Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un nou pisoi curios si dragastos va aduce iubire si amuzament in casa dvs. Dar, pentru a mentine pe toata lumea sanatoasa si fericita, va trebui sa introduceti noul prieten pufos in caminul dvs. intr-un mod corect; iata cum.

Aducerea in casa a unui nou pisoi este un eveniment captivant; aveti dintr-o data un prieten dragalas, dragastos si incredibil de curios! Pisoii isi pot lasa in urma fratii si mama abia dupa ce sunt intarcati, adica in jurul varstei de 8-10 saptamani. Dar sa nu planuiti sa lasati pisoiul direct liber prin casa imediat dupa ce il aduceti, deoarece, asemeni copiilor foarte mici, si puii de pisica au nevoie de ingrijiri speciale, mai ales in primele zile, pe parcursul carora ei se adapteaza la noul mediu de viata.

Gasirea momentului potrivit

Cel mai bun moment pentru a aduce in casa un pui de pisica este atunci cand aveti la dispozitie o zi sau doua libere, pentru a-l ajuta pe acesta sa se obisnuiasca cu noua casa. Retineti faptul ca separarea de mama si de frati este un eveniment major pentru un pui de pisica, deci ar putea fi nevoie sa recurgeti la niste lucruri mai deosebite pentru a-l face pe acesta sa se simta mai confortabil; inclusiv sa il transportati pana acasa intr-o cusca sigura si confortabila, care sa nu fie impregnata cu mirosul altor animale. Un prosop curat si moale ii va asigura caldura necesara si va absorbi orice dejectii pe care pisoiul le-ar putea elimina pe drum. De fapt, este recomandat sa mai aveti de rezerva si un alt astfel prosop, tocmai din acest motiv!

Primul contact cu alte animale

Daca pisoiul nu va fi singurul animal din casa, trebuie sa va asigurati ca acesta nu va fi purtatorul unor boli care se pot transmite celorlalte animale prezente deja in gospodarie. Trebuie testat pentru virusul leucemiei feline si pentru virusul imunodeficientei feline. Trebuie sa fie consultat de un medic veterinar, testat si tratat impotriva parazitilor, dar si vaccinat inainte de a fi introdus printre celelalte feline. Medicul veterinar va poate oferi mai multe informatii cu privire la primul contact al pisoiului cu celelalte animale.

Furnizarea unui spatiu sigur

Chiar daca pisoiul se imprieteneste foarte bine si rapid cu celelalte animale ale dvs. (speram!), ar trebui oricum sa aveti pregatita doar pentru el o camera mica sau un spatiu sigur, pentru urmatoarele cateva zile sau saptamani. Astfel, il veti ajuta sa se acomodeze si sa capete incredere in noul camin. Nu uitati sa ii amenajati litiera (pe care o veti curata zilnic, desigur) intr-o parte a camerei, iar hrana si apa (care trebuie inlocuite zilnic), in cealalta parte a camerei. Asa cum nici dvs. nu va doriti sa mancati alimente invechite in vecinatatea toaletei, nici pisoiului nu i-ar placea asa ceva! Oferindu-i spatii pentru ascunzatoare, fie sub mobilier, fie in cutii de carton, va veti ajuta pisoiul sa se simta in siguranta, iar un culcus cald si confortabil il va ajuta sa doarma adanc. Acoperind culcusul lui cu un tricou moale pe care l-ati purtat, il veti ajuta sa se acomodeze mai rapid cu mirosul dvs.

Lasarea puiului de pisica liber prin casa

Dupa ce ii pregatiti camera si il aduceti in casaintr-o cusca de transport potrivita, asezati cusca in camera destinata pisoiului si deschideti-i usa, fara sa il fortati sa iasa de acolo pana cand acesta nu este pregatit. Chiar si dupa ce iese, lasati-i cusca in coltul incaperii; astfel ii veti oferi un spatiu familiar suplimentar in care sa se ascunda. Probabil se va ascunde putin dupa sosirea in noua locuinta, dar fiti siguri ca va explora casa cu prima ocazie, atunci cand nu il veti mai urmari cu privirea. Nici nu veti realiza cat de repede va va cauta atentia, zi si noapte!

