Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Dintii pisicilor au nevoie permanent de ingrijire, iar hrana uscata nu trebuie sa le lipseasca din alimentatie, pentru ca le ajuta sa isi foloseasca dantura in mod sanatos. Acestea sunt doar doua din regulile pe care ar trebui sa le aplice fiecare posesor de pisica, pentru a avea un animal cu dentitie sanatoasa, sustine Dr. Raluca Zvorasteanu, presedintele Societatii Romane de Chirurgie Oromaxilofaciala si Stomatologie Veterinara.

Realitatea este ca foarte multi posesori de animale nu stiu ce ar trebui sa faca in privinta igienei dentare a pisicutei lor. „Am constatat acest lucru de-a lungul multor ani in care am discutat cu posesorii de pisici, care au venit la cabinetul veterinar ingrijorati de comportamentul anormal al animalelor in privinta hranei”, sustine Dr. Zvorasteanu.

Medicul veterinar a pregatit cateva informatii de baza referitoare la igiena cavitatii bucale a animalelor de companie si la practicile care le pot feri de probleme de sanatate. Iata sfaturile specialistului:

Rutina zilnica

Indiferent de varsta pisicii, igiena cavitatii bucale trebuie sa fie o rutina zilnica! Astfel, in cazul pisicutelor de varste fragede (2-6 luni), trebuie curatata dentitia cu ajutorul unor degetare realizate din servetele umede de uz veterinar, speciale pentru cavitatea bucala. In acest mod pisica se invata cu ideea de a i se umbla in gura, iar cel care o ingrijeste va putea sa ii asigure o igiena corespunzatoare cand pisica ajunge la maturitate. Mai mult decat atat, prin acest ritual zilnic de curatare a dintisorilor, pisicile se obisnuiesc sa deschida gura, usurand depistarea eventualelor afectiuni si consultatia sau interventia medicului veterinar stomatolog, cand este cazul.

Intre patru si sase luni, dintii de lapte ai pisicii sunt inlocuiti cu dintii de adult sau dentitia permanenta. In acest interval e ceva obisnuit ca dantura de lapte sa cada lasand loc celei de adult. Daca insa dintii de lapte nu au cazut, iar cei de adult au aparut, exista riscul unor afectiuni stomatologice precum malocluziile, adica acele inchideri incorecte ale gurii, care pot produce leziuni in cavitatea bucala si masticatie defectuoasa. Pentru a se evita astfel de probleme, in aceasta perioada, medicul veterinar ar trebui sa monitorizeze schimbarea dintisorilor si sa hotarasca extractia dintilor de lapte persistenti. 

La varsta de sase luni, dentitia de adult ar trebui sa fie completa. In cazul in care medicul constata ca animalul sufera de oligodontie, adica de lipsa dintilor, va recomanda efectuarea de radiografii, pentru a vedea daca dintii sunt sub gingie.

Periaj dentar la cel mult doua zile

Dupa ce pisoiul are dentitia de adult, trebuie sa inceapa ingrijirea cavitatii bucale prin periaj dentar zilnic sau la maximum 48 de ore, deoarece, conform studiilor de specialitate, un periaj dentar efectuat o data la mai mult de doua zile nu este eficient.

De asemenea, in rutina zilnica a unui pisoi adult ar trebui sa existe apa de gura de uz veterinar, care se adauga in apa de baut si care poate fi inlocuita cu ceaiuri antiseptice, la recomandarea medicului veterinar.

„Alimentatia este extrem de importanta inca de la varste fragede! Indicatia mea, argumentata, ar fi ca pisicile sa consume zilnic hrana uscata, pentru a-si putea folosi dantura. Am intalnit multe pisicute care consumau aproape exclusiv hrana umeda si au ajuns sa sufere de diverse afectiuni ale cavitatii bucale din cauza mediului favorizant. Din pacate exista si pisici care, chiar daca mananca hrana uscata, evita masticatia, inghitind bobitele nemestecate”, atrage atentia Dr. Raluca Zvorasteanu. 

Igiena dentara potrivita fiecarei pisici in parte

In astfel de cazuri, conform specialistului Societatii Romane de Chirurgie Oromaxilofaciala si Stomatologie Veterinara, animalul poate ajunge sa nu mai poata face prehensiunea, adica ca prinda mancarea, chiar daca ii este foame. Spre exemplu, exista cazuri in care pisica miauna langa mancare si incearca sa se hraneasca, dar pentru ca nu reuseste fuge de langa hrana. Un alt semnal de alarma al unor probleme este si halena sau mirosul extrem de neplacut al gurii.  

„Exista posibilitatea nefericita ca organismul pisicilor sa se adapteze situatiei si sa decida cumva ca animalul nu mai are nevoie de dinti, atata timp cat nu ii foloseste, dezvoltand o rectie imunitara in care considera dintii corp strain si, ca urmare, incearca sa ii elimine. Din pacate apar probleme de dentitie la peste 70% din populatia de feline, consumul de hrana umeda si lipsa igienei orale acasa fiind factori predispozanti. Intalnesc cel putin trei astfel de cazuri in fiecare saptamana. Putem preveni, insa aceste probleme sau le putem diminua, prin respectarea regulilor de igiena dentara potrivite fiecarei pisicute in parte”, a mai spus specialistul in stomatologie veterinara.