Sâmbătă, Mai 11, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Alimentatia joaca un rol esential in mentinerea greutatii care are un rol deteminant in pastrarea sanatatii. Pe langa faptul ca piata este invadata de o serie de diete si de formule alimentare iar proprietarul de animale este pus in dificultate, nemaistiind ce sa aleaga mai intervine si cedarea proprietarului in fata animalului sau atunci cand acesta il acapareaza cu privirea si il implora sa imparta cu el “ceva bun”.

Supraponderabilitatea sau obezitatea prezinta un risc ridicat pentru o serie de consecinte grave. Sta in puterea ta de a schimba stilul de viata al animalului tau de companie pentru a te bucura cat mai mult timp de prezenta lui si in conditiile cele mai bune.

Asadar vom prezenta cateva dintre riscurile care pot aparea la animalele suprapondeale si care ar putea fi evitate daca ar beneficia de o alimentatie corecta si de un program zilnic de plimbare sau execitii moderate:

  • Boli de piele - cainii supraponderali formeaza pliuri cutanate ce determina iritatii si care se pot complica cu infectii bacteriene. Afectiunea atrage atentia prin miros neplacut al pielii, blana capata un aspect mat, roseata la nivelul pielii, lins sau prurit excesiv. Animalele capata in general un aspect neingrijit din cauza dezechilibrelor hormonle dar si din cauza faptului ca obezitatea este o piedica pentu o ingijire eficienta.
  • Durata si calitatea vietii - obezitatea poate scurta cu pana la 2 ani viata cainelui tau, iar calitatea vietii este de asemenea diminuata. Animalele suprapondeale sau obeze obosesc mai repede, evita joaca cu alte patrupede ceea ce evident ca lipsa activitatii fizice va duce la acumularea altor kilograme.
  • Boli articulare - greutatea suplimentara exercita o presiune suplimentara asupra articulatiilor cainelui. Cartilajele din articulatii se deterioreaza, ceea ce duce la artrita ulterior la artroza, aceasta insemnand o degenerescenta deci un proces de vindecare ireversibil. Procesul poate fi incetinirt sau chiar stopat prin meddicatie specifica dar pierderea in greutate va ajuta semnificativ.
  • Boli de inima si respiratorii – supraponderabilitatea provoaca o circulatie vasculara deficitara ceea ce provoaca hipertensiune arteriala si va atrage de la sine patologie cardiaca si secunadar si respiratorie. De asemenea animalele supraponderale sunt mai predispuse la afectiuni precum colaps traheal sau paralizie laringiana. Netratate, asemenea afectiuni ale cailor respiratorii pot duce la o criza respiratorie care ar putea fi fata.
  • Rupturi ligament incrucisat – greutatea excesiva este un factor de risc bine cunoscut pentru ruperea ligamentului incrucisat anterior. Afectiunea necesita interventie chirurgicala altfel ca cele doua suprafete articulare vor veni tot mai mult in contact una cu cealalta determinand schiopatura accentuata si chiar impotenta functionala pe acel membru.
  • Risc de anestezie - inima și plamanii cainilor supraponderali și obezi sunt suprasolicitate pe durata unei anestezii in cazul in care se impune o interventie chirurgicala, nu mai departe de exemplul oferit mai sus. Animalul va intampina dificultati in inspiratie din cauza stratului de grasime cae nu se gaseste doar sub piele ci la nivelul tuturor organelor si vaselor. O inima al carei perete este tapetat de grasime va pompa cu mai mare dificultate sangele in artere care si acelea la randul lor sunt incarcate de grasimi. De asemenea la cainii supraponderali poate dura mai mult timp sa se trezeasca din anestezie si de cele mai multe ori o au nevoie de o monitorizare suplimentara si o abordare post anestezie mai exigenta.
  • Aparitia tumorilor – obezitatea creste riscul aparitiei maselor tumorale, cele mai frecvente de natura benigna, binecunoscutele lipoame dar exista si un procent care din pacate este in crestere a formatiunilor tumorale maligne. Acestea sunt de obicei formatiuni care apar la nivelul organelor cele mai frecvnete fiind cunoscute sub denumirea de carcinoame.
  • Dereglari hormonale – nu doar sistemul vascular este afectat dar si cel limfatic, ceea ce va duce la dezechibre hormonale care vor genera boli metabolice precum diabet, hiperadrenocorticism, hiportiroidism etc.

Pentru evitarea celor prezentate este necesara mentinerea unui echilbru atat in alimentatie cat si pentru exercitiile fizice. Nu exista miracole in a pierde in greutate, reducerea treptata a mancarii si de asemenea introducerea graduala a  exercitiilor fizice vor topi cateva kilograme. De asemenea, este indicat sa se reduca pana la renuntare definitiva a dulciurilor sau a mancarurilor noastre. Adresa-ti-va unui veterinar pentru sfaturi si adaptarea unui program eficient de slabire. Animalul tau de companie are nevoie in primul rand de sprijinul tau pentru a-i asigura sanatatea si bunastarea.

Dr. Adrian Comarzan, clinica SMV The Vets