Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisicile sunt creaturi pline de resurse cu bune instincte de supravietuire. Dar atunci cand frigul iernii se instaleaza, pisicile sunt vulnerabile in fata mai multor pericole. Iata o scurta lista de greseli care trebuie evitate pentru a va mentine pisica confortabila in timpul lunilor de iarna. 

Lasarea pisicii afara atunci cand este frig

Medicii veterinari sunt de parere ca lasarea pisicii afara in perioada rece din an este o greseala. Daca tu nu poti iesi afara doar in pulovar, nici pisica ta nu ar trebui sa stea afara. Si ploaia, nu doar zapada poate cauza hipotermie si boala. Blana pisicii tine cald doar atunci cand este uscata. Daca blanita pisicii se matuieste de la umezeala sau zapada, nu poate mentine caldura asa cum trebuie, sunt de parere specialistii. Poti incerca sa usuci blanita cu un uscator, dar de vreme ce majoritatea pisicilor nu vor accepta acest tratament, sfatul nostru este sa stergeti pisica cu un prosop cald. 

Neinspectarea pisicii atunci cand revine acasa

Daca pisica ta petrece timp afara, obisnuieste-te sa o examinezi atent cand vine inauntru. Inspecteaza urechile, nasul si pernitele pentru orice schimbare a culorii care ar putea insemna degeraturi. Daca observi orice schimbare, fa-i o baie calda, infasoar-o intr-un prosop caldut si suna medicul veterinar. Verifica labutele pentru a te asigura ca nu au sare intre gheare sau bucati de gheata care o pot taia. Sterge-i apoi blanita si labutele. 

Ingrijirea necorespunzatoare

Pisicile au un strat dublu de blana, care le protejeaza de vant si ploaie. Daca ii faci baie prea des pisicii sau daca o barbieresti/razi blanita isi pierde uleiurile naturale care protejeaza de umezeala. Pisicile cu blana lunga sunt predispuse la formarea de bulgari de zapada pe burta si pe blanita dintre gheare, ceea ce le ofera o stare de disconfort si le incetineste. Perierea regulata ajuta la prevenirea matuirii blanitei si la distribuirea uleiurilor naturale care mentin blanita stralucitoare si sanatoasa. Tundeti bucatile de blana dintre gheare. Bucatile de sare cu care se prind pe blanita pot fi periculoase mai ales daca pisica va incerca sa se curete de aceasta lingandu-se. 

Cusca de urgenta

O cusca mica de caini sau o cutie de carton captusita cu polistiren sau burete ar putea fi o solutie buna in caz de urgenta pentru pisicile care traiesc in exterior. Faceti o usa suficient de mare pentru ca pisica sa incapa. Aveti grija sa puneti cusca ferita de precipitatii. Verificati regulat cusca sa nu fie adapostul unei familii de dihori sau a altor pisici fara stapan. 

Microciparea pisicii

Atunci cand este frig, este mai usor ca pisicile sa se piarda. Daca pisica este microcipata sau poarta un dispozitiv de siguranta, aveti mai multe sanse de o gasi. Desi nu exista un registru oficial al pisicilor cu stapan, puteti suna la cabinetele veterinare din zona in care locuiti in cazul in care ati pierdut pisica. Pisicile tind sa iasa pe usa, daca exista mult trafic in perioada sarbatorilor. 

Observati compotamentul pisicii

Pisicile sunt maestre in ascunderea semnelor de boala. Trebuie sa fiti extra-vigilenti in perioadele de iarna la comportamentul felinelor. Daca semnele de hipotermie sunt evidente: miscarea lenta sau lipsa de reactie , semnele de durere sunt extrem de bine mascate. Fiti vigilenti in a obsrva comportamentul pisicii, pentru a preveni orice boala intr-o stare incipienta. 

Ingrijire corespunzatoare pentru pisicile in varsta

Pisicile in varsta au anumite probleme de sanatate precum artrita, afectiuni care pot fi greu de tolerat atunci cand este frig, mai ales daca au articulatii inflamate. Daca aveti o pisica in varsta, oferiti-i o perna suplimentara ca si culcus pentru a tolera mai bine frigul. Pisicile in varsta sufera de dezorientare destul de des. Asa ca incercati sa le tineti sub o atenta supraveghere. 

Oferiti-i apa la discretie

Pisicile se pot deshidrata in timpul iernii la fel de usor ca vara. Puneti la dispozitie apa curata mereu, ca sa nu fie tentata sa caute apa in locuri in care aceasta poate fi contaminata de substante periculoase. Exista pe piata boluri de apa cu celule solare sau care folosesc curentul electric pentru previrea inghetarii apei. 

Managementul greutatii 

Pisicile de interior nu necesita un aport suplimentar de calorii in timpul iernii. Dar, daca petrec timp afara, n-ar fi rau sa le mariti portia de hrana pentru a compensa pentru extra caloriile arse pentru a mentine caldura corpului. Consulta un medic veterinar pentru a oferi pisicii o hrana de calitate premium si pentru a afla care este cantitatea de hrana care trebuie oferita pisicii in timp de iarna. 

Pisicile de exterior din mediul rural au nevoie de multa atentie

Animalele salbatice precum vulpile au dificulta’i in a gasi hrana pe timp de iarna. La fel si unii pradatori pasari care pot ataca cu usurinta pisicile, daca acestea au o marime medie. Ideal ar fi ca pisicile sa fie tinute in casa pe timpul iernii. 

Oferiti suplimente de omega 3 pentru sanatatea blanitei

Desi tinerea pisicii in interior este ideala pentru pisici in timpul iernii, cele de exterior vor avea nevoie de suplimente de omega 3 din uleiuri de peste sau conserve de hrana umeda cu peste care sa le mentina blanita in parametri optimi. Consultati un medic veterinar pentru a alege un tip de hrana personalizat pisicii dvoastre. 

Pericolele de iarna pentru pisici

Pisicile sunt cunoscute pentru a fi acrobate desavarsite care i;i pot gasi locul in cele mai ciudate spatii. Semineele sau sobele sunt o sursa placuta de caldura, aveti grija ca pisica sa nu ramana prinsa in spatele sau in spatiile dintre acestea si perete. Pisicile sunt atrase de caldura, asa ca daca folositi calorifere electrice aveti grija ca acestea sa nu fie fizate de temperaturi mari. Radiatoarele joase cu tuburi de caldura sunt periculoase de asemenea pentru pisici. Nu le lasati intr-o incapere cu o pisica nesupravegheata. Pisicilor le place sa se joace cu orice, chiar si cu o scanteie. 

Medicii veterinari recomanda de asemenea sa verificati sub capota masinii inainte de a o porni. Pisicilor le place sa stea in locurile calde si sub capota masinii este un spatiu in care pot ajunge cu usurinta. Curata’i trotuarele de urmele de antigel sau de sare atunci cand ajungeti acasa. Antigelul este otravitor pentru pisici. Chiar si o mica doza de antigel poate fi mortala pentru pisici.