Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ati auzit vreodata pisica suierand sau sasaind la cineva cand intra in casa sau pisica dvs. fuge si se ascunde?  Desi e posibil ca acest comportament sa nu aiba nici un sens pentru dvs, pisica incearca sa comunice. Cand pisica se ascunde, face acest lucru pentru a fi in siguranta si pentru a sta la cald iar cand pisica suiera sau sasaie spune: „Inapoi, acesta este spatiul meu personal!”. 

Ascunsul face pisicile sa se simta in siguranta. In salbaticie, pisicile vaneaza singure. Depinde de capacitatea de a se ascunde, pentru a supravietui, nu numai atunci cand vaneaza, ci si pentru a se ascunde de pradatori. Pisicilor le place caldura iar spatiile mici le ajuta sa isi pastreze caldura corporala. Aceste spatii sunt de asemenea, mai usor de aparat. Cu toate acestea, pisicile doresc intotdeauna si o iesire de urgenta. De aceea, pisica adora punga de hartie, cosul sau cutia de carton pe care tocmai ati despachetat-o. 

Conceptii gresite despre sasait

Sasaitul pisicilor este frecvent interpretat gresit. Contrar majoritatii parerilor, suieratul/sasaitul nu este un comportament agresiv si nici un este in general aratat de o pisica agresiva. Suieratul este un gest defensiv. Acest comportament apare atunci cand o pisica se simte amenintata in orice fel. Suieratul este un mod de a evita o confruntare fizica. In dinamica pisica contra pisica si in agresivitatea dintre pisici, pisica care suiera este aproape intotdeauna pisica victima sau cea care trebuie urmarita sau antagonizata. Suieratul este pur si simplu o expresie emotionala a disconfortului, fricii sau stresului. O pisica care suiera se simte amenintata, nesigura si incofortabila. Conceptia gresita este ca pisica care suiera „tachineaza” sau „batjocoreste” cealalata pisica, caine sau persoana. 

Ce spune pisica ta cand suiera?

Suieratul este pur si simplu o expresie a emotiei: „Sunt suparata”, „ma simt amenintata”, „ma simt incomod” sau „ma sperii”. Fie ca pisica suiera personalul veterinar din cabinet sau un nou venit in familie, trebuie sa stii ca pisica se simte vulnerabila, amenintata sau in nesiguranta. 

Daca incercati sa „aplicati o corectie” pisicii sau sa o pedepsitiveti inrautati o situatie deja infricosatoare si in plus, veti supara pisica. 

Ce ar trebui sa faceti daca pisica suiera sau se ascunde?

Oferiti-i spatiu. Nu incercati sa va tineti pisica contra vointei ei sau sa o mangaiati. Lasati pisica sa se simta in siguranta. Nu o priviti fix. Permiteti-i sa se ascunda. Dati-i timp. Pisicile au nevoie de cateva ore pentru a se calma, nu cateva minute. Cand este calma, oferiti-i hrana preferata sau iarba matei. Nu priviti pisica direct in ochi si apropiati-va din lateral. Este mai putin amenintator asa. 

Evident, exista multe lucruri sau situatii care pot supara sau ii pot provoca un disconfort pisicii. Fiind constient de faptul ca atunci cand pisica suiera se simte amenintata, ii este frica sau pur si simplu se simte incomod, poti schimba modul in care interpretzi comportamentul si te poti adapta mai usor situatiei.