Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cine poate rezista materialelor video cu pisoi care sforaie? Insa, probabil nu sunt la fel de simpatici atunci cand incep sa sforaie pe la ora patru dimineata, scotand un sunet ca de fierastrau pe perna, langa dvs.

Pisicile care sforaie, nu atat de intalnite ca si cainii sforaitori, scot astfel de sunete, de obicei ca urmare a unei obstructii partiale a cailor aeriene superioare. Sunetul cu vibratie joasa, numit si stertor, rezulta de obicei din interferenta unui tesut moale sau a unui lichid cu trecerea lenta a aerului la nivelul narilor sau gatului. Exact ca la oameni, poate fi datorat doar pozitiei si sa fie relativ inofensiv, dar in unele cazuri, sforaitul poate indica o problema medicala.

Sunt unele pisici predispuse sforaitului?

Asemenea corespondentilor lor canini cu nas turtit, rasele de pisici cu fata plata, precum Persanele si Himalaienele, sunt adesea predispuse sindromului respirator brahicefalic. Cu alte cuvinte, conformatia faciala adorabila nu se obtine, din pacate, fara vreun fel de compromis respirator. Acest lucru inseamna, de exemplu, ca narile acestora sunt mai inguste decat in mod normal, sau ca palatal moale se extinde prea mult. Desi aceste probleme pot sa nu constituie decat in putin suflu nazal nocturn, interventia chirurgicala poate fi necesara pentru ameliorarea respiratiei pisicii. Bine inteles, obezitatea pisicilor poate, de asemenea, exacerba problemele respiratorii deja existente, deci mai exista si alte motive pentru a va feri pisica de obezitate.

Cand trebuie sa apelati la ajutorul veterinarului?

Atunci cand sforaitul nu pune probleme serioase pisicii, nu este necesar sa faceti nimic. Dar, daca pisica prezinta dificultati in respiratie si daca incearca sa compenseze deficitul respirator prin mentinerea gurii deschisa sau prin extinderea gatului si capului in fata, chemati medicul veterinar urgent. Alte semne care sugereaza o problema mai sunt: scurgeri nazale (din una sau ambele nari), tumefiere faciala, stranut, tuse sau schimbarea vocii.

In mod obisnuit, veterinarul va examina amanuntit pisica si va recomanda cateva radiografii, pentru localizarea problemei. Daca starea pisicii este stabila, veterinarul mai poate sugera sedarea sau anestezia generala a animalului, in scopul examinarii detaliate a narilor si gatului. Pe langa sindromul respirator brahicefalic, alte cauze posibile ale sforaitului mai pot include:

  • corpuri straine;

  • polipi sau alte formatiuni moi;

  • inflamatie;

  • infectii bacteriene sau fungice;

  • traumatisme;

  • paralizie laringiana.

Cum se trateaza sforaitul pisicilor?

Tratamentul depinde de cauza. Din fericire, de cele mai multe ori, sforaitul pisicilor este relativ inofensiv, si nu necesita nimic altceva decat o investitie in dopuri de urechi, pentru proprietar.