Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Oamenii de stiinta au dezvoltat o noua metoda pentru a induce generarea de celule stem din probele de sange ale cainilor. Prin aceasta tehnica, oamenii de stiinta spera sa avanseze terapiile regenerative in medicina veterinara. Acest lucru ar insemna ca, in viitorul apropiat, medicii veterinari ar putea fi capabili sa trateze afectiunile cainilor care inainte se credeau a fi incurabile. 

Cainii au fost tovarasi fideli, de la domesticirea lor cu mii de ani in urma. Speranta de viata a cainilor a crescut, o data cu avansarea medicinii veterinare. Insa, din pacate, un efect secundar al acestei longevitati a fost cresterea aparitiei afectiunilor cronice si degenerative, atat la oameni, cat si la caini. 

La om, eforturile moderne de combatere a acestor boli au culminat cu dezvoltarea terapiilor regenerative, bazate in cea mai mare parte pe celule stem. Aceste celule „baby” au potentialul de a se diferentia si de a se maturiza in mai multe tipuri de celule specializare, fenomen numit „pluripotenta”.  Prin transplantul de celule stem si ghidarea diferentierii acestora in tipurile de celule dorite, cercetatorii sunt in masura sa regenereze tesuturile deteriorate, inversand astfel cursul diferelor boli complexe. Desi aceasta tehnologie este studiata pe scara larga la om, potentialul pentru terapia cu celule stem la caini lipseste. 

In acest scop, o echipa de cercetare dn Japonia, condusa de profesorul Shingo Hatoya de la Universitatea Prefecturii Osaka, a lucrat la izolarea „celulelor stem pluripotente” (iPSC) din probe de sange canin. iPSC-urile sunt un tip de celule stem care pot fi „programate” dintr-o celula dezvoltata (sau „diferentiata”) prin introducerea unui set specific de gene in ele. Aceste gene codifica proteinele numite „factori de transcriptie”, care induc schimbarea de la o celula stem diferentiata la una pluripotenta, care apoi au capacitatea de a se maturiza in diferite tipuri de celule. iPSC-urile pot prolifera foarte rapid, oferind o sursa fiabila de celule stem adecvate pentru terapiile regenerative. „Am stabilit cu succes o metoda eficienta si usoara de generare a iPSC-urilor canine din celule mononucleare din sangele periferic”, explica dr. Hatoya. El subliniaza semnificatia acestor descoperii pentru stiinta veterinara, afirmand ca spera ca, in viitorul apropiat „sa fie posibil sa se efectueze tratamente medicinale regenerative la caini”. Aceste descoperiri au fost publicate in revista Stem Cells and Development. 

Incercarile anterioare ale acestor oameni de stiinta de a genera iPSC-uri din celule sanguine canine, folosind „vectori” virali pentru a furniza factorii de transcriptie care induc pluripotenta, nu au fost al fel de eficiente pe cat se spera. Prin urmare, in acest studiu, au testat o combinatie diferita de factori inductori, care cred ca au fost esentiali pentru recoltarea intregului potential al acestor celule. Cel mai important, cercetatorii au trebuit sa controleze modul in care celulele reprogramate s-au reprodus in corpul gazda. Vectorii virali care codifica factorii de transcriptie care induc pluripotenta pot fi folositi pentru a infecta celulele obtinute din sange si a le converti in iPSC. Cu toate acestea, cercetatorii au trebuit sa fie precauti, deoarece acesti vectori se integreaza in genomul gazdei, reexprimarea acestor factori de pluripotenta in celule gazda poate provoca formarea tumorii atunci cand aceste celule sunt transplantate la pacienti. Pentru a evita acest lucru, echipa a dezvoltat celule stem „fara amprenta” prin utilizarea unui anumit tip de vector viral, care poate genera iPSC fara insertie genomica si care poate fi automat „redus la tacere” prin „microARN” exprimate de celule. Apoi, au crescut aceste celule intr-un tip special de mediu care continea diversi factori care le sporesc pluripotenta (inclusiv un „cocktail de molecule mici”). Intr-adevar, aceste celule au crescut si au dezvoltat cu succes straturi germinale (care formeaza baza tuturor organelor). 

In mod fascinant, aceste descoperiri au deschis calea catre o tehnica usoara de terapie cu celule stem pentru cei mai buni prieteni ai omului. „Credem ca metoda noastra poate facilita cercetarea care implica modelarea bolilor si terapiile regenerative in medicina veterinara”, spune dr. Hatoya. Mai mult, autorii cred, de asemenea, ca cercetarea suplimentara in terapiile regenerative pentru caini ar putea efecte bune asupra medicinii umane. „Cainii impart acelasi mediu cu oamenii si dezvolta spontan aceleasi boli, in special bolile genetice”. 

Conversia descoperirilor dintr-un domeniu in altul ar putea insemna ca medicii veterinari sunt capabili sa gaseasca tratamente, poate chiar remedii, pentru unele din bolile care afecteaza inca omenirea.