- Detalii
- Întreținerea la pisici
6 metode prin care sa preveniti sau sa combateti puricii la pisici
Puricii sunt o reala bataie de cap a iubitorilor de caini si pisici. Exista o multime de motive de a sarbatori venirea primaverii si a caldurii, dar aparitia puricilor, nu face parte din acestea. Nu numai ca puricii sunt paraziti care se hranesc cu sange si ca sunt oarecum dezgustatori, dar pot cauza o serie de boli destul de serioase. Deci, cum ne putem pastra pisica fara purici in aceasta primavara? Iata cateva idei:
1. Tratamentele spot-on
Desi ai crede ca tratamentele spot-on functioneaza doar in locul in care au fost aplicate, ele sunt foarte foarte eficiente la nivelul intregii blanite a pisicii. Tratamentul se aplica direct pe pielea animalului, nu pe blana lui, la baza gatului intre umeri, acolo unde nu se poate linge. Medicul veterinar care aplica tratamentul, dupa indepartarea blanitei de dupa cap, aplica produsul in doua locuri - unul la baza craniului si al doilea 2-3 cm mai jos. De regula, tratamentele spot-on pot fi aplicate pisicilor de peste 1 kg, incepand cu varsta de 8 saptamani. Substanta este activa de regula intre 4 si 8 saptamani, in functie de marca folosita.
2. Sampoane anti-purici
Spalarea pisicii cu un sampon special cu actiune biocida pentru purici, capuse si tantari nu deranjeaza simtilor olfactiv al pisicilor. Sampoanele speciale au de regula un miros placut si pentru oameni, sunt solutii ceva mai ieftine de deparazitare. Va trebui sa spalati pisica insa ceva mai des, cam o data la doua saptamani, pentru ca substantele antiparazitare din aceste sampoane au perioada de eficienta mai redusa decat in cazul spot-on-uurilor.
3. Zgarzile anti-parazitare
Zgarzile anti-parazitare sunt o metoda eficienta de a scapa de parazitii nedoriti. Eficienta lor depinde de cat de invazivi sunt puricii in mediul in care traieste pisica. Daca e corect pusa, intre zgarda si gatul pisicii trebuie sa fie un spatiu in care sa incapa doua degete. Zgarzile de regula devin eficiente la 24 de ore de la punerea lor la gatul pisicii. Durata si nivelul de eficienta depind si de grosimea si lungimea blanitei pisicii, de activitatile acesteia si de nivelul infestarii. Este de preferat ca pisica sa fie spalata inainte de punerea zgarzii. Cele mai multe zgarzi existente la comercializare in Romania sunt rezistente la apa, dar este de preferat ca zgarda sa fie scoasa inainte de baie/inot si pusa la loc dupa uscarea blanitei. De regula, zgarzile ofera protectie impotriva puricilor de 4 luni, iar impotriva capuselor de 10 saptamani si sunt eficiente atata timp cat sunt purtate continuu. Trebuie sa fiti atent, atunci cand cumparati o zgarda antiparazitara pentru pisici sa fie potrivita atat ca marime cat si pentru varsta pisicii. Daca pisica dvoastra sta mai mult in exterior decta in casa, atunci zgarzile anti-parazitare nu sunt cea mai buna metoda anti-parazitara. Pisicile de exterior tind sa se catere, sa sara garduri si atunci zgarzile sunt periculoase. Pisicile se pot agata in acestea, se pot sugruma si pot chiar muri.
4. Pudra antiparazitara
Pudra anti-parazitara este folosita in tratamentul infestatiilor cu purici sau paduchi la caini, pisici si pasari de colivie. Sunt usor de folosit, au o actiune rapida si pot fi destul de eficiente contra puricilor. Folosirea in exces poate duce la reactii toxice, atat la pisici cat si la oamenii care le aplica, asa ca folosirea pudrei anti-parazitare este recomandata sa fie facuta de catre medicul veterinar. Nu trebuie efectuata frecvent si poate fi folosita doar in cazuri de infestatie extrema.
5. O casa curata
Daca pisica locuieste in interior, cea mai buna metoda de a combate o infestatie cu purici, indiferent de gradul ei, este o curatenie temeinica a casei, zilnica, pana cand situatia revine sub control. Aspirati covoarele si fiecare colt al casei, spalati pernutele, paturile si asternurile cu apa fierbinte. Curatati sacul de aspirator dupa fiecare aspirare. Indepartea oualor de paraziti sau larvelor prezente in casa vor ajuta in redobandirea controlului asupra parazitilor externi.
6. Curatati curtea
Tundeti gazonul, toaletati arbustii, chemati un specialist in deratizari si dezisectii pentru o curatare intensa a teraselor, casei, gradinii. Acest lucru va preveni pentru o perioada aparitia insectelor nedorite, asa ca va trebui sa repetati procedura, atunci cand specialistii o recomanda. Alegeti cu grija substantele de dezinsectie sa nu fie daunatoare pisicilor si anuntati si vecinii, atunci cand efectuati astfel de actiuni. Daca au stupi cu albine, este bine sa ii anuntati cu o zi sau doua inainte de dezinsectie.
- Detalii
- Veterinarul Pet