Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ca o regula generala, toate pisicile sunt maestre in a ascunde semnele durerii. Din fericire, exista o multime de semne care iti pot indica daca este posibil ca pisica ta sa simta durere. Trebuie sa stii la ce sa fii atent pentru a putea preveni o suferinta in tacerii a pisicii tale iubite.

Semne ale durerii la pisica

Exista sanse ca din cauza ca ai grija de pisica ta, aceste semne sa fie mai vizibile pentru tine (desi unele sunt extrem de subtile) daca ai o idee despre ce inseamna „normalul" pentru felina ta.

Nota importanta: atunci cand evaluezi potentiala durere pe care o poate suferi pisica, exista sanse mari ca tu sau ajutorul tau sa fii muscat sau zgariat, asa ca nu uita sa fii atent. Chiar daca pisica ta nu musca si ncii nu zgarie in mod normal, simplul fapt ca verifici daca sufera de o durere le da idei ca ceva nu este in regula.

Muscaturi si zgarieturi

Pisicile care resimt durere zgarie si musca in mod frecvent. Nu vor face nici o discriminare, pentru nici o persoana, asa ca vor musca sau zgaria pe oricine le atinge intr-o zona dureroasa sau daca anticipeaza ca ar putea fi atinse intr-o zona dureroasa.

Modificari ale respiratiei

Pisicile care simt durere pot respira mai sacadat sau mai putin profund decat de obicei. De asemenea, pot incepe sa gafaie, chiar si fara un motiv evident cum ar fi exercitiul fizic. Este posibil sa observati o modificare a miscarii stomacului si a muschilor toracici, ambii fiind implicati in respiratie.

Modificari ale frecventei cardiace

Pisicile cu disconfort vor avea o frecventa cardiaca/puls crescuta. Frecventa cardiaca va creste in mod vizibil atunci cand este atinsa sau miscata o zona dureroasa. Daca doresti sa fii pregatit pentru orice eventualitate cere medicului veterinar sau uneia din asistentele veterinare de la cabinetul unde mergi cu felina ta sa iti arate cum sa verifici si sa masori ritmul cardiac si sau pulsul pisicii tale.

Torsul

Doar pentru ca pisica ta toarce, acest lucru nu inseamna ca nu are/simte durere. Daca pisica ta toarce si acest lucru il observi in coroborare cu celelalte simptome explicate in acest articol, torsul poate fi de asemenea un indicator al durerii. Torsul excesiv este, de fapt, un semn ca pisica simte durere.

Modificari la nivelul ochilor

Ochii iti pot spune multe despre starea pisicii. Acest lucru este valabil atat pentru durerile de ochi cat si pentru durerile din alte zone ale corpului. Pupilele pisicilor se pot dilata atunci cand acestea simt durere, in timp ce durerea la nivelul ochilor poate avea ca semn atat pupilele dilatate cat si pupilele inegale sau contractate - in functie de boala sau de lovitura pe care a suportat-o la nivelul unui ochi la la ambii. Un vas de sange spart la nivelul ochilor sau stransul ochilor pot fi de asemenea semne ca pisica sufera.

Modificari alimentare sau ale consumului de apa

Pisicile care sufera beau apa si mananca mai putin decat o fac in mod normal. Pierderea apetitului este un semn care indica faptul ca trebuie sa mergi cu pisica la medicul veterinar. Daca durerea este localizata la nivel bucal, pisica poate incerca sa manance dar va scapa mancarea din gura.

Pisica nu se mai toaleteaza

Pisicile care se confrunta cu o boala generalizata nu se mai toaleteaza. Blanita lor capata astfel un aspect neingrijit. Trebuie sa fii atent insa daca exista o lingere excesiva a unei anumiet zone. Acolo este posibil ca pisica sa prezinte o leziune.

