Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Elaborarea unei liste de alimente considerate toxice pentru pasari poate fi dificila din mai multe motive:

In primul rand, termenul de „pasare„ este destul de vag. Asa cum oamenii nu raspund la hrana in acelasi mod in care o fac alte mamifere, exista multe diferente si in ceea ce inseamna anatomia si fiziologia pasarilor ce se incadreaza in grupul mare si diversificat cunoscut sub denumirea de clasa Aves. Specii diferite vor manifesta sensibilitate diferita la toxine.

In al doilea rand, desi exista cateva rapoarte oficiale privind toxicitatea la pasari, multe informatii se bazeaza pe versiuni personale ale situatiei, care nu pot fi verificate.

In al treilea rand, cantitatea de toxic determina efectele otravirii. Acest lucru inseamna ca unele alimente pot fi consumate in cantitati mici sau moderate fara a cauza probleme, insa putand cauza boala sau moarte atunci cand sunt consumate in cantitati mari.

Nu in ultimul rand, o parte din informatiile toxicologice folosite de catre medicii veterinari specialisti in pasari sunt culese din manualele de toxicologie pentru caini si pisici, sau chiar din cele de pediatrie umana.

Mai bine evitati decat sa tratati

Medicii veterinari specializati in pasari se folosesc de o gama atat de mare de informatii pentru ca acestia considera in general ca este mai bine sa evite orice fel de probleme. Urmatoarea lista impartealimentele potential periculoase in trei categorii:

(1) Alimente asupra carora majoritatea medicilor veterinari cad de acord ca acestea nu ar trebui administrate niciodata pasarilor,

(2) Alimente care nu sunt recomandate, insa care uneori sunt folosite fara a provoca probleme si

(3) Alimente care pot fi administrate cu grija.

Lista #1: NU administrati niciodata pasarilor...

Ciocolata: teobromina si cafeina, ambele intrand in categoria metilxantinelor, pot cauza hiperactivitate,frecventa cardiaca marita, tremor, crize generalizate si risc de deces, atunci cand ciocolata este ingerata intr-o cantitate prea mare. Ca si regula generala, cu cat ciocolata este mai inchisa la culoare si mai amar, cu atat mai toxica este.

Avocado: toate partile arborelui de avocado contin persina, o substanta toxica, si au fost raportate ca fiind toxice cardiace pentru pasari. Pasarile mici precum canarii si perusii sunt considerate mai susceptibile, insa aceste semne clinice au fost observate si la alte specii, precum strutii. Simptomele precum dispneea apar de obicei dupa 12 ore de la ingerare; moartea poate surveni in una-doua zile.

Ceapa, usturoi: toxicitatea data de ceapa si usturoi este bine cunoscuta la caini si pisici. Formulele concentrate, precum pudra de usturoi sau amestecul de condimente pentru supa bazate pe ceapa, sunt mai toxice decat legumele ca atare. Toxicitatea fatala a fost demonstrata la gaste hranite cu cantitati mari de ceapa verde, precum si la papagali de talie mica si medie hraniti cu cantitati mari de usturoi.

Tataneasa: aceasta planta verde este cunoscuta printre multi crescatori de canari, insa studiile din medicina umana au aratat ca aceasta poate cauza leziuni hepatice.

Fructele de tip drupa sau samburii de mar: samburii de mar si de cirese, prune, piercini si caise contin cianuri.

Alimentele bogate in grasimi, sare si zahar: desi nu la fel de toxice, alimentele umane nesanatoase pot cauza si pasarilor probleme de sanatate serioase.

Bomboanele fara zahar: alternativa pentru zahar, xilitolul, a fost asociat cu hipoglicemia severa si cu leziuni hepatice la caine.

Lista #2: PROBABIL ca nu trebuie sa administrati pasarilor...

Produse lactate: desi acestea nu sunt toxice in mod implicit, speciile de pasari care au fost testate in acest scop nu pot digera lactoza. Cu cat creste cantitatea de produse pe baza de lapte din dieta, cu atat creste si riscul ca pasarile sa manifeste diaree.

Lista #3: Pot fi administrate pasarilor CU GRIJA...

Alune: alunele mucegaite sau produsele pe baza de alune (precum si pe baza de porumb sau alte cereale) pot fi contaminate cu mucegaiuri ce produc toxine.

Anumite plante: pasarile pot manca rosii verzi, cartofi, ardei si vinete, insa acestea fac parte toate din familia solanaceelor. Acest lucru inseamna ca fructele lor pot fi mancate, insa plantele ca atare sunt toxice. dupa acelasi principiu, si frunzele rubarbei contin cristale de oxalati, care pot cauza afectiuni renale.

Grit: acesta poate facilita digestia la speciile care consuma seminte intregi, precum porumbeii, insa gritul nu este obligatoriu necesar pentru digestia normala a pasarilor care sparg cojile semintelor, precum papagalii. Unele pasari vor inghiti grit in exces atunci cand sunt bolnave, ceea ce poate duce la blocaj intestinal.

O mentiune speciala legata de ciuperci: acestea sunt incluse ocazional pe listele cu alimente toxice. Desigur ca exista cateva specii toxice de ciuperci, insa cele comestibile pentru oameni nu prezinta risc nici pentru pasari.

NU oferiti pasarilor zbarciog gras (ciuperci Gyromitra). Tratamentul termic al acestor ciuperci le poate diminua toxicitatea, insa nu elimina complet riscul de deces potential.