Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

În România există acum tot atâtea pisici de companie cât și câini. Un studiu din 20211 al Industriei Europene a Hranei pentru Animale arată că peste 42% dintre gospodăriile din România au o pisică dreăt animal de companie. Îmbunătățirea nutriției, prevenirea bolilor infecțioase și progresele în medicina veterinară au făcut ca pisicile noastre să trăiască mai mult și mai sănătos. 

 Ce schimbări apar la pisicile care îmbătrânesc?

La pisicile care îmbătrânesc pot apărea multe schimbări, printre care:

  • Multe pisici care îmbătrânesc sunt afectate de osteoartrită (OA), care contribuie la scăderea activității. Lipsa de activitate contribuie apoi la rigidizarea articulațiilor și înrăutățește simptomele OA.
  • Reducerea exercițiilor fizice poate duce la reducerea tonusului muscular, ceea ce reduce și mai mult capacitatea pisicii de a sări, de a se cățăra sau de a face exerciții fizice.
  • Lipsa de exerciții fizice duce la o scădere a necesarului de energie de până la 40%. Dacă o pisică își menține un apetit bun, aportul zilnic de hrană trebuie redus pentru a preveni creșterea excesivă în greutate, deoarece aceasta poate cauza probleme de sănătate legate de obezitate.
  • Inapetența sau lipsa dorinței de a mânca poate apărea la unele pisici vârstnice, deoarece simțurile mirosului și gustului devin mai slabe odată cu vârsta.
  • Boala parodontală (dentară) este frecventă la pisicile în vârstă și poate provoca disfuncții ale organelor, posibil evenimente tromboembolice (accidente vasculare cerebrale) și poate contribui la inapetență.
  • Funcția intestinală, inclusiv capacitatea intestinelor de a absorbi substanțele nutritive, este redusă la multe animale în vârstă.
  • Modificările geriatrice sau degenerative la nivelul ficatului, rinichilor și al sistemului endocrin (sistemul hormonal) vor scădea eficiența proceselor digestive și a altor procese din organism.
  • Setea este adesea diminuată, ceea ce determină un risc crescut de deshidratare, în special atunci când este combinată cu insuficiența renală concomitentă, un tip de boală renală frecventă la pisicile în vârstă.

Cum pot afecta aceste schimbări legate de îmbătrânire răspunsul pisicii mele la medicamente?

Modificările în modul în care funcționează organismul pisicii dumneavoastră pe măsură ce îmbătrânește afectează absorbția alimentelor și a nutrienților și modul în care sunt metabolizate medicamentele. Bolile hepatice și renale apar frecvent la pisicile în vârstă. Atunci când sunt cuplate cu o ușoară deshidratare, acestea pot crește nivelul medicamentelor în sângele lor. Atunci când sunt tratați pacienții geriatrici, este posibil să fie necesară modificarea dozelor și a frecvenței de administrare a unor medicamente.

 Pisica în vârstă mai trebuie să facă vaccinări de rapel regulate?

Este recunoscut faptul că funcția imunitară se modifică odată cu înaintarea în vârstă la pisici. Acest lucru poate reduce capacitatea de a lupta împotriva infecțiilor sau de a distruge celulele canceroase. Pe baza stilului de viață al pisicii dumneavoastră, a stării fizice și a riscului de expunere la boli comune care pot fi prevenite, medicul veterinar vă va sfătui cu privire la cel mai adecvat program de vaccinare.

Pisica devine foarte stresată atunci când încercăm să îi dăm medicamente. Ar trebui să continuăm să încercăm dacă o deranjează atât de mult?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare și ar trebui să fie discutată cu medicul dumneavoastră veterinar. Sfatul potrivit pentru pisica dumneavoastră depinde de boala specifică tratată și de faptul dacă tratamentul poate duce la vindecare sau vizează controlul semnelor clinice. Depinde, de asemenea, de cât de bolnavă este pisica. Adesea, pisicile bătrâne nu tolerează manipularea fizică excesivă sau schimbările de mediu, astfel încât, deși medicamentele pot oferi opțiuni terapeutice complexe, este posibil ca acestea să nu fie o opțiune pentru pisica dumneavoastră. Fiecare caz trebuie să fie evaluat în mod individual. Tratamentul nu trebuie încercat acolo unde va fi prost tolerat din motive medicale sau care țin de temperament. Întrebați întotdeauna medicul veterinar dacă există o altă modalitate de administrare a medicamentelor. Unele medicamente pot fi compuse într-o formă transdermică ce poate fi frecată pe piele.

Ce boli afectează în mod obișnuit pisicile vârstnice?

 Principalele probleme de sănătate întâlnite la pisicile bătrâne sunt:

  • obezitatea
  • boala parodontală
  • tulburări hormonale, cum ar fi hipertiroidismul și diabetul zaharat
  • boli de rinichi
  • boli de ficat
  • boli de inimă
  • neoplazie sau cancer
  • infecții, cum ar fi virusul imunodeficienței feline (FIV)
  • osteoartrită 

Deși pisicile tinere au, de obicei, o singură afecțiune la un moment dat, acest lucru nu este adesea cazul pacienților mai în vârstă, unde diagnosticul și tratamentul pot fi complicate de mai multe procese de boală concomitente.

Ce pot face pentru ca pisica să fie cât mai fericită posibil?

Majoritatea pisicilor îmbătrânesc cu grație și au nevoie de foarte puțin. Deoarece pisicile bătrâne nu răspund, în general, bine la schimbări, orice schimbare trebuie introdusă încet.

Pisicile vârstnice ar trebui să aibă acces ușor la un pat cald și confortabil, unde să poată dormi în siguranță, fără să se teamă că va fi deranjată în vreun fel. De asemenea, ar trebui să aibă întotdeauna acces ușor la apă potabilă proaspătă. 

Ar trebui să vă hrăniți pisica bătrână cu hrană de înaltă calitate, ușor digerabilă, recomandată de medicul veterinar. Deși nu sunt încă determinate cerințele nutritive specifice pentru pisicile în vârstă, trebuie să se presupună că orice pisică în vârstă are un anumit grad de boală subclinică sau subiacentă, în special a rinichilor și a ficatului. Prin urmare, se recomandă, de obicei, o dietă cu o restricție moderată de fosfor. 

Pe tema ingrijirii pisicilor in varsta, am mai publicat o serie de articole:

 Referințe: 

1. Studiu 2021: România, ţara iubitorilor de animale: Aproape jumătate dintre gospodăriile din România au un câine, o pisică sau ambele animale, cea mai mare pondere din Europa, https://www.zf.ro/companii/romania-tara-iubitorilor-de-animale-aproape-jumatate-dintre-20205647, accesat 3.04.2023.