Vineri, Mai 03, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

 

Intrebare: Sunt un mare admirator al pasarilor, iar cea mai mare bucurie a mea o reprezinta observarea pasarilor minunate care se aduna in jurul hranitorilor din gradina. Insa, ma oripilez atunci cand motanul meu, Felix, imi lasa pasari moarte pe pragul usii. Uneori, mai lasa acolo si soareci sau veverite moarte. Stiu ca el doar isi urmeaza instinctul, insa comportamentul acestuia ma deranjeaza profund si ma tem ca va reduce astfel cu mult populatia de pasari pe care le iubesc. Ce pot face?

Raspuns: Felinele se afla printre cei mai eficienti pradatori de pe planeta. Instinctul de pradator (alaturi de tors, de caracterul lipicios si de ochii semi-inchisi in semn de multumire) reprezinta una dintre trasaturile care au facut din pisicile domestice niste companioni adorabili inca din zorii civilizatiei. O buna „prinzatoare de soareci" era foarte pretuita pentru abilitatile sale de a reduce populatia de rozatoare si daunele facute asupra stocurilor de grane si de diverse alimente.

Avantaje si dezavantaje

Insa, trasaturile „pozitive" ale felinelor in anumite circumstante, pot fi „negative" in alte circumstante. Intr-o situatie ideala, pisica care vaneaza ofera beneficii valoroase. Dar ce se intampla cand vine vorba despre impactul acesteia asupra numarului de vietuitoare salbatice? Fara indoiala, pisicile introduse pe insule mici si izolate pot reduce in mod semnificativ numarul de pasari locale si de mici mamifere, insa impactul de ansablu al felinelor pradatoare asupra populatiilor de animale salbatice din America de Nord sau de pe alte continente, nu este foarte bine stabilit. Indiferent de impactul la nivel global, este greu de acceptat ideea ca propria pisica poate ucide o pasare frumoasa care este atrasa de hranitoarea din gradina, iar daunele produse asupra populatiei locale de pasari pot fi mai mari decat cele estimate.

Pentru cine suna clopotelul

Pe langa mentinerea lui Felix la interior (recomandata din mai multe motive, inclusiv pentru sanatatea sa), ce mai puteti face pentru a oferi o sansa de scapare pasarilor de afara? O varianta este aceea de a atasa un clopotel la zgarda din jurul gatului motanului. Teoretic, alarma auditiva va avertiza pasarile in privinta unei apropieri rapide a unui potential pradator, oferindu-le acestora cateva momente in plus pentru a scapa de capturare. Aceasta tehnica este sugerata de mult timp, insa eficienta acesteia a fost pusa la indoiala. De fapt, doua studii efectuate in ultima decada au adus la iveala faptul ca pisicie care poarta clopotel erau la fel de eficiente in vanatoarea lor, precum cele fara clopotel.

Insa cercetatorii de la Universitatea Glasgow au evidentiat neajunsurile acestor studii, analizand problema din alte perspective. Studiul acestora, „Bells Reduce Predation of Wildlife by Domestic Cats" (Clopoteii reduc vanarea speciilor salbatice de catre pisicile domestice), a fost publicat in British Journal of Zoology (Jurnalul britanic de zoologie). S-a urmarit raspunsul la urmatoarea intrebare: purtarea clopotelului reduce cantitatea de prada pe care reuseste sa o captureze o pisica? Au fost selectate pentru acest studiu patruzeci si una de pisici despre care se stia ca obisnuiesc sa aduca acasa prada. Aceste pisici proveneau din diverse zone rurale si urbane si purtasera pana atunci doar zgarzi fara clopotel. Perioada de testare pentru fiecare pisica in parte a durat cate doua luni, iar fiecare pisica a purtat clopotel doar jumatate din tot acest timp.

Atunci cand au purtat clopotel, cele 41 de pisici au adus acasa in total 82 mamifere, 26 pasari si 10 ambifieni; fara clopotei, acestea au adus 167 mamifere, 48 pasari si 11 amfibieni. Aceste rezultate au avut un impact statistic semnificativ, si cel putin pe durata studiului, pisicile echipate cu clopotel au parut sa captureze doar jumatate din numarul de mamifere si pasari pe care ar fi putut sa le vaneze daca nu purtau clopotel. Nu a existat un impact semnificativ asupra numarului de amfibieni vanati, acest lucru fiind atribuit faptului ca nefericitele broaste fie nu au auzit semnalul acustic provenit de la clopotel, fie nu au asociat sunetul acestuia cu iminenta pericolului. Cat despre Felix, montarea unui clopotel la zgarda acestuia i-ar putea afecta succesul la vanatoare, insa cel mai sigur mod prin care puteti preveni uciderea pasarilor de catre acesta este limitarea totala a accesului sau la acestea. Va sugeram sa il tineti inchis in casa.