Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pisicile care isi petrec timpul afara sunt expuse la numeroase pericole fizice si legate de factorii de mediu. In timpul iernii, pisicile sunt supuse riscului de degeraturi si hipotermie (temperatura corporala scazuta), asemeni omului. Aceste animale nu trebuie lasate pe timpul iernii afara pentru perioade lungi de timp si trebuie sa aiba intotdeauna acces liber la interior. Este important sa aveti in vedere aceste riscuri, astfel incat sa va mentineti pisica sanatoasa si in siguranta.

 

  • Pisicile sunt atrase de gustul si mirosul dulce al antigelului, insa daca aceasta toxina este inghitita, poate provoca rapid un blocaj renal.
  • Pisicile de curte depind de oameni pentru o sursa de caldura si pentru a supravietui pe timpul lunilor de iarna; trebuie sa se recurga la anumite masuri pentru a tine aceste pisici departe de pericole.
  • Sarbatorile de iarna reprezinta o ocazie de bucurii, insa pot supune pisicile la anumite pericole.
  • Crinii, ciocolata, alcoolul, panglicile, beteala si alte obiecte specifice sarbatorilor de iarna pot prezenta un pericol pentru prietenii nostri felini.

Temperaturi foarte scazute

Odata cu scaderea temperaturilor sub punctul de inghet, retineti faptul ca orice volum de apa din afara casei va ingheta. Pisicile au nevoie in mod constant de o sursa de apa proaspata, in stare lichida. In cazul pisicilor de curte care au acces numai la surse exterioare de apa, bolurile cu apa incalzite pot fi folosite pentru pastrarea apei in stare lichida. Daca sursele electrice de incalzire nu sunt disponibile, apa trebuie tinuta intr-un spatiu acoperit si inchis pentru a preveni inghetul rapid al acesteia. Casutele in forma de iglu pentru caini, captusite cu un strat de paie, sunt adecvate pentru pisicile de curte, oferindu-le sansa sa se incalzeasca si sa aiba un loc unde sa se hraneasca, sa bea apa si sa isi pastreze blana uscata. Saltelele incalzite pentru animale sunt, de asemenea, utile si ajuta pisicile sa isi mentina temperatura corporala, aspect important mai ales pentru pisicile bolnave sau mai in varsta. Este important sa se foloseasca numai produse incalzite, destinate animalelor.

Pisicile care isi petrec mult timp afara pe timpul lunilor reci de iarna ard mai multe calorii pentru a se incalzi. Oferind pisicii o hrana de calitate, bogata in proteine, o veti ajuta sa isi mentina temperatura corporala si starea de sanatate. Daca pisica dvs. prezinta vreo problema medicala, consultati medicul veterinar inainte de a-i schimba dieta.

Pisicile de curte pot incerca sa se incalzeasca sub capotele masinilor si pot fi ranite sau ucise astfel de catre radiatorul masinii. Inainte de a urca in masina, loviti cu putere capota pentru a va asigura ca nicio pisica nu se ascunde sub aceasta.

Chiar si pisicile obisnuite cu traiul de afara pot suferi de hipotermie si degeraturi. Daca in zona dvs. se emit atentionari de viscol puternic sau de vreme extrem de rece, care recomanda ca oamenii sa ramana la interior, este o idee buna sa va aduceti si pisica in casa. Daca pisica dvs. poate fi adus in casa, un garaj sau o camara poate constitui un adapost adecvat pentru aceasta in anumite cazuri.

Antigelul

Cunoscut si sub numele de etilen-glicol, antigelul este probabil unul dintre cele mai intalnite si periculoase substante toxice specifice sezonului rece. Acesta este extrem de toxic, iar pisicile sunt uneori atrase de gustul si mirosul sau dulceag. Daca o pisica inghite antigel, toxina este rapid absorbita in organism iar semnele clinice precum voma, pierderea coordonarii in mers si letargia, pot aparea in mai putin de o ora. Rinichii sunt organele cele mai grav afectate de intoxicatia cu antigel, si chiar daca simptomele incep sa se amelioreze dupa inceperea tratamentului, este posibil ca pisica sa intre deja in insuficienta renala. Insuficienta renala acuta poate aparea dupa 12-24 ore de la ingestia antigelului, iar de aceea este important sa va duceti pisica la veterinar imediat ce incepeti sa suspicionati faptul ca aceasta a inghitit si cea mai mica cantitate de antigel.

Solutiile si sarurile de deszapezire

Pisicile care se plimba pe trotuare sau drumuri care au fost „deszapezite” pot suferi de fisuri, uscare si durere la nivelul pernitelor. De asemenea, deoarece pisicile tind sa isi linga pernitele, acestea pot fi expuse la substantele toxice prezente in unele solutii de deszapezire. Produsele de deszapezire sigure pentru animale pot fi achizitionate de la majoritatea centrelor de amenajari interioare si petshop-uri. Totusi, este posibil ca nu toti locuitorii cartierului sa foloseasca astfel de produse, deci este important sa spalati membrele pisicii dvs. cu o carpa inmuiata in apa calda dupa ce aceasta se intoarce in casa.

Pericolele specifice sarbatorilor de iarna

Sarbatorile de iarna pot supune pisicile la anumite pericole. Ciocolata, alcoolul, ceapa si cafeaua reprezinta cateva dintre cunoscutele elemente nelipsite de la petrecerile de sezon, care pot cauza probleme de sanatate pisicii. O planta frecvent intalnita in timpul sarbatorilor de iarna este crinul, care se gaseste in numeroase aranjamente florale in aceasta perioada. Crinii sunt toxici pentru pisici Daca pisica inghite orice parte a crinului, simptomele initiale de otravire ar putea include letargie (oboseala) si lipsa apetitului, insa insuficienta renala se poate instala dupa 36-72 ore. Contactati medicul veterinar imediat daca suspicionati faptul ca pisica dvs. a inghitit vreo parte a acestei plante.

Majoritatea pisicilor adora beteala sau panglicile, care, daca sunt inghitite, pot dauna intestinelor, fiind astfel nevoie de o interventie chirurgicala. Tineti aceste obiecte departe de pisici. Acoperiti cablurile electrice pentru a preveni tragerea acestora de catre pisici, fiind confundate cu jucariile. Daca sunt roase, aceste cabluri pot electrocuta pisica.