Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Exista in Romania, conform unor statistici realizate de Animax in 2013 patru milioane de proprietari de pisici. Cea mai intalnita afectiune de sanatate la pisicile de companie din Romania este obezitatea. 

Alimentatia la pisici - Veterinarul Pet

 

Una din cauzele principale ale obezitatii feline este tipul de hrana ce le este oferita, nu neaparat numarul de calorii ingerate. Pisicile sunt adevarate carnivore. In natura, ele mananca pasari, soareci, reptile sau chiar insecte si au o dieta extrem de sanatoasa. Cainii si oamenii sunt omnivori, mananca atat legume cat si carne.

Pisicile nu sunt capabile sa digere corect carbohiodratii. Cele mai multe tipuri de mancare uscata pentru pisici au niveluri ridicate de carbohidrati din cauza cerealelor necesare pentru respectiva hrana. 

O pisica tanara ar trebui sa aiba o dieta similara rudelor salbatice - una bogata in proteine, in grasimi si saraca in carbohidrati. Un soarece este compus din 40-45% grasimi, 40-45% proteine si doar 3-5% carbohidrati. 

Dietele bogate in carbohidrati pot duce la obezitate si la alte probleme de sanatate. 

Carbohidratii sunt responsabili de eliberarea unei cantitati marite de insulina, apetitul sporit si senzatia de foame precum si de cresterea in greutate. Exista preocupari serioase legate de dietele bogate in carbohidrati in ceea ce priveste sanatatea, una din acestea fiind legatura dintre consumul de carbohidrati si diabetul. O pisica cu o dieta bogata in carbohidrati are de cele mai multe ori blanita uscata - unii adulti asociaza starea cu matreata - sau blanita soioasa. Pisicile supraponderale nu pot avea o igiena corecta si de aceea, exista posibilitatea sa aiba obiceiuri de spalare si ingrijire a blanitei proaste. Greutatea in plus poate afecta articulatiile, ceea ce le poate face sa renunte la sarituri sau chiar sa renunte sa se mai joace. Nu de putine ori s-a intamplat ca o pisica diagnosticata cu diabet, din cauza greutatii marite, sa ajunga normoponderala si sa scape de aceasta afectiune. Secretul slabitului consta in scaderea cantitatii de carbohidrati din dieta si inceperea unui program de slabire usoara. 

Pisicile isi iau o mare cantitate de apa din mancarea pe care o ingera, atunci cand sunt lasate in natura. Mancarea umeda contine o cantitate mai mare de apa decat mancarea uscata. Pisicile ar trebui incurajate sa bea apa proaspata zilnic, prin folosirea dispozitivelor speciale pentru feline precum fantanile sau adapatorile ce se gasesc in petshopuri. 

Nu exista informatii suficiente cu privire la beneficiile pe care le-ar avea mancarea uscata pentru igiena orala a pisicilor. Exista in schimb cercetari efectuate asupra efectelor pe care le are in cazul cainilor. Maxilarul unei pisici nu are aceeasi dinamica ca cel al unui om, asa ca nu se poate vorbi cu adevarat despre mestecat. Pisicile isi folosesc dintii in salbaticie pentru a prinde si a sfasia prada, ceea ce le curata dintii in mod mecanic. Bucatile de mancare sunt apoi inghitite intregi. Mancarea comerciala pentru pisici este dimensionata pentru gatul acestora, asa ca felinele noastre nu prea au ocazia sa o sfasie sau sa o rupa. 

Mancarea la conserva poate contine cantitati mai mici de carbohidrati din cauza ca ii lipseste acel surplus de cereale care este introdus in hrana uscata. Exista pe piata o multitudine de marci de mancare pentru pisici, si, daca pisica nu este fan al acestora, puteti incerca sa o convingeti folosind conserve cu peste in suc propriu sau mancare uscata pentru pisici, saraca in carbohidrati. 

Pentru o evaluare corecta a starii de sanatate a pisicii dvoastra, va recomandam sa faceti o vizita medicului veterinar, pentru o anamneza completa.