Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

In mediul urban, bolile alergice sunt mai frecvente in randul cainilor si a