Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Draga redactie, pisica noastra, Mitzi, cantareste aproape 12 kg. Nu a mancat nimic altceva decat hrana dietetica pentru pisici timp de doi ani, timp in care a luat in greutate doua kg! Ce putem face pentru a ne ajuta uriasa pisica?

Raspuns:

Poate nu sunteti constienti de acest lucru, insa multi dintre noi se lupta cu propria problema de greutate! Multi oameni se considera plinuti, dar sanatosi. Din pacate, asemenea multor pisici care stau inchise in casa, consumul zilnic de energie a fost cu mult depasit de consumul alimentar de calorii. Ca si in cazul oamenilor, corpul robust s-a comportat precum o masina: daca combustibilul cu care este alimentata intr-o zi depaseste consumul efectiv, restul de combustibil ramane depozitat (ca si grasime, in jurul coapselor si abdomenului) iar acest lucru nu este nici sanatos.

Oamenii obezi prezinta o incidenta mai mare a bolilor precum diabetul zaharat sau artrita. Nutritionistii nu cunosc cu exactitate cauzele obezitatii la pisici, insa suspicioneaza faptul ca genetica joaca un rol important, alaturi de modul de viata si de comportament. In general, pisicile carora li se furnizeaza hrana direct in bol, consuma mai putina energie decat cele salbatice, care sunt nevoite sa isi vaneze hrana.

Referitor la categoria felinelor de companie, cele care traiesc strict la interior consuma mai putine calorii decat cele care ies afara si colinda imprejurimile. Deci, imaginati-va in ce dificultate sunt felinele: "sunt o pisica de interior careia ii place sa se relaxeze, aparent castig in greutate cu usurinta (probabil o trasatura de familie), iar caracterul meu adorabil imi incurajeaza prietenii/stapanii sa imi faca prea mult pe plac in timpul mesei. Nici nu mai mentionez de gustarile dintre mese pe care obisnuiesc sa le primesc de la vizitatori si prieteni!"

Dupa cateva luni petrecute in interiorul casei, pisica se afla cu siguranta pe drumul catre obezitate. Pentru a mentine controlul greutatii, trebuie abordata situatia intr-un mod mai dur. Programul de slabire poate fi simplu, dar eficient:

(1) O dieta stricta, cu controlul caloriilor

Dieta este bazata pe ideea ca o pisica va pierde in greutate intr-o maniera lenta, sigura si sanatoasa daca i se vor administra doar 70 % din caloriile necesare pentru a-si mentine greutatea corporala. Aportul caloric zilnic pentru a slabi a fost calculat  de catre specialisti la valoarea de 154 kcal/zi.

Greutatea optima a pisicii Mitzi a fost estimata la 5 kg. Medicul veterinar va poate ajuta sa determinati greutatea optima a pisicii dvs. Aportul caloric zilnic necesar pentru mentinerea greutatii optime, poate fi calculat prin mai multe metode.

O ecuatie folosita frecvent este: 30 x greutatea corporala (Kg) + 70. Aceasta ecuatie, adaptata la greutatea optima de 5 kg a pisicii Mitzi, a rezultat in 220 g kcal, aport zilnic recomandat (30 x 5 + 70 = 220 kcal). Pentru slabire, oferiti-i 70 % din cantitatea de calorii pentru mentinere, zilnic. In cazul lui Mitzi: 0,7 x 220 kcal = 154 kcal/zi. Urmatorul pas este acela de a determina cantitatea de calorii continuta de fiecare portie de hrana. Continutul caloric nu este, de obicei, mentionat pe etichetele produselor alimentare pentru animale; apelarea directa a producatorului/distribuitorului sau medicului veterinar reprezinta cel mai rapid mijloc de a obtine informatii legate de un anumit produs. 

(2) Mai multa miscare

Acum parca va aud spunand: „Mitzi a noastra nici nu se ridica de jos!" Bine inteles ca asa este, dar nici o pisica obeza facest acest lucru de placere. Pisicile trebuie incurajate sa faca multi pasi mutand pernele lor preferate de exemplu undeva unde o pot accesa doar daca urca si sar catre ea, iar hrana se afla intr-o camera in care trebuie sa ajunga mergand pe jos destul de mult.

Va amintiti de acei vizitatori care ii aduceau gustari? Acum ii pot aduce, in schimb, jucarii si pot sa se joace mai mult cu pisica, pentru a-i lua gandul de la mancare. Pot aduce chiar si iarba pisicii! Combinatia dintre o dieta cu continut caloric controlat si miscare mai multa a reprezentat un succes urias pentru pisici. Cel mai bun sfat pe care vi-l pot da dvs. si prietena dvs. grasuta, Mitzi, este acela de a consulta un veterinar care sa va ajute sa elaborati un plan similar cu acesta. Acesta se va asigura si de faptul ca Mitzi sa nu aiba probleme de sanatate, inainte de a incepe regimul alimentar. Succes!