Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Se spune ca este dificila sau chiar imposibila comunicarea dintre caini si pisici, din cauza evolutiei lor diferite si a comportamentului social distinct.

Cu toate acestea, oamenii cresc din ce in ce mai des caini si pisici impreuna fara a avea probleme, ceea ce a determinat initierea unor studii a relatiei dintre acestia si a abilitatii de a-si interpreta reciproc si in mod corect semnalele de comunicare. (Feuerstein si Terkel, 2008). Conducatorii studiului au intervievat 170 de proprietari care detineau atat caini cat si pisici, observand de asemenea comportamentul acestora in 45 de locuinte. Mai mult de 60% dintre proprietarii inclusi in studiu au raportat faptul ca pisica sau cainele lor avea un comportament amiabil fata de animalul de companie din cealalta specie, pe cand doar 9% au afirmat ca animalul lor a fost agresiv fata de colocatarul din alta specie.  Restul animalelor de companie erau indiferente una fata de cealalta. In mod interesant, tipul de relatie nu era afectat de specia din care animalul facea parte. 

Astfel, probabilitatea ca un caine sa fie prietenos sau agresiv fata de pisica cu care impartea casa era aceeasi din ambele perspective. Acest lucru contrasteaza cu  credinta populara cum ca pisicile nu agreeaza cainii, sau ca acestia, pe de alta parte, fie se vor imprieteni cu pisicile, fie le vor alerga sau omori. In timpul observarii comportamentului acestora, s-a constatat faptul ca majoritatea interactiunilor au fost reprezentate de joaca, urmata de impartirea aceleiasi camere si odihna la comun. Pisicile au avut un comportament mult mai jucaus decat  cainii, dar au fost totodata si mai neinfricate si agresive decat acestia. Ordinea in care au fost adusi in casa si varsta la care cainii si pisicile au fost adoptati au reprezentat factori importanti in cadrul relatiei dintre acestia. In cazul in care pisica a fost adoptata prima, cainii au fost mai prietenosi  cu aceasta, spre deosebire de situatia in care ei au fost primii veniti in casa.  Cu toate acestea, pentru pisici ordinea adoptiei nu a afectat relatia acestora cu cainii.

Conform asteptarilor, in cazul in care atat cainii cat si pisicile au fost adoptati de cand erau puiuti, sansele ca acestia sa fie afectuosi unii cu ceilalti au crescut considerabil, spre deosebire de cazul in care au fost adoptati la maturitate. Din cele 45 de perechi observate, indiferent de postura corporala a unei specii in comparatie cu cealalta, acesata este perceputa corect de colocatarul din cealalta specie in majoritatea cazurilor. O alta observatie interesanta o reprezinta faptul ca pisicile si cainii care impart aceeasi casa isi intampina stapanii intr-o maniera specifica felinelor, prin atingerea cu nasul, si nu prin utilizarea unor semnale specifice cainilor.

Acest studiu sugereaza faptul ca pisicile si cainii care locuiesc impreuna dezvolta adesea relatii apropiate si demonstreaza acest lucru prin apropiere, joaca si modul in care isi intampina stapanii. In plus, atat cainii cat si pisicile sunt capabili sa inteleaga semnalele de comunicare ale celeilalte specii. Proprietarii pot usura dezvoltarea acestor relatii amiabile prin adoptarea pisicii mai intai, dar si prin introducerea animalelor de companie cand sunt tinere (de preferat la sase luni sau chiar mai putin in cazul pisicilor, sa cel mult un an in cazul cainilor). Feuersten N, Terkel J. - Relatia dintre cainii (Canisfamiliaris) si pisicile (Feliscatus) care locuiesc sub acelasi acoperis. 

In alta ordine de idei, pisicile domestice adulte cauta in mod continuu atentia si mangaierile stapanilor lor, si sunt adesea extrem de jucause si iubitoare, dezvoltand legaturi stranse si trainice cu proprietarii lor sau cu alte pisici din grupul lor social. Pe cand unele pisici sunt sociabile numai cu oamenii (uneori chiar cu o singura persoana din casa), altele sunt ca niste fluturasi virtuali sociabili, oricand pregatite sa intampine si sa interactioneze cu orice vizitator. In mod similar, unele pisici se pot adapta foarte usor la viata impreuna cu o alta pisica, spre deosebire de altele, care mai bine sunt crescute singure.