Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Mai multi cititori ai revistei ne-au intrebat pe adresa redactiei despre ingrijirea cainilor pe timpul verii. Iata cateva din intrebarile pe care le-am primit de la iubitorii de animale si raspunsurile noastre. Si cainii si pisicile au nevoie de ingrijire speciala in timpul verii, mai ales atunci cand sunt anuntate temperaturi extrem de ridicate. 

Cainii si pisicile pot suferi arsuri ale pielii produse de soare?

Unii caini pot suferi de arsuri solare. Ca si oamenii cu piele deschisa la culoare, cainii cu blana alba sunt sensibili la expunerea la soare. Pisicile albe si pisicile cu urechi si nasuri albe sunt foarte susceptibile la arsuri solare, deci este important sa tineti mai mult in casa  in zilele foarte insorite cainii si pisicile si sa vorbiti cu medicul veterinar despre utilizarea ocazionala a cremelor cu protectie solara. 

Imi pot aduce cainele la picnicul/gratarul organizat in familie?

Daca va decideti sa va luati cainele la picnic sau gratar in aceasta vara, este recomandat sa evitati sa ii oferiti acestuia alimente bogate in grasime preparate pe gratar, deoarece acestea pot afecta stomacul cainelui sau pot cauza pancreatita si colita. In plus, retineti faptul ca stiuletii de porumb pot provoca blocaje iar frigaruile pot provoca laceratii la nivelul intestinelor.

Pot sa imi las cainele sa inoate?

Nu toti cainii stiu sa inoate. Cainii cu picioare scurte, precum Corgi, nu inoata foarte bine, insa majoritatea raselor de caini cu picioare lungi, precum Labrador Retrieverul, inoata destul de bine. Este logic sa nu va puneti cainele sa inoate in zone periculoase, unde curentii acvatici sunt prea puternici, unde sunt prea multe barci sau oriunde s-ar putea intampla ceva care sa va puna pe amandoi in pericol de inec. Nu uitati sa il clatiti bine daca intra intr-un lac sau intr-o piscina. Vestele de salvare sunt disponibile si pentru cainii care sunt imbarcati pe apa. 

Cum imi calmez cainele in timpul unei furtuni?

Multi caini se tem de zgomote puternice precum tunetele si artificiile. Unii caini au doar nevoie sa fie calmati, insa altii sunt pur si simplu prea agitati pentru a fi calmati de cuvinte blande si mangaiere. Daca animalul dvs. se sperie foarte tare in timpul furtunilor de vara, vorbiti cu medicul veterinar, care ii poate prescrie medicamente, tehnici de modificare a comportamentului sau sfaturi legate de dresaj, pentru a va ajuta sa va calmati cainele. 

Este indicat sa-mi las pisica afara pe timpul noptii?

Multe pisici implora sa fie lasate sa iasa afara in timpul noptilor de vara, chiar si pisicile care in mod normal se multumesc sa ramana in casa pe timpul iernii. Insa pisicile sunt mai predispuse riscului de imbolnavire si de ranire in timp ce se afla afara, in special in timpul noptii. Daca simtiti ca ar trebui sa va lasati pisica sa iasa noaptea, asigurati-va ca aceasta este vaccinata la zi.

Cainii si pisicile pot suferi de soc termic?

Da, sigur ca pot. Nu va lasati niciodata animalul de companie in masina cu geamurile inchise.  In zilele foarte calduroase, nu va inchideti animalul in garaj.  Retineti faptul ca animalul dvs. este la fel de vulnerabil la caldura ca si copiii si necesita acces la o cantitate mare de apa si la loc racoros. Daca este cald, nu va fortati animalul - jucati-va mai putin cu el, alergati-l mai putin, racoriti-l mai des.

Ce fac daca animalul meu de companie trebuie sa calatoreasca cu mine in masina?

Daca aveti o pisica, aceasta trebuie tinuta intr-o cusca de transport, pentru sanatatea ei si a dvs. Ar fi o tragedie daca ar fugi atunci cand deschideti usa masinii sau coborati geamul cand doriti sa platiti o taxa din masina, lucru care v-ar strica vacanta.  Daca aveti caine, ar fi intelept sa luati in calcul posibilitatea de a-i cumpara un ham care se leaga la centura de siguranta. Atat cainele, cat si pisica, trebuie sa aiba zgarzi cu etichete pentru identificare. Ati mai putea lua in calcul microciparea, acre reprezinta un tip de identificare permanenta. Ar trebui sa luati la drum si apa proaspata, hrana pentru animal si bolurile sale din care bea si mananca, precum si medicamentele pe care trebuie sa le ia. Carnetul de sanatate in care este trecuta evidenta tuturor vaccinarilor si problemelor medicale ale animalului trebuie luat cu dvs. in cazul in care acesta va fi urcat intr-un mijloc de transport precum avionul sau daca trebuie dus la un alt medic veterinar in caz de urgenta. Atunci cand calatoriti impreuna cu animalul, trebuie sa aveti asupra dvs. o poza recenta a acestuia, in cazul in care animalul se pierde.

