Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisica mea este foarte agresiva fata de noua pisica pe care am adus-o in casa. Intre acestea exista interactiuni violente si ma tem ca s-ar putea rani reciproc.

Pisicile tind sa isi apere teritoriul manifestand agresivitate teritoriala atunci cand in gospodarie este adusa o noua pisica, sau chiar cand o alta pisica revine in casa dupa o perioada petrecuta intr-o clinica veterinara, purtand miros strain. Proprietarii observa adesea agresivitatea teritoriala manifestata prin zgariere, urmarire si atacare a pisicii nou-aduse sau reintoarse. Cea mai eficienta metoda de evitare a agresivitatii teritoriale este aceea de a o preveni inca din prima zi de contact cu noua pisica.

Totusi, urmatorii pasi pot fi urmati chiar daca ati introdus deja acea pisica in gospodarie, iar restul pisicilor o hartuiesc. Toti pasii ce urmeaza a fi enumerati trebuie parcursi treptat; daca veti grabi procesul, acesta va esua. Noua pisica ar trebui inchisa intr-o camera proprie, in care sa aiba acces la litiera, hrana si apa. Cele doua pisici trebuie sa fie capabile sa se adulmece si sa se auda reciproc prin usa inchisa, insa nu ar trebui sa aiba contact fizic. Dupa cateva zile, schimbati-le locul. Permiteti-i pisicii initiale sa investigheze mirosul noului venit, in timp ce pisica nou-adusa exploreaza casa si analizeaza mirosul noului camarad de joaca. Asteptati-va de la acestea sa haraie si sa scuipe. Schimbati-le din nou locul, dupa ce apuca sa exploreze teritoriul. Urmatorul pas il reprezinta plasarea acestor pisici in colturi opuse ale camerei, fie in genti de transport, fie tinute in ham sau lesa.

Ambele pisici ar trebui hranite, pentru a invata fiecare sa asocieze placerea hranirii cu prezenta celeilalte. Daca pisicile refuza sa manance, par anxioase sau agresive, probabil ca se afla prea aproape. Totusi, daca mananca si par relaxate, pot fi mutate mai aproape una de cealalta cu urmatoarea ocazie a hranirii controlate. Pasul final este acela de a le elibera din genti sau din lesa si de a le hrani, mentinandu-le in continuare separate. Verificati prezenta anxietatii si a agresivitatii. Acest intreg proces poate dura atat cat ii permit pisicile, adica saptamani sau chiar luni. Semnele de agresivitate si anxietate indica de obicei faptul ca totul se desfasoara prea rapid. Daca agresivitatea teritoriala nu poate fi controlata nici in acest mod, medicul veterinar poate prescrie medicatie atat pentru agresor, cat si pentru victima. Retineti faptul ca medicatia reprezinta doar o solutie partiala, ce trebuie folosita in paralel cu contacte controlate intre pisici si recompensare constanta pentru comportamentul calm.