Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Relatia pe care un caine o are cu proprietarul sau este legata de nivelul sau de stres. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat. Rezultatele sugereaza, de asemenea, ca legatura dintre stres si trasaturile de personalitate ale proprietarului difera intre rasele de caini. Rezultatele au fost publicate in Scientific Reports. 

Cercetatorii de la Universitatea Linkoping din Suedia au investigat daca nivelurile de stres ale cainilor sunt afectate de oamenii cu care locuiesc. Nivelurile de stres din ultimele cateva luni pot fi determinate atat la caini, cat si la oameni, masurand nivelurile de hormon ale stresului stocat in firele de par pe masura ce cresc. 

Cercetatorii au colectat par de la caini si de la stapani si au masurat nivelurile de cortizol, cel mai important hormon al stresului. Ei au fost interesati daca exista diferente intre diferele rase de caini. Reproducerea a condus la selectia genetica a diferitelor rase pentru diferite sarcini. Studiul a inclus 18 caini din rase care au fost crescute pentru vanatoare indenedenta, cum ar fi Cainele Suedez de elani - Swedish Elkhound, Cainele Norvegian de elani - Norwegian Elkhound si dachshundul. Un al doilea grup a inclus rase antice care sunt genetic mai strans legate de lup, decat de alte rase. Acest grup a inclus 24 de caini din rase precum Shiba Inu, Basenji si Husky Siberian. Toti proprietarii au completat chestionare despre propria personalitate si cea a cainelui lor. De asemenea, au raspuns la intrebari despre relatia lor cu cainele, inclusiv aspecte precum modul in care proprietarul a experimentat interactiunea cu cainele, gradul de atasament emotional fata de caine si masura in care detinerea unui caine a dat nastere la probleme. 

„Rezultatele au aratat ca personalitatea proprietarului a afectat nivelul de stres la cainii de vanatoare, dear destul de interesant, nu la cainii antici. In plus, relatia dintre caine si proprietar a afectat nivelul de stres al cainilor. Acesta a fost cazul ambilor tipuri, dar rezultatul a fost mai putin marcat pentru cainii antici”, a spus Lina Roth, lector superior la Departamentul de Fizica, Chimie si Biologie de la Universitatea Linkoping. 

Intr-un studiu anterior, aceiasi cercetatori au vazut ca, cainii din rase de pastorit, care au fost selectati genetic pentru capacitatea lor genetica de a colabora cu oamenii, reflecta nivelul de stres pe termen lung al proprietarului lor. Cand cercetatorii au adaugat informatii despre relatia cainilor de pastorit cu proprietarul lor, a devenit clar ca relatia a fost semnificativa pentru nivelurile de stres pe termen lung, de asemenea, la acesti caini. 

Cercetatorii concluzioneaza ca stresul pe termen lung este influentat cel mai putin de proprietar si de relatia lor cu cainele pentru rasele antice. Cainii de vanatoare prezinta legaturi clare atat cu personalitatea proprietarului cat si cu relatia acestuia cu cainele, dar cainii de pastorit demonstreaza sincronizarea unica cu stresul pe termen lung a proprietarului. 

„Credem ca sincronizarea stresului este o conesecinta a cresterii cainilor de pastorit pentru colaborarea cu oamenii, in timp ce relatia cu proprietarul si personalitatea proprietarului sunt parameytri importanti care influenteaza sincronizarea nivelurilor de stres”, a spus Lina Roth. 

Journal Reference:

  1. Amanda Höglin, Enya Van Poucke, Rebecca Katajamaa, Per Jensen, Elvar Theodorsson, Lina S. V. Roth. Long-term stress in dogs is related to the human–dog relationship and personality traits. Scientific Reports, 2021; 11 (1) DOI: 10.1038/s41598-021-88201

Linköping University. "Long-term stress in dogs linked to the owner-dog relationship." ScienceDaily. ScienceDaily, 10 May 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210510113538.htm>.