Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Adoptarea unui nou pui de pisica poate reprezenta o responsabilitate descurajanta, mai ales daca este vorba de primul dvs. animal. Acest mic ghid va va ajuta sa stabiliti exact ce tip de pisoi se potriveste stilului dvs. de viata.

Avand in vedere faptul ca potentialul dvs. prieten felin ar putea sa va stea alaturi timp de 15 ani, are sens sa investiti cat mai mult timp de gandire pentru alegerea lui.

  • Chiar va doriti responsabilitatea de a avea un pui de pisica?
  • Este momentul potrivit?
  • Daca da, ce tip de pisica s-ar potrivi stilului dvs. de viata?

Acestea sunt genul de intrebari pe care trebuie sa vi le puneti inainte de a va decide sa actionati. Desi poate fi tentant sa va indreptati pur si simplu catre un centru de adoptii pentru animale, este important sa va documentati inainte de a aduce in casa dragalasul pisoi. Astfel, puteti fi siguri ca va alegeti cu un prieten pe viata.

Verificati varsta pisoiului

Desi pisoii sunt intarcati de obicei inainte de varsta de 8 saptamani, majoritatea expertilor cad de acord asupra faptului ca acestia ar trebui sa stea alaturi de mamele si de fratii lor pana la varsta de 12 saptamani. Astfel vor avea ocazia sa fie supusi unei dezvoltari normale din punct de vedere social. Daca un pui de pisica este separat de mama inainte de a fi complet intarcat, acesta ar putea dezvolta ulterior anomalii comportamentale precum suptul degetelor sau al altor obiecte.

Verificati personalitatea pisoiului

Indiferent de cat de mult va doriti un anumit tip de pisoi, de exemplu unul tigrat, nu il alegeti doar in functie de aspectul sau. In schimb, urmariti pisoii cum se joaca si cum interactioneaza intre ei pentru a va face o idee despre personalitatea fiecaruia. Majoritatea pisoilor adorm dupa ce mananca, deci incercati sa ii vizitati intr-un moment al zilei in care acestia sunt activi. Iata cateva lucruri pe care trebuie sa le retineti atunci cand urmariti puii de pisica. Cautati pisoi jucausi si siguri pe ei, daca aveti copii mici. Un pisoi timid ar putea sa nu se simta in largul lui intr-o casa in care exista copii mici care vor sa se joace cu el.

  • Aplecati-va asupra podelei. Observati modul in care reactioneaza pisoiul la prezenta dvs. Puii de pisica sociabili ar trebui sa se simta confortabil si sa nu se teama.
  • Jucati-va cu pisoii. Folosind un alt obiect, si nu mana sau degetele, ispititi pisoiul sa se joace. Acesta ar trebui sa manifeste interes in acest sens.
  • Ridicati-l de jos. Dupa joaca, incercati sa il tineti in brate. O usoara agitare din partea lui este perfect normala, dar nu trebuie sa muste sau sa scuipe.

Puneti intrebari

Modul in care un pui de pisica este crescut poate avea un impact major asupra personalitatii sale. Invatati tot ce se poate despre trecutul sau. Puii de pisica ce nu au intrat in contact cu oamenii pana la varsta de 7 saptamani prezinta uneori probleme in ceea ce priveste relationarea cu acestia. Mergeti cu puiul de pisica la veterinar pentru a i se verifica starea de sanatate Pentru a evita surprizele neplacute, este intotdeauna bine sa duceti pisoiul la veterinar pentru a fi consultat, mai degraba inainte, decat dupa ce il adoptati. Multi pisoi au purici, raie auriculara sau viermi intestinali. Desi aceste aspecte nu va descurajeaza sa-l adoptati, este important sa intelegeti in ce situatie intrati si cat v-ar putea costa.

Iata cateva criterii care v-ar putea ajuta sa alegeti un pisoi sanatos.

Verificati-i pielea si blana. 

 

  • Un pisoi sanatos trebuie sa aiba blana moale si lipsita de zone depilate.
  • Pielea nu trebuie sa fie iritata sau plina de cruste.
  • Punctele mici si negre din blanasi de pe piele pot fi excremente de purici, ceea ce indica o infestatie cu purici.

Priviti corpul pisoiului. 

  • Un pisoi normal nu trebuie sa fie nici foarte gras, nici foarte slab.
  • Coastele sale nu trebuie sa fie vizibile.
  • Verificati-i abdomenul.Daca pare dur la palpare sau umflat, pisoiul ar putea fi infestat cu paraziti intestinali.
  • Verificati-i urechile. Urechile lui trebuie sa fie curate. Scarpinarea sau scuturarea repetata a capului, precum si prezenta unui material nisipos sau de culoare negricioasa la nivelul urechilor, ar putea indica raie auriculara.
  • Verificati prezenta secretiilor nazale, a tusei sau a stranutului. Acestea pot fi semnele unei infectii respiratorii tratabile, dar contagioase pentru alte pisici.
  • Verificati-i dintii. Dintii unui pisoi ar trebui sa fie albi, iar gingiile roz, nu rosii sau palide.

Puneti intrebari legate de alimentatia pisoiului.

  • Acesta trebuie sa fi trecut la hrana uscata in momentul adoptiei.
  • Verificati cat de curat este posteriorul pisoiului. Anusul acestuia ar trebui sa fie curat si lipsit de urme de diaree.
  • Apreciati nivelul de energie al pisoiului. Daca puiul doarme constant sau refuza sa se joace, acesta ar putea fi un semn de boala.

Tineti-va pisoiul in carantina

Mergeti cu pisoiul la veterinar cat mai repede posibil pentru a fi examinat, preferabil chiar de dinainte de a-l aduce acasa. In plus, este important sa tineti pisoiul respectiv separat de celelalte animale din casa pe perioada carantinei. Astfel, va asigurati ca acesta este liber de orice boala infectioasa, precum leucemia felina, inainte de a-l pune in contact cu restul animalelor din casa.

Luati in considerare achizitionarea a doi pui de pisica

Multi experti recomanda adoptia a doi pisoi in acelasi timp, din mai multe motive. Inainte de toate, acesti pisoi pot continua sa socializeze si sa invete unul de la celalalt dupa ce vor fi separati de mamasi de restul fratilor. De asemenea, este important sa retineti faptul ca pisicile adulte pot fi foarte teritoriale. Deci ar putea fi mai simplu sa adoptati din start doi pisoi, in loc sa introduceti unul nou pe parcurs. Luand acest aspect in considerare, nu aduceti in casa mai multi pui de pisica decat puteti ingriji.

Faceti planuri speciale pentru pisoii cu nevoi speciale

Daca va hotarati sa adoptati un pisoi cu nevoi speciale, este important sa intelegeti faptul ca acesta va avea nevoie de mai mult timp din partea dvs. si de mai multe ingrijiri medicale. Puii de pisica cu probleme de sanatate pot sa nu traiasca atat de mult sau sa aiba o viata atat de sanatoasa ca o pisica normala, ingrijirea lor putand fi mult mai costisitoare. Vorbiti cu medicul veterinar despre lucrurile la care trebuie sa va asteptati atunci cand luati in considerare un pisoi cu nevoi speciale. Aducerea in casa a unui pisoi nou va poate imbogati viata, dar mai intai asigurati-va ca faceti din timp tot ce este nevoie pentru a va pregati pentru acel moment si ca pisoiul pe care il alegeti este potrivit pentru dvs.