Vineri, Mai 03, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Statul New York devine primul stat din SUA care interzice amputarea ghearelor la pisici. Guvernatorul Cuomo a semnat un proiect de lege care impune o amenda de 1000 de dolari persoanelor care efectueaza onicectomii, falangectomii partiale sau complete sau tendectomii asupra pisicilor, fara un „scop terapeutic".

„Ablatia unghiilor la pisici este o procedura cruda si dureroasa care poate crea probleme fizice si comportamentale pentru animalele neajutorate si astazi, aceasta procedura se opreste", a declarat guvernatorul Cuomo. „Prin interzicerea acestei practici arhaice, ne vom asigura ca animalele nu mai sunt supuse acestor proceduri inumane si inutile", a mai aratat acesta.

Proiectul de lege afirma ca procedura poate fi efectuata numai pentru nevoile medicale ale pisicilor: „Scopul terapeutic inseamna necesitatea de a aborda starea fizica a pisicii: o boala, o infectie, o vatamare sau o stare anormala a ghearelor care compromite sanatatea pisicii. Scopul terapeutic nu include motive estetice sau cosmetice sau motive de convenienta in pastrarea sau manipularea pisicii".

Care este pozitia comunitatii veterinare in aceasta privinta?

Incepand din 2014, AVMA arata: "onicectomia este o amputatie si ar trebui privita ca o operatie majora. Decizia de a amputa gherele unei pisici trebuie luata de proprietari dupa consultarea cu medicul veterinar. Ablatia ghearelor la pisica domestica ar trebui luata in considerare numai dupa ce s-au facut incercari de a impiedica pisicile sa-si foloseasca ghearele in mod distructiv sau atunci cand ghearele prezinta un risc mai mare de sanatate pentru proprietarul lor."

In 2017, intr-o declaratie oficiala Asociatia Americana a Practicienilor de Feline se opune cu fermitate acestei proceduri, declarand-o drept o procedura electiva.

Tot in 2017, Asociatia Medicala Veterinara din Canada a aratat ca „vede aceasta operatie ca inacceptabila, deoarece nu ofera nici un avantaj felinei iar lipsa dovezilor stiintifice face imposibila anticiparea unor efecte secundare pe termen lung si a aparitiei unor comportamente negative."
Societatea Veterinara din New York s-a opus proiectului de lege aratand ca decizia de a realiza aceasta procedura ar trebui sa fie in mainile medicilor veterinari. „Noi incurajam cu tarie educatia clientilor inainte de a efectua procedura de ablatie asupra unui animal de companie si credem ca decizia ar trebui facuta de proprietarul de animale de companie, in consultare cu medicul veterinar curant".

In Romania, constitiue infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda interventiile chirugicale destinate modificarii aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi: codomia, cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale, ablatia ghearelor, coltilotul ciocului si dintilor, conform legii 205/2004 privind protectia animalelor.