usor daca ati transforma mini-examinarea intr-o rutina care sa faca parte din interactiunea dvs. cu pisica. De exemplu, in timp ce mangaiati capul sau barbia pisicii, ridicati-i usor buza superioara cu degetul mare sau cu aratatorul, pentru a examina dintii si gingiile. in aceeasi maniera, ii puteti ridica urechile si ii puteti examina canalul auditiv. in timp ce mangaiati blana animalului, ii puteti verifica pielea pentru existenta denivelarilor sau nodulilor si ii puteti evalua sanatatea pielii si a blanii.

Perierea zilnica


Perierea sau pieptanarea zilnica inlatura firele de par desprinse, prevenind astfel inghitirea acestora de catre pisica. Perierea stimuleaza, de asemenea, circulatia locala si secretiile glandelor sebacee, mentinand astfel sanatatea pielii si a blanii. Pisicile mai in varsta este posibil sa nu foloseasca sisaluri la fel de mult ca si in tinerete; de aceea, ghearele ar trebui verificate saptamanal si taiate in caz de necesitate.

Hranirea adecvata


Multe pisici tind sa se ingrase atunci cand inainteaza in varsta. Daca pisica dvs. este supraponderala, ar trebui sa cereti sfatul veterinarului in legatura cu metodele de control al dietei, in asa fel incat sa o readuceti la greutatea normala. Alte pisici in varsta pot sa slabeasca prea mult pe masura ce avanseaza in varsta, ca urmare a procesului natural de imbatranire. Insa slabirea progresiva poate fi, de asemenea, cauzata de probleme medicale serioase, precum insuficienta renala, cancerul, diabetul zaharat, boala intestinala inflamatorie, insuficienta hepatica, hipertiroidismul sau alte boli. Modificarile subtile ale greutatii reprezinta, de obicei, primul semn de boala; in mod ideal, ar trebui sa va cantariti pisica in fiecare luna cu ajutorul unui cantar care poate detecta micile variatii in greutate. inregistrati toate masuratorile si anuntati veterinarul despre modificarile majore ale greutatii corporale. Pentru a asigura o alimentatie adecvata, furnizati-i pisicii alimente complete si echilibrate nutritional, potrivite pentru categoria de varsta a animalului. Anumite schimbari in alimentatie pot fi necesare pisicilor ce sufera de anumite probleme de sanatate. Medicul veterinar va poate ajuta sa alegeti dieta cea mai potrivita pentru pisica dvs. geriatrica.

Efortul fizic


Miscarea este importanta atat pentru controlul greutatii corporale, cat si pentru sanatatea generala a organismului. Pisicile varstnice isi pierd de obicei din agilitate pe masura ce se instaleaza artrita, iar muschii incep sa se atrofieze. Episoadele regulate de joaca usoara pot stimula tonifierea si intretinerea musculaturii, pot imbunatati circulatia periferica si pot ajuta la reducerea greutatii corporale a pisicilor supraponderale. In timpul efortului fizic, fiti atenti la aparitia respiratiei dificile sau a oboselii premature, care pot sugera existenta unei boli. Ar putea fi necesara mutarea litierei in locuri mai accesibile, pentru a preveni eliminarea dejectiilor de catre pisicile varstnice in locuri nepotrivite. Achizitionarea unei litiere cu margini joase, decuparea marginilor inalte sau improvizarea unei rampe in jurul litierei pot ajuta pisicile geriatrice sa intre mai usor in acestea.