Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Chiar si cei mai constinciosi proprietari de caini fac greseli ocazionale. Iar acesta nu este un motiv de autoacuzare! Insa reprezinta o ocazie buna pentru a va asigura ca sunteti constienti de orice greseli specifice sezonului pe care le-ati putea face in ceea ce priveste ingrijirea cainelui dvs.


De la omiterea stergerii picioruselor catelului dupa plimbare, pana la lasarea acestuia sa se joace in preajma focului, am alcatuit o lista cu sapte greseli frecvente pe care proprietarii de caini le fac in timpul iernii - si sfaturi despre modul in care puteti sa le evitati.

1. Presupuneti ca pe cainele dvs. nu il deranjeaza vremea rece de afara.

Afara este atat de frig incat simtiti ca inghetati chiar si in hainele groase de iarna?  In aceste conditii sunt sanse mari ca si pentru caine sa fie prea frig pentru a sta mult afara. Intr-adevar, exista si anumite rase de caini care fac fata destul de usor vremii reci, insa orice caine, indiferent cat de blanos este, poate suferi de hipotermie sau degeraturi atunci cand temperatura de afara scade foarte mult. Noi recomandam sa va tineti cainele in casa in aceste conditii meteo, insa daca dintr-un motiv anume acest lucru nu este posibil, asigurati-va ca animalul are parte de un adapost uscat si bine izolat, ferit de viscol, cu apa proaspata (care sa nu fie inghetata) si, in mod ideal, de caldura, poate sub forma unor paturi incalzite sau a unui termostat sigur pentru animale.

2.  Nu oferiti cainelui dvs. mijloace alternative de miscare atunci cand acesta nu se poate juca afara.

Daca un pui de caine se obisnuieste cu plimbarile lungi si cu multa joaca in aer liber, nu faceti greseala de a va astepta ca acesta sa sa se ghemuiasca fericit pe canapea si sa astepte linistit sa se linisteasca ninsoarea. Si cainii se plictisesc. Au nevoie de miscare si stimulare mentala, iar din fericire exista o multime de metode de a le satisface aceste nevoi fara a-i scoate afara deloc. Puteti juca aport, puteti organiza o proba de agilitate la interior sau puteti recurge si la alte metode.


3.  Tratati o plimbare prin zapada ca pe o plimbare pe vreme calduroasa.


Din motive evidente (legate de nevoile de defecare si urinare), cainele dvs. va avea nevoie in continuare sa fie scos afara cel putin ocazional, sperand ca si dvs. sa il puteti insoti la o mica plimbare. Insa inainte de a va indrepta catre peisajul feeric de iarna alaturi de companionul dvs. blanos, asigurati-va ca amandoi sunteti suficient de bine imbracati si pregatiti de iesire. Unii caini pot fi foarte avantajati de purtarea unui pulover, a unei hainute mai grase sau a unor ghetute - mai ales cainii de talie mica cu membre scurte sau puii cu blana scurta si rara.


4. Nu verificati si nu curatati picioarele cainelui la intoarcerea in casa.

Este un lucru atat de simplu de facut, insa este adesea omis. De cate ori cainele se intoarce in casa dupa un drum in vremea rece de afara, este foarte important sa ii verificati picioarele si sa i le curatati. Uitati-va la toate cele patru membre si acordati mai multa atentie zonelor dintre pernite. Zapada si gheata pot ramane ancorate la acest nivel, insa nu doar frigul in sine prezinta riscuri pentru animal, ci si gheata sau zapada, care pot contine chimicale (saruri pentru dizolvarea zapezii, de exemplu) care pot dauna pielii sau care pot fi periculoase daca sunt inghitite in momentul lingerii pernitelor.

5. Permiteti cainelui sa alerge liber in preajma lacurilor sau baltilor fara a verifica grosimea ghetii.


Indiferent daca locuiti in preajma unui ochi de apa sau daca va aflati in vacanta intr-o zona agreata de caini, in care se afla un lac sau un helesteu, trebuie sa aveti in vedere siguranta in ceea ce priveste stratul de gheata. Daca nu stiti care este situatia apei sau a stratului de gheata, tineti-va cainele in lesa - mai bine preveniti decat sa va para rau pe urma. Si, daca cele mai mari temeri ale dvs. se adeveresc iar cainele cade in apa prin stratul de gheata, sunati la 112 imediat - salvatorii sunt antrenati sa va salveze cainele, caci daca il urmati pe marginea apei, este posibil sa cadeti si dvs. sub stratul de gheata.

6. Nu curatati substantele toxice varsate pe jos, precum antigelul sau solutiile de dejivrare.

Intelegem. Sunteti ocupati si pur si simplu nu aveti timp sa curatati nici macar o mica balta varsata in garaj si nici sa inlaturati cu lopata orice urma de zapada mocirloasa din calea dvs., corect? Ei, bine, ar fi bine sa va faceti timp pentru astfel de activitati, deoarece chiar si o cantitate foarte mica de antigel (care poate atrage animalele de companie prin aroma sa dulceaga) poate fi letala pentru caine. Mai tineti minte cand am mentionat de pericolele date de zapada si particulele de gheata care raman intre pernitele patrupedului? Poate fi periculoasa pentru animal si simpla inghitire a zapezii murdare de pe alee. Curatand orice pata de antigel scursa si supraveghindu-va cainelui atunci cand acesta iese afara, va puteti mentine animalul sanatos si in conditii de siguranta.

7. Lasati lumanarile sa arda si permiteti accesul cainelui in preajma semineului.


Pericolele de afara nu sunt singurele pe care le infrunta cainele dvs. in aceasta perioada a anului. Multi proprietari de animale doresc sa creeze o atmosfera relaxanta cu ajutorul lumanarilor aprinse, si de obicei se poate anticipa ca cei care detin seminee, le vor aprinde atunci cand incepe sa cada zapada.  Acest gest nu creeaza probleme ca atare, dar este important de retinut faptul ca, ori de cate ori aprindeti un foc, trebuie sa fiti cu ochii pe cainele dvs. Asezati-i culcusul cat mai departe de semineu pentru a evita orice fragment de carbune aprins si mutati joaca intr-o alta parte a casei, deoarece atat focul, cat si uneltele folosite pentru semineu, pot fi periculoase pentru cainii neastamparati. Folositi cu precautie lumanarile, iar atunci cand le aprindeti, tineti-le suficient de departe de animal, astfel incat sa evitati rasturnarea acestora printr-o eventuala balansare a cozii sau prin trecerea animalului direct prin flacara.