Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Sa oferi cadou de sarbatori un animal ar putea parea o idee buna, dar nu este intotdeauna asa! Uneori pot aparea probleme, chiar si atunci cand surpriza e pregatita pentru propriul copil, este de parere medicul veterinar Raluca Zvorasteanu. Potrivit specialistului, inainte de a lua decizia oferirii unui catel sau unei pisici, drept cadou de sarbatori, trebuie sa va asigurati ca acesta este dorit de toata familia si ca toti inteleg ce responsabilitate implica ingrijirea companionului. 

In astfel de cazuri, scenariile sunt de cele mai multe ori cu final fericit, dar mai pot exista si exceptii. Au existat cazuri in care oamenii au primit cadou un catel, le-a placut la inceput, dar dupa cateva saptamani, cand au dat de putin greu sau cand au fost nevoiti sa plateasca pentru a-l vaccina ori cand doctorul le-a recomandat sa ii cumpere o hrana sanatoasa, parca li s-a parut o povara. 

Au mai existat si cazuri in care adultii au adoptat un caine sau o pisica, la rugamintile copilului, apoi si-au dat seama ca doar ei trebuia sa se ocupe de el, ca pisica zgaria ori cainele nu prea stia cat de tare sa muste cand se juca si mai uita sa se duca la tavita pentru a-si face nevoile, iar de aici a aparut rapid ideea de a renunta la misiunea umanitara

„Fiecare dintre noi am auzit, probabil, astfel de povesti, iar acest lucru nu trebuie sa se mai repete! Abandonul nu este o solutie in nicio situatie si poate fi traumatizant pentru animal, dar si pentru cei mai mici membrii ai familiei. De aceea, oricine intentioneaza sa adopte un caine trebuie sa tina cont de faptul ca aceasta este o responsabilitate care trebuie luata in serios, pentru ca e un animal de companie care are nevoie de grija noastra pe toata perioada vietii. 

Si nu in ultimul rand, animalele de companie implica si o responsabilitate financiara, pentru ca au nevoie de hrana potrivita nevoilor lor nutritionale, de consultatii periodice la medicul veterinar, vaccinari, deparazitari, tratamente pe parcursul bolilor si, nu in ultimul rand, de detartraje sau de tratamente dentare”, explica Dr. Raluca Zvorasteanu.

Medicul sustine ca majoritatea copiilor isi doresc un animal de companie, dar il considera o jucarie si, de cele mai multe ori, ajung sa se plictiseasca de el. 

„Copiilor le este greu sa inteleaga ca un catel adevarat are nevoie de mai multa ingrijire decat unul dintr-un joc de pe tableta, de atentie si ca nu trebuie sa se poarte cu el ca si cu un catelus de plus. Un alt aspect extrem de important este varsta copiilor sau a copilului caruia ii este destinat animalul. Micutii intre 2 si 5 ani au tendinta de a se juca necontrolat cu micii companioni care pot fi raniti f oarte usor si se pot speria, reactionand neasteptat. in astfel de cazuri trebuie supravegheati cu atentie atat copiii, cat si animalele. Cei mici nu pot fi lasati singuri nicio clipa cu un nou animal de companie, pana cand nu au invatat sa se poarte cu el si pana cand animalul nu s-a obisnuit cu copiii. 

in prima etapa de acomodare, copiii pot participa la activitatile de ingrijire, insa parintele trebuie sa fie principalul implicat in ingrijirea animalului de companie”, subliniaza medicul veterinar.

Dr. Raluca Zvorasteanu a realizat o lista de aspecte demne de luat in seama inainte de a oferi cadou un animal de companie, pentru ca acesta sa faca parte toata viata, din familia respectiva :

  • Asigurati-va ca familia are destul timp de alocat animalului, pentru plimbare, ingrijire si joaca!
  • Verificati daca vreunul dintre membri familiei este alergic la parul de caine sau de pisica, iar daca nu este vorba despre familia dvumneavoastra, poate ar fi mai indicat sa intrebati destinatarul!
  • Prima optiune este adoptia si abia a doua, cumpararea unui animal. Un animal de companie adoptat este extrem de recunoscator pentru sansa care i se ofera si va fi un partener de viata devotat.
  • Tineti cont de faptul ca introducerea unui pui de catel, pisica, iepuras sau… soricel, intr-un nou mediu poate fi stresanta, mai ales in timpul sarbatorilor, cand copiii sunt mai energici si preocupati de cadouri!
  • Un alt aspect important il reprezinta decoratiunile de sarbatori, care pot fi periculoase pentru un catel sau un pisoi curiosi si jucausi. Spre exemplu, beteala poate fi usor ingerata si le poate provoca afectiuni digestive.
  • De asemenea, o mare parte dintre plantele crescute in casa si chiar cele specifice Sarbatorilor sunt toxice pentru animale, cum se intampla in cazul vascului si al Craciunitei, aceasta din urma provocanbdu-le animalelor varsaturi si diaree.
  • Inainte de a adopta sau achizitiona un animal de companie, incercati sa petreceti mai mult timp cu animalele de companie ale prietenilor, ca sa va familiarizati din timp cu implicatiile unei astfel de situatii. 
  • In cazul in care v-ati hotarat sa-i luati copilului sau sa le oferiti prietenilor un astfel de dar, alaturati cadoului si un kit de ingrijire. De exemplu, pentru o pisicuta sunt utile o zgarda, o litiera, sisal si un cosulet, iar pentru un catel lesa, un cosulet si o jucarie, lucruri care fac mai usoara gazduirea si asigurarea necesitatilor unui animal de companie, fara ca noul proprietar sa fie nevoit sa mai alerge prin magazine dupa cele necesare.