Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Am fost intrebati adesea pe emailul redactiei despre frecventa meselor la pisici. Cantitatea de hrana si frecventa meselor depind de varsta pisicii, de starea de sanatate si de preferintele acesteia. 

Cautati in cabinetele veterinare, la recomandarea medicului, produse destinate animalelor, unde veti gasi o mare varietate de hrana cu care sa va tentati pisica. Daca nu asigurati animalului hrana in cantitate suficienta sau de buna calitate, acest lucru ar putea avea repercursiuni asupra sanatatii sale. Daca exagerati cu cantitatea, atunci pisica se va ingrasa. Insa puteti mentine sanatatea pisicii prin stabilirea unui program strict de hranire. Desi hrana pe care o administrati patrupedului ar trebui sa fie completa si echilibrata, nu exista un numar de mese zilnice recomandat.

Varsta conteaza

Puii de pisica necesita un aport mai mare de hrana raportat la greutatea corporala, comparativ cu pisicile adulte, pentru a le asigura cresterea, de aceea acestia ar trebui hraniti de mai multe ori de-a lungul zilei. „Puii de pisica cu varste de pana la sase luni pot necesita trei mese pe zi”, sustin Dr. Francis Kallfelz, diplomat al Colegiului American pentru Nutritie Veterinara, si James Law, profesor de nutritie la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii Cornell. „De la varsta de sase luni pana la maturitate, majoritatea pisicilor se dezvolta corespunzator daca li se administreaza doua mese pe zi”.

Odata ce animalul ajunge la maturitate, adica in jurul varstei de un an, una sau doua mese pe zi sunt suficiente pentru majoritatea pisicilor. 

Pisicile cu varste mai mari de sapte ani ar trebui sa aiba acelasi program de hranire. „Odata ce pisicile ajung la maturitate, o masa pe zi este suficienta, atata timp cat acestea sunt sanatoase si nu prezinta probleme de sanatate care sa necesite modificarea programului de masa”, sustine Dr. Kallfelz. 

Sanatatea pisicii este importanta

Daca pisica dvs. sufera de probleme de sanatate precum diabetul, mesele acesteia vor trebui sa se bazeze pe programul de administrare al insulinei, in cazul diabetului de gradul II. „Acest lucru va fi stabilit de catre medicul veterinar”, sustine Dr. Kallfelz. 

Daca pisica sufera de hipertiroidism, va dori sa manance tot timpul. „Tratati boala. Daca aceasta problema se poate trata, tratati-o, apoi hraniti-va pisica dupa un program normal”, sustine Dr. Kallfelz. Atunci cand o pisica imbatraneste, poate avea probleme ale dintilor sau gingiei, care ii pot crea dificultate la masticatia hranei uscate. „Daca acest lucru se intampla, oferiti-le hrana umeda conservata sau hrana uscata cu granule mai mici”, sustine Dr. Kallfelz. 

Cel mai potrivit tip de hrana

Multi proprietari de pisici isi hranesc animalele exclusiv cu hrana uscata. „Aceasta este potrivita, atata timp cat este completa si echilibrata”, sustine Dr. Kallfelz. Hrana uscata este mai economica decat cea umeda si isi pastreaza prospetimea mai mult timp. Pisicilor care se hranesc doar cu hrana uscata trebuie sa li se asigure o cantitate mare de apa proaspata, mai ales daca sunt predispuse la dezvoltarea blocajelor urinare. Consumul constant de apa proaspata si curata este important pentru toate pisicile. 

Hrana conservata contine in jur de 70-80 % apa si poate inlocui hrana uscata sau poate fi administrata impreuna cu aceasta. Unele pisici apreciaza mai mult hrana umeda decat pe cea sub forma de granule si tind sa o consume in cantitate exagerata, daca au acces la aceasta. Desigur, acest lucru se poate intampla si in cazul hranei uscate. „Se prefera hrana cu palatabilitate medie”, sustine Dr. Kallfelz. Daca aceasta este foarte palatabila, pisica va fi predispusa la consum exagerat. Daca nu este atat de palatabila, probabilitate ca animalul sa consume excesiv, scade. 

Portiile prea mari de hrana nu reprezinta doar o problema a oamenilor. Din moment ce instructiunile de hranire ce se gasesc pe etichetele produselor alimentare pentru animale sunt bazate pe nevoile unei pisici obisnuite, este posibil sa va hraniti pisica cu o cantitate mai mare de hrana decat are nevoie, daca aceasta este o pisica cu nevoi nutritionale aflate sub medie. Daca va hraniti pisica cu hrana uscata, va trebui sa o furnizati pisicii sub forma de tainuri administrate la anumite intervale de timp, reprezentand cantitati bine determinate. Hrana sub forma de granule mai poate fi suplimentata si cu hrana umeda, care sa imbunatateasca gustul portiei. 

„Nu exista nicio problema in amestecarea celor doua tipuri de hrana. Trebuie doar sa va asigurati ca pisica primeste doar numarul de calorii de care are nevoie, si nu mai mult de atat”, sustine Dr. Kallfelz. 

Hranirea la discretie cu granule este acceptabila pentru pisicile care consuma controlat, insa unora dintre pisici le place sa mai aiba parte si de delicatese, acestea contribuind la acumularea de grasime corporala. „Daca pisica isi mentine greutatea corporala, hranirea la discretie este potrivita pentru aceasta. 

Mesele mai mici si mai frecvente le pot reduce apetitul, insa o masa pe zi este potrivita, din punct de vedere nutritional”, sustine Dr. Kallfelz. Chiar si hrana uscata pe care o lasati la indemana pisicii trebuie sa fie mereu proaspata, deci asigurati-va ca ii schimbati zilnic mancarea. Daca hranirea libera nu functioneaza, trebuie sa controlati cantitatea de hrana consumata. 

Un sfat util pentru posesorii de pisici pretentioase: schimbarea periodica a tipului de hrana poate impiedica pisica sa capete dependenta de un anumit fel de mancare. 

Luati-va in calcul programul de lucru

Frecventa cu care va hraniti pisica poate depinde si de programul dvs. de lucru. Diminetile pot fi aglomerate daca trebuie sa va duceti copiii la scoala si sa ajungeti la serviciu. In aceste circumstante, hranirea pisicii poate fi mai facila seara, un moment mai linistit al zilei. 

Daca aveti multe treburi in timpul serii, hraniti-va pisica dimineata, inainte de trezirea celorlalti. Gasiti un program de hranire care sa va multumeasca si pe dvs., dar si pe pisica dvs., apoi respectati-l constant. 

Intr-o gospodarie cu mai multe pisici, nu toate pisicile mananca in acelasi timp, de aceea, pentru unele, este dificil sa se hraneasca daca hrana nu le este lasata la indemana in permanenta. Iar unele pisici pot consuma in exces, atunci cand au mereu la dispozitie mancare. „Trebuie doar sa gasiti o solutie pentru aceasta problema”, sustine Dr. Kallfelz. Le puteti hrani separat sau in zone separate ale casei.