Pisica este mai putin activa

Pisicile care simt durere vor fi de regula, mai putin active. Acest lucru inseamna ca pisica va dormi mai mult sau ca va inceta sa se mai joace, ca nu va mai sari si nici nu va mai alerga prin casa. Multe pisici se vor ascunde, atunci cand sufera, alegand sa doarma in dulapuri, in locuri ferite precum sub pat sau canapea. Urmareste atent comportamentul pisicii, daca devine dintr-o data o pisica sedentara.

Modificari de mobilitate

Pisicile care simt durere se misca adesea mai putin. Insa, in functie de locul in care este localizata durerea, pisica se poate misca la fel sau mai mult, dar in mod diferit. Daca pisica schioapata, daca pisica nu mai urca scarile daca pisica evita sa sara asa cum facea inainte, este posibil ca pisica sa sufere de artrita. Daca medicul veterinar pune diagnosticul de artrita pisicii tale, exista variante de tratament pentru imbunatirea starii fizice si a durerii resimtite.

Modificari ale obiceiului de a urina sau defeca

Daca pisica face in afara litierei, daca pisica sta foarte mult in pozitie de defecare, dar nu reuseste sa elimine fecalele, pisica poate fi constipata. Pisicile cu dureri articulare sau osoase pot avea, de asemenea, dificultati de a urina sau defeca in litiera.

Modificari corporale

Daca observi umflaturi la nivelul corpului sau la nivelul capului pisicii, acestea ar putea fi un indicator ca pisica sufera durere, fie din cauza unei lovituri, fie al unui abces dentar, fie din cauza unei muscaturi, a unei inflamatii, a cancerului sau alt motiv.

Este destul de evident faptul ca un os rupt, o plaga sau o procedura chirurgicala vor fi probabil dureroase pentru pisica ta, acestea nu sunt singurele cauze ale durerii. Exista o multime de afectiuni care provoaca dureri si catre adesea, nu sunt recunoscute de catre proprietarii de pisici, si prin urmare, nu sunt tratate de medicii veterinari.

Daca pisica ta a fost diagnosticata cu oricare din afectiunile de mai jos, discuta cu medicul veterinar pentru a te asigura ca orice aspect dureros al afectiunii este tratat in mod corespunzator. De fapt, daca pisica ta a fost diagnosticata cu orice afectiune medicala, este intotdeauna o idee buna sa intrebi medicul veterinar daca exista o componenta a durerii. Daca exista, intreaba ce optiuni sunt pentru tratarea durerii.

  • Cancerul - in special cancerul osos, carcinoamele scuamocelulare, orice tip de cancer care mareste un organ capsular (rinichi sau splina) si tumori care apasa asupra unor organe interne importante.
  • Afectiuni la nivelul rinichiului sau pietre vezicale
  • Inflamatia vezicii urinare
  • Obstructie uretrala
  • Afectiunile urechii - acesta pot fi extrem de dureroase la pisici, mai ales daca infectia persista de multa vreme sau daca implica urechea medie sau urechea interna.
  • Pancreatita, gastrita, enterita
  • Obstructia tractul digestiv sau obstructii cauzate de obiecte straine liniare
  • Artrita - atentie pisicile dezvolta artrita mult mai frecvent decat isi pot da seama oamenii, ceea ce inseamna ca de multe ori pisica are o astfel de afectiune extrem de dureroasa nediagnosticata
  • Boala periodentala sau fracturi dentare
  • Resorbtia dintilor sau FORL
  • Afectiuni la nivelul ochilor precum glaucomul, uveita sau ulcerul cornean
  • Tromboembolismul aortic felin sau FATE

Este important sa programezi o vizita in cabinetul veterinar cel putin o data pe an si de fiecare data cand observi o schimbare in comportamentul pisicii. Daca este descoperita, orice afectiune poate fi tratata si gestionata corespunzator, si de multe ori, se poate evita o situatie mai grava. Nu tratati pisica nu medicamente de uz uman. De multe ori, medicamentele pentru uz uman nu sunt benefice pisicii, ba mai mult acestea pot fi toxice.