Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Empatia umana se poate manifesta si asupra cainilor: persoanele empatice interpreteaza expresiile faciale ale cainilor mult mai in profunzime. Un experiment a studiat modul in care empatia si alti factori psihologici le afecteaza oamenilor capacitatea de a aprecia expresiile faciale ale cainilor si persoanelor.

Frumusetea se afla in ochii privitorului

Persoanele care poseda o capacitate empatica mai mare pot evalua expresiile faciale ale cainilor sau oamenilor mult mai rapid si mai in profunzime. Empatia umana se poate extinde chiar si asupra cainilor: persoanele empatice pot interpreta mai in profunzime expresiile faciale al cainilor.

Un studiu condus de Universitatile din Helsinki si Aalto au analizat modul in care empatia si alti factori psihologici le afecteaza oamenilor capacitatea de a aprecia expresiile faciale ale cainilor si persoanelor. Rezultatele acestui studiu au aratat faptul ca empatia umana, sau abilitatea de a impartasi cu altcineva sentimentele sau experientele, afecteaza si perceptia asupra expresiilor faciale ale cainilor.

„Empatia afecteaza aprecierea expresiilor faciale ale cainilor chiar mai mult decat experientele precedente legate de caini, probabil pentru ca aspectul fetei reprezinta un stimul biologic important pentru oameni. Studiile noastre precedente au aratat, totusi, faptul ca atunci cand se ia in calcul intregul limbaj corporal al cainelui, experienta precedenta legata de caine capata mai multa importanta”, explica cercetatorul postdoctoral Miiamaaria Kujala.

Pe baza rezultatelor obtinute pana in prezent, cercetatorii au emis ipoteza ca persoanele cu mai multa empatie emotionala evalueaza expresiile faciale ale altor oameni mai rapid, mai precis si adesea mai in profunzime. Totusi, Kujala subliniaza posibilitatea ca acestia sa intrepreteze in mod exagerat expresiile faciale ale cainilor. „Empatia grabeste si intensifica procesul de evaluare a expresiilor faciale ale cainilor, insa acuratetea definitorie a acestei evaluari nu este in prezent atat de sigura.”

O intentie de amenintare este mai usor de perceput decat una amicala

Comunicarea bazata pe expresiile faciale a fost studiata la mamiferele sociale timp de decenii. Darwin era deja capabil sa perceapa asemanarile dintre expresiile faciale ale mamiferelor, insa abia in prezent cercetatorii au inceput sa inteleaga similitudinile ce apar in modurile de exprimare a emotiilor la diversele specii de animale. Grupul de cercetare Animal Mind a demonstrat la un moment dat faptul ca aceste animale recunosc in mod clar expresiile faciale de amenintare atat ale oamenilor, cat si ale altor caini.
„Acestia privesc cu insistenta la cainii ce ii ameninta, insaisi intorc rapid privirea de la un om ce ii ameninta. Si subiectii umani au reusit sa recunoasca expresiile faciale de amenintare ale cainilor, pe care le-au considerat mult mai clare decat cele ale altor oameni”, sustine Kujala.

In contrast, oamenii au recunoscut mult mai usor fetele fericite ale altor oameni decat pe cele ale cainilor. Cercetatorii au sugerat faptul ca acest lucru poate fi datorat tendintei noastre de a considera chipurile semenilor in general mai placute.
Pe de alta parte, oamenilor le poate fi mai dificil sa recunoasca fericirea cainilor pe baza expresiilor faciale ale acestora. Acest aspect este indicat de faptul ca oamenii cu experienta in dresajul cainilor au estimat expresiile faciale ale unor caini ca fiind mai fericite decat ale altora.