Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Sondele alimentare sunt folosite pentru a facilita hranirea cainilor si a pisicilor care refuza sa manance singuri sau care au nevoia specifica de a fi alimentate direct in esofag, stomac sau intestin.  

Veterinarul PET

 

Ce tip de sonde alimentare se pot utiliza?

Sunt mai multe tipuri de sonde alimentare, toate avand un port de hranire extern (in afara corpului) conectat la o sonda ce are partea terminala in tractusul gastrointestinal.

Sondele esofagiene se introduc in esofag pana in partea terminala a acestuia, in timp ce sondele gastrice se introduc direct in stomac prin partea stanga a peretelui abdominal. Sondele GEP (gastrostomie endoscopica percutanata) sunt sonde gastrice care au fost introduse prin endoscopie. Sondele gastrice de mici dimensiuni sunt adesea folosite pentru hranirea pe termen lung a cainilor si pisicilor si sunt sonde scurte ce au un port extern de hranire adaptabil pielii. Sondele alimentare sunt de obicei fixate de corp cu ajutorul suturilor, bandajelor sau a feselor elastice. In jurul gatului animalului se monteaza de obicei un colier elisabetan (guler de protectie) pentru a preveni ruperea sondei de catre animal.

Cum se realizeaza hranirea?

Ingrijirea sondei

Schimbati tamponul steril de la locul de insertie al sondei dupa instructiunile medicului veterinar. In fiecare zi inspectati locul unde este inserata sonda in piele pentru a observa aparitia modificarilor precum sensibilitate, inflamatie, secretii sau miros neplacut. Daca observati aparitia oricarui simptom prezentat, contactati medicul cat mai repede posibil. Curatati zilnic partea inferioara a sondei care vine in contact cu pielea cu un exfoliant antiseptic. Incercati sa mentineti pe cat posibil intreaga sonda curata si asigurati-va ca hrana si resturile nu se acumuleaza pe sonda, in special in zona in care aceasta vine in contact cu pielea si cu suprafata corpului. 

Sonde alimentare infundate

Verificati clema si asigurati-va ca aceasta sa fie deschisa. Daca se realizeaza hranirea prin sonda, hrana ar putea fi prea densa si sa cauzeze blocarea sondei. Incercati sa clatiti sonda cu apa. Daca sonda se curata bine, verificati daca blocajul nu este la nivelul varfului seringii utilizate pentru hranire. Dupa clatirea sondei cu apa, incercati sa trageti inapoi pistonul seringii. Adesea, aceasta actiune deblocheaza sonda. Daca aceste actiuni nu fuctioneaza, incercati sa masati sonda inainte sau in timpul curatarii cu apa. Daca nu puteti desfunda sonda prin masaj ferm, dar nu prin presiune excesiva, lasati-o umpluta cu apa si inchideti-o cum ati face-o in mod obisnuit. Lasati apa in interiorul sondei pentru douazeci de minute. Incercati sa clatiti sonda din nou. Daca aceasta este in continuare infundata, instilati o bautura carbogazoasa in sonda (2-5 ml), lasati sa actioneze douazeci de minute si apoi incercati sa clatiti cu apa. Daca acest procedeu nu a ajutat la desfundarea sondei, inchideti sonda si sunati medicul veterinar cat mai curand posibil. Daca se observa infundarea sondei pe parcursul noptii, nu incercati sa hraniti in continuare animalul prin intermediul sondei.

Cand sa sunati la spital

Instructiuni de hranire 

Intr-un mixer amestecati _ (ml sau cani) of _ (tipul de mancare) cu _ (ml sau cani) de apa pana la omogenizare. Hrana poate fi amestecata si stocata in frigider pana la trei zile. Hrana ar trebui incalzita la temperature camerei fie utilizand un cuptor cu microunde, fie incalzind-o in apa clocotita. Hraniti _ ml din amestecul de hrana incet, in decursul a 10 – 15 minute de _ ori pe zi. Dupa fiecare hranire, curatati sonda cu _ ml apa. Sonda trebuie curatata de cel putin doua ori pe zi cu minim 10 ml apa, chiar daca aceasta a fost folosita o data pe zi sau chiar deloc. Acest procedeu impiedica infundarea sondei.