Miercuri, Mai 15, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Atunci cand adoptam sau cumparam un catel sau o pisicuta pentru a ne fi companioni, de cele mai multe ori, cautam sa fie mascul, cu scopul de a evita pe viitor problemele cauzate de perioada caldurilor: o gestatie nedorita, pete de sange prin casa, caini „nerabdatori” care ne distrug gardurile sau motani care urineaza extrem de urat mirositor prin toata curtea in cautarea unei partenere, pisici galagioase in calduri etc. Pe langa aceste inconveniente, o femela in calduri, de la care nu se doresc pui, necesita pe parcursul acestei perioade, atentie sporita nu doar pe perioada caldurilor, pentru a se evita o imperechere nedorita, dar si aproximativ doua luni dupa aceea, perioada in care sunt frecvente problemele de gestatie si lactatie falsa sau de piometru.

 

Protectia nu este deloc dificila insa, daca suntem constienti de posibilitatile care ne stau la dispozitie. Iar daca alegem oricare dintre variantele expuse mai jos, nu va mai trebui sa ne ferim de achizitionarea unei cateluse sau pisicute. Pentru a ne proteja femela de o gestatie nedorita si pe noi de grijile inutile asociate perioadelor de calduri ale animalutului nostru, solutia este contraceptia.

Contraceptia poate fi de doua feluri :

  1. Reversibila
  2. Ireversibila.

Contraceptia reversibila presupune aplicarea periodica a unui tratament medicamentos, hormonal, pe o durata de timp optionala. Tratamentele trebuie aplicate inainte ca femela sa intre in calduri, astfel se va evita aparitia acestora si metoda va avea eficienta maxima. Tratamentul medicamentos poate fi administrat sub forma: Injectabila – o singura doza inainte ca femela sa intre in calduri, Orala – mai multe zile consecutive (in jur de zece zile, dependent de produs), inainte de calduri.

Beneficiile contraceptiei reversibile sunt:

  • posibilitatea de a mai obtine pui de la femela dupa intreruperea tratamentului contraceptiv,
  • costurile mai scazute decat cele implicate de sterilizarea definitiva, pe termen scurt si invazivitate foarte redusa.

Un dezavantaj al metodei este acela de a dezvolta in timp – dupa 7-8 ani de administrare regulata a contraceptivelor - diferite afecțiuni la nivelul aparatului reproducator, dintre care cea mai importanta de amintit, datorita periculozitatii, este piometrul (dar si tumori mamare, chisti ovarieni etc.). Administrarea regulata, presupune atentie sporita si vizite mai dese la veterinar.

Contraceptia ireversibila consta intr-o interventie chirurgicala de sterilizare. Aceasta se poate efectua oricand, incepand cu varsta de 6-7 luni. Nu trebuie asteptata o prima fatare, iar daca este posibil, se evita perioadele de calduri. Datorita rezistentei organismului, metoda chirurgicala nu este recomandata femelelor foarte in varsta. Operatia implica dieta si supraveghere postoperatorie timp de 7-8 zile, dupa care se scot firele, daca este cazul.

Sterilizarea chirurgicala, atat la catele cat si la pisici, se practica prin doua metode, alegerea apartinand medicului sau proprietarului :

  1. Sterilizarea chirurgicala prin excizia ovarelor– Ovarioectomie - caz in care operatia este mai usoara si mai scurta, dar in timp, poate duce la formarea de piometru, nemaiexistand perioadele ciclice de peristaltism uterin pentru a se produce vidarea acestuia.
  2. Sterilizarea chirurgicala cu excizia nu doar a ovarelor, dar si a uterului– Ovariohisterectomie – caz in care operatia este mai anevoioasa, dar se elimina orice risc de a mai dezvolta orice afectiune la nivelul aparatului reproducator. Avantajele sterilizarii chirurgicale (ireversibile) sunt vizita unica la veterinar pentru a rezolva problema contraceptiei pentru totdeauna, costuri mai reduse fata de contraceptia medicamentoasa pe termen lung.

Ovariohisterectomia se recomanda si pentru eliminarea riscurilor de afectiuni reproductive. Dezavantajele sunt invazivitatea crescuta si radicalitatea metodei (imposibilitate de a mai obtine pui pe viitor de la femela tratata). In concluzie, o discutie amanuntita cu veterinarul va va ajuta sa alegeti metoda cea mai potrivita pentru catelusa sau pisicuta dumneavoastra si va va rezolva grijile legate de o gestatie nedorita.