Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cercetatorii de la Universitatea North Carolina State au dezvoltat si utilizat o suita de tehnologii personalizate care permit un antrenament autonom computerizat al unui caine, cu un computer care raspunde efectiv la limbajul corporal al cainelui.

 

„Abordarea noastra poate fi utilizata pentru a antrena cainii eficient”, spune David Roberts, un asistent profesor la disciplina de informatica de la NC State si co-autor al lucrarii.
„Noi utilizam senzori pentru hamurile personalizate ale cainilor pentru a monitoriza postura acestora, iar computerul consolideaza comportamentul adecvat cu rapiditate si cu o consistenta aproape perfecta”.

„Intrucat tehnologia integreaza principiile fundamentale ale invatarii animale intr-un sistem computerizat, noi suntem increzatori ca aceasta va putea fi aplicata unei game largi de comportamente canine”, spune Alper Bozkurt, un asistent profesor la inginerie electrica si computerizata si co-autor al lucrarii. ”De exemplu, ar putea fi utilizat pentru a antrena cainii de serviciu mult mai repede. In cele din urma, noi credem ca tehnologia va fi utilizata concomitent cu antrenamentul realizat de om”.

Hamul se potriveste confortabil pe caini si este echipat cu o varietate de tehnologii care pot monitoriza postura cainelui si limbajul corpului. Fiecare ham incorporeaza de asemenea si un computer de marimea unui pachet de carti care transmite datele prin wireless. Cercetatorii au publicat o lucrare la sfarsitul anului 2014 despre potentialele utilizari ale hamurilor. Pentru studiul actual, cercetatorii au scris un algoritm care declanseaza un sunet de tip beep si care elibereaza recompense pentru caine de la un distribuitor din apropiere de fiecare data cand senzorii hamului cainelui detecteaza ca acesta trece de la a sta la pozitia de sezut. Cercetatorii au trebuit sa se asigure ca semnalele au fost oferite la scurt timp dupa ce postura dorita a fost exprimata si, de asemenea, sa se asigure ca recompensele au fost date doar cand postura corecta a fost oferita. Acest lucru necesita un compromis. In cazul in care algoritmul a durat prea mult pentru a asigura postura corecta 100%, semnalele au fost date prea tarziu pentru a fi eficiente pentru scopul antrenamentului. Dar daca acestea au fost date imediat, atunci exista o rata ridicata de a rasplati o postura gresita.
Pentru a aborda aceste lucruri, cercetatorii au lucrat cu 16 voluntari si cu cainii acestora pentru a optimiza algortimul, prin gasirea celei mai bune combinatii de viteza si precizie. Cercetatorii au comparat mai apoi sincronizarea algoritmului si precizia acestuia cu cele ale unui dresor uman expert.

Algoritmul a fost foarte precis, recompensand comportamentul corespunzator in 96% din cazuri. Dar dresorul uman a fost mai bun – cu o rata de 100% a preciziei.
Totusi, in timp ce raspunsul mediu a fost cam acelasi si la algoritm si la dresor, a existat o variatie destul de mare a timpului de raspuns de la dresor. Algoritmul a fost incredibil de consecvent.

„Variatia conteaza, datorita consecventei care este fundamental importanta pentru toate animalele dresate”, spune Roberts. „Acest studiu a fost dovada unui concept si demonstreaza ca aceasta abordare functioneaza”, spune Bozkurt. ”Urmatorii pasi includ dresarea cainilor pentru a efectua comportamente specifice la comanda si integrarea dresajului computerizat si a celui directionat de om pentru a le folosi in diferite aplicatii pentru cainii de serviciu.”.„Pe termen lung, noi suntem interesati sa folosim aceasta abordare la interactionarea animal-computer pentru a permite cainilor sa ”utilizeze” calculatoarele”, spune Roberts. ”De exemplu, permiterea unui caine dresat pentru detectarea explozibililor de a semnaliza clar si in siguranta cand acesta detecteaza componentele unei bombe, sau permiterea unui caine de alertare pentru diabetici de a utiliza postura fizica si comportamentele pentru a suna dupa ajutor.”.