Cum gasesc o pensiune potrivita pentru animalul meu de companie?

O sa existe cazuri in care alegeti sa va lasati animalul acasa sau pur si simplu sa nu puteti sa il luati cu dvs. Unii proprietari de animale apeleaza la dadaca pentru animalul lor, iar altii aleg sa il duca la pensiuni pentru animale. La ce trebuie sa va uitati atunci cand alegeti o pensiune pentru caini? Cereti sa faceti un tur al acesteia, analizand gradul de curatenie. Ingrijitorii trebuie sa se poarte frumos cu animalele, iar personalul clinicii trebuie sa va asigure ca in caz de urgenta va apela la un medic veterinar. Daca aveti un animal in varsta sau bolnav, ati putea lua in considerare internarea acestuia in spitalul veterinar cu care este familiarizat animalul, astfel incat personalul medical care il cunoaste sa poata sa ii monitorizeze toate problemele de sanatate. Toate pensiunile pentru caini cer evidenta vaccinarilor animalelor. Daca nu cunoasteti o pensiune pentru caini cu reputatie buna, cereti indrumari de la medicul veterinar.

Pot sa imi iau cainele in camping?

Cercetati mai intai terenul unde va veti amplasa zona de camping. Majoritatea zonelor de camping accepta caini, insa multe cer ca animalul dvs. sa nu deranjeze turistii cazati in zona respectiva. Iata cateva sugestii simple: tineti-va cainele aproape in permanenta, strangeti-i nevoile asa cum ati face in orice parc si aveti grija cand va puneti in contact cainele cu caini si oameni straini. Campingul poate supune animalul la amenintarea capuselor si a bolii Lyme. Cereti ajutor medicului veterinar pentru a evita aceste probleme serioase inainte de a va instala zona de campare. Se recomanda intotdeauna sa luati la dvs. o trusa de prim ajutor atunci cand mergeti in camping.

De ce cainele meu are mancarimi si se scarpina continuu in timpul verii?

Pot exista multe motive pentru mancarime. Puricii se inmultesc rapid la temperaturi mari si reprezinta un motiv frecvent al mancarimii pielii la caini si pisici. Chiar daca animalul isi petrece majoritatea timpului la interior, puricii pot fi adusi in casa pe imbracamintea dvs. Alergiile sezoniere care va pot face sa stranutati sau sa lacrimati reprezinta un alt motiv al mancarimilor animalelor. Cainii par sa devina mai murdari pe timpul verii deoarece isi petrec mai mult timp afara, iar murdaria poate provoca mancarime a pielii. Daca aveti nevoie de ajutor pentru mancarimea animalului dvs., sunati medicul veterinar. Exista cateva strategii pentru diverse cauze, astfel ca este important ca animalul dvs. sa fie examinat, astfel incat cel mai sigur si mai eficient tratament poate fi prescris de catre medicul veterinar.

Cum inlatur o capusa de pe pielea animalului meu?

Este foarte simplu pentru caini si pisici sa se infesteze cu purici si capuse. Daca observati o capusa atasata la pielea animalului dvs., nu o acoperiti cu gaz lichid, nu o frecati cu alcool sau acetona pentru unghii, si nici nu incercati sa o ardeti cu un chibrit.  In schimb, apucati capusa cu ajutorul unei pense, cat mai aproape de piele. Aplicati putin alcool sanitar pe zona respectiva, dupa inlaturarea capusei. Consultati medicul veterinar cu privire la mijloace de a preveni infestatiile cu capuse.

Cainele meu se poate imbolnavi de la o intepatura de albina?

Multi caini ataca albinele si mustele care zboara in jurul lor.  Uneori, albinele pot intepa buzele cainelui, ceea ce duce la tumefactie locala. Daca cainele va permite sa aplicati niste gheata pe zona tumefiata, aceasta de obicei se vindeca. Uneori, totusi, o intepatura de albina poate provoca o reactie alergica sau soc anafilactic. Daca animalul dvs. manifesta o tumefactie extrema a intregii fete, a buzelor si a pleoapelor, sunati imediat medicul veterinar. Cainele dvs. poate necesita o vizita de urgenta la clinica veterinara.