Duminică, Mai 12, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cercetatorii examineaza impactul cainilor si pisicilor de companie asupra familiilor cu autism. Evenimentele actuale au crescut nivelul de stres pentru toate familiile, insa parintii copiilor cu autism raporteaza un nivel mai ridicat de stres decat parintii copiilor cu un parcurs normal de dezvoltare. Simtindu-se coplesiti si supraincarcati de responsabilitati, unii parinti apeleaza la animalele de companie, ca sursa de confort si sprijin. 

Acum, cercetarile de la Universitatea din Missouri au aratat ca animalele de companie duc la crearea de legaturi puternice si la reducerea stresului atat la copiii cu autism, cat si pentru parintii lor. 

Gretchen Carlisle, cercetator in cadrul Centrului de Cercetare pentru interactiunea Om-Animal de la Colegiul de Medicina Veterinara al Universitatii MIssouri a examinat peste 700 de familii din Reteaua de Autism Interactiv cu privire la beneficiile si greutatile de a avea un caine sau o pisica in familie. Ea a descoperit ca in ciuda responsabilitatii de ingrijire a animalelor de companie, atat copiii cu autism cat si parintii acestora au descris ca au legat relatii puternice cu animalele de companie. Faptul de a detine un animal de companie nu a fost asociat cu marirea stresului la parinti iar parintii cu mai multe animale de companie au raportat mai multe beneficii. 

„Avand in vedere caracteristicile afectiunii de autism, poate fi dificil de identificat care sunt interventiile benefice la scara larga”, a spus Carlisle. „Unele din principalele provocari cu care se confrunta copiii cu autism includ anxietatea si dificultatile de comunicare. Deoarece animalele de companie pot ajuta la cresterea interactiunii sociale si la scaderea anxietatii, am constatat ca acestea nu sunt de ajutor doar in oferirea de confort si sprijin copiilor cu autism, ci si parintilor acestora deopotriva”. 

Pentru parintii care au vedere aducerea unui animal de companie in familie, Carlisle recomanda includerea copilului in decizie si asigurarea ca nivelul de activitate al animalului de companie se potriveste cu cel al copilului.

„Unii copii cu autism au sensibilitati specifice, deci un caine mare, puternic, care este foarte activ, poate provoca o supraincarcare senzoriala pentru un anumit copil, in timp ce o pisica ar putea fi mai potrivita”, a spus Carlisle. „Scopul meu este sa ofer parintilor informatii bazate pe dovezi, astfel incat sa poata face alegeri informate pentru familiile lor”. 

Journal Reference:

  1. Gretchen K. Carlisle, Rebecca A. Johnson, Ze Wang, Timothy C. Brosi, Emily M. Rife, Alisa Hutchison. Exploring Human–Companion Animal Interaction in Families of Children with AutismJournal of Autism and Developmental Disorders, 2020; DOI: 10.1007/s10803-020-04390-x