Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cu totii am trecut prin asta – mergi la dulapul cu papuci, iti scoti perechea de papuci favorita si deodata constati ca a fost rupta in bucati. Cine este de vina? Cainele, bineinteles. Iata cateva sfaturi despre cum putem face ca un caine sa nu roada lucrurile care nu trebuiesc roase.

  1. Fii atent. Precum ai fi si cu un copil, intotdeauna fii cu ochii pe catelus pentru a-l proteja de propria curiozitate si lipsa de experienta.
  2. Fii stapan pe situatie. Daca trebuie sa lasi cainele singur, fie doar pentru o parte din zi sau pentru putin timp (precum o vizita la magazin), asigurati-va ca acesta este inchis intr-o parte a casei care a fost pregatita special pentru el – cu gratii pentru copii sau animale pentru a securiza zona. Cateii incep de obicei sa roada lucruri in momentul in care sunt lasati singuri sau sunt plictisiti, adesea intrand in necazuri sau suferind leziuni atunci cand le este dat frau liber pentru a calatori in interiorul unei case nesupravegheate. Zona unde este tinut animalul ar trebui sa nu contina obiece pe care acesta sa le poata roade, cu exceptia acelor jucarii speciale de ros care au fost alese pentru varsta lor.
  3. Lasati mirosul dumneavoastra pe un obiect. Daca lasati cainele singur pentru o perioada mai lunga de timp, rularea jucariei preferate a cainelui sau a osului din nailon cu ajutorul mainilor, ii va da cainelui ceva care sa ii aminteasca de dumneavoastra. Evitati sa va luati ramas bun intr-un mod emotionant, in asa fel incat animalul sa nu exprime anxietate (de ex. anxietatea de separare), care poate duce la scancet, latrat sau alte comportamente deranjante. Multi proprietari de caini mici au gasit de asemenea de ajutor lasarea unui radio deschis (cu muzica de fundal calma si linistitoare) in ideea de a calma un caine anxios. 
  4. Cheia este preventia. Trebuie sa puneti deoparte toate lucrurile pe care cainele le-ar putea lua in gura. Chiar si lucrurile care par sa fie de neatins, pot fi atinse de catre un caine diligent. Acest lucru include papucii, jucariile copiilor (in special jucariile mici pe care catelusii pot sa le roada), articole de imbracaminte (in special sosete si lenjerie intima), pungi de plastic, flacoane de medicamente, portofele si genti; aproape orice. Din moment ce in baie sunt multe lucruri care nu doriti sa fie roase sau imprastiate prin casa, nu permiteti niciodata unui caine sa intre nesupravegheat acolo. Aici sunt incluse atat lucrurile gasite in cosul de gunoi, cat si role de hartie igienica. Trebuie sa aveti grija de asemenea sa depozitati intr-un loc sigur obiectele de valoare precum bijuteriile, astfel incat cainele sa nu poata ajunge la ele; cea mai buna alegere este un dulap inchis, un sertar de comoda sau un dulapior.
  5. Alegeti bine jucariile. Multe jucarii de plus contin bucati care pot sa cada sau sa fie mestecate, devenind un pericol de sufocare. Cumparati doar jucariile care au fost special create pentru a putea fi utilizate de caine in siguranta.
  6. Disciplinati atunci cand este cazul. Catelusii au nevoie sa fie invatati de mici faptul ca au voie sa roada doar acele lucruri care le sunt date, acest lucru trebuind facut in momentul cand acestia sunt suficient de maturi mental si emotional pentru a intelege si a tine minte aceste lectii, in caz contrar va trebui sa tineti toate lucrurile la distanta de ei. 
  7. Mai bine corectati decat sa distrageti. In momentul in care va gasiti cainele rozand un obiect nepotrivit, atrageti-i atentia (trebuie tinut de pielea de pe ceafa si scuturat cu rapiditate) si apoi oferiti-i un obiect care este corespunzator pentru a-l mesteca el. Acest obiect poate sa fie un os de nailon care are gust de carne sau o jucarie grea de cauciuc care nu poate fi maruntita. Oasele de nailon sunt cele mai bune intrucat acestea sunt durabile, sigure si nu produc leziuni dintilor. De asemenea, jucariile care scartaie, jucariile din cauciuc si oasele din piele sunt favorite pentru caini, dar acestea nu sunt la fel de durabile.Daca el asculta si roade lucrurile corespunzatoare, laudati-l.
  8. Nu oferiti cainelui un papuc sau o soseta veche pentru a o putea roade. Il invatati astfel neintentionat ca este acceptabil ca el sa roada papuci si sosete, urmand sa vina si ziua in care papucii favoriti sau foarte scumpi sa ajunga hrana pentru caine. Din acest motiv, nu va puteti astepta ca un caine sa poata distinge care papuci sunt buni si care sunt pentru ei. 
  9. Creati scenarii reale. Pe masura ce cainele se maturizeaza, tentati-l prin imprastierea unor obiecte diferite pe podea, inclusiv al unui os de nailon. Scopul acestui lucru este de a-l invata sa ignore obiectele care ii sunt interzise. In timp ce va sfatuim in continuare sa nu lasati obiecte imprastiate, este probabil ca acest lucru sa se intample, astfel incat educarea cainelui – odata ce atinge varsta maturitatii pentru a tine minte si pentru a asculta lectiile – va oferi siguranta acestuia (si siguranta lucrurilor dumneavoastra). Lasati-va cainele sa se intinda si pretindeti ca aveti ceva de facut in acelasi timp uitandu-va la el. In momentul in care il observati ca ia un obiect interzis in gura, mustrati-l cu un „Nu!” ferm (dar nu strident) si oferiti-i osul de nailon. Repetarea acestui tip de exercitiu il va invata sa nu roada alte obiecte in afara osului de nailon in momentul in care sunteti cu el. Din momentul in care acesta devine clar faptul ca si-a invatat lectia, puteti incerca sa parasiti camera pentru o perioada scurta (mai putin de 30 de secunde). Reveniti imediat pentru a-l putea prinde cu un obiect interzis in gura si mustrati-l, oferindu-i mai apoi din nou osul de nailon petru a inlocui obiectul luat. Repetarea acestui exercitiu il va invata sa roada doar osul de nailon, chiar daca nu sunteti in preajma. Din nou, cea mai buna metoda de prevenire este sa nu lasati nimic la indemana lui. Strangeti toate lucrurile, cu exceptia celor care ii sunt permise cainelui. 
  10. Exersati zilnic. Exercitiile adecvate rasei si varstei zilnice va ajuta cainele sa nu se plictiseasca. De asemenea ajuta la mentinerea echilibrata a nivelului de energie si a unui metabolism normal ale acestuia. Plictiseala si nivelul crescut de energie sunt cele mai comune motive pentru un comportament distructiv.