Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Multi oameni asociaza viermii cu amintiri mai putin placute din copilarie, cu glumele rautacioase ale colegilor care aruncau sau ascundeau viermi morti in banci/carti sau caiete. Prin urmare, gandirea despre viermi tinde sa contina o cantitate de emotie pentru multi dintre noi. Nu putem sa credem ca pisica noastra iubita de interior ar putea avea viermi. DAR pisica noastra are frecvent viermi si alti paraziti. 

 

Cum apare acest aspect?

99% din totalul puilor de pisica devin infectati cu viermi de la pisica mama, in timpul alaptarii si prin contact cu asternutul. O parte dintre acesti viermi vor inchista si vor deveni latenti la nivel muscular si nu vor putea fi distrusi de catre antiparazitare. 

In momentul in care sistemul imunitar al pisicii devine stresat ca urmare a unei boli, a gestatiei sau chiar a imbatranirii, o parte dintre acesti viermi juvenili se vor activa si vor migra in tractul intestinal unde vor incepe reproducerea. De asemena, pisicile se pot infecta prin contactul cu pamantul de flori. Intr-un studiu efectuat recent s-a demonstrat ca in 15% din pamanturile pentru flori au fost gasite oua de paraziti.

Multe pisici vor urmari si consuma insecte precum moliile si gandacii, care de asemenea pot transporta o serie de paraziti. Pisicile de interior, care sunt vanatori puternici si prind soarecii care se strecoara in casa in special in anotimpul rece, adesea isi mananca prada si devin astfel infectate cu tenii. Chiar si cele mai sedentare pisici de interior pot deveni infestate cu purici, avand in vedere faptul ca puricii pot veni in interior prin fixarea lor pe oameni. In momentul in care pisica se toaleteaza, aceasta inghite puricii si devine infectata cu tenii.

Ultimele dar nu cele din urma, sunt larvele de viermi cardiaci purtate de tantarii din marea majoritate a tarii. Tantarii intra in multe case – cine nu a fost suparat de un bazait enervant? Tantarii infectati cu viermi cardiaci musca pisicile de interior, acestea dezvoltand ulterior boala cardiaca parazitara. Aceasta boala poate cauza simptome de tip astmatic sau chiar stop cardio-respirator.

Astfel, protejati-va pisica de acesti paraziti prin administrarea lunara a unui antiparazitar extern procurat de la medicul dumneavoastra veterinar si deparazitati pisica vanatoare de gandaci si rozatoare de 3-4 ori pe an cu un antiparazitar intern!