Stabilirea unei rutine

Dupa ce pisoiul face o vizita la veterinar, se acomodeaza cu camera sa si isi stabileste o rutina pentru a se hrani, bea apa si folosi litiera, il puteti lasa sa se aventureze in restul casei. Totusi, va trebui sa stati cu ochii pe el pentru a va asigura ca are parte de intimitate atunci cand se hraneste, bea apa sau isi face nevoile. Lasati-i obiectele cunoscute, precum litiera, bolurile pentru hranasi apa si culcusul, in acelasi loc, pentru a sti unde sa le gaseasca la nevoie.

Mentinerea la zi a vizitelor la veterinar

Desi puii de pisica beneficiaza de protectie materna impotriva unor boli inca de la nastere si pe tot parcursul alaptarii, acest tip de imunitate incepe sa dispara treptat si depinde de dvs. mai departe sail feriti de boli vaccinandu-l, de obicei incepand cu varsta de 2-3 luni. Medicul veterinar va poate oferi mai multe informatii cu privire la tipurile de vaccin de care are nevoie pisoiul, implicit si despre momentul optim de vaccinare. Pe langa vaccinuri, medicul veterinar ii va asigura si un control in ceea ce priveste parazitii intestinali, o problema frecventa a puilor de pisica. Daca puii sunt pozitivi la testul pentru depistarea parazitilor intestinali, medicul veterinar va repeta examenul coproparazitologic si tratamentele antiparazitare, numite si deparazitari, pana cand la doua astfel de teste consecutive rezultatul va fi negativ. Daca sunt descoperiti paraziti externi precum puricii, capusele sau acarienii, veterinarul va folosi tratamente impotriva acestora, destinate in mod special puilor de pisica, Este bine sa vorbiti cu medicul veterinar si despre sterilizarea sau castrarea animalului. Puii de pisica trebuie castrati sau sterilizati la varsta de 6 luni. Nu numai ca astfel se va reduce riscul aparitiei problemelor de comportament sau a anumitor boli, dar reprezinta si cea mai buna metoda de prevenire a reproducerii necontrolate a animalelor.

Asigurarea unei alimentatii adecvate pisoiului

Mica dvs. pisica are nevoie de 2-3 ori mai multe calorii si nutrienti decat una adulta, iar o alimentatie adecvata a acesteia este deosebit de importanta. Puii isi iau tot ce le trebuie din laptele matern in primele saptamani de viata si devin capabili sa mestece hrana uscata pe la varsta de 6-7 saptamani, fiind complet intarcati pe la varsta de 8-10 saptamani. Dupa intarcare, nu oferiti lapte pisoiului, deoarece ii poate provoca diaree. Acest principiu este valabil si pentru pisicile adulte. Alegeti un tip de hrana pentru pisoi care sa aiba o calitate buna si oferiti-i-o pana la varsta de aproximativ 9-12 luni. La varsta cuprinsa intre 3 si 6 luni, hraniti puiul de pisica de 3 ori pe zi, reducandu-i numarul de ratii la doua dupa varsta de 6 luni. 

Cum sa socializeze in mod corect

Prima lectie de socializare la care trebuie supus un pisoi este predata de mama si fratii sai, iar din acest motiv este foarte recomandat sa lasati puiul alaturi de mama cel putin pana la varsta de 10 saptamani. Totusi, si contactul cu oamenii in acea perioada este foarte important; puii de pisica care interactioneaza cu oameni pana la varsta de 10-12 luni vor fi mai dispusi sa interactioneze in mod favorabil cu oamenii tot restul vietii. De aceea pisoii liberi de pe strazi, care nu au interactionat cu oamenii, probabil se vor teme de om tot restul vietii lor. Luand in brate puiul de pisica si jucandu-va cu el, il veti ajuta sa stabileasca o conexiune cu dvs. Punerea in contact a pisoiului cu celelalte animale de companie poate crea probleme si trebuie facuta cu grija, sub supravegherea dvs. Medicul veterinar va poate oferi sfaturi cu privire la modurile in care puteti face cat mai placuta si mai reusita aceasta experienta. Bucurati-va de noul dvs. pisoi si anuntati medicul veterinar daca aveti vreo nelamurire in acest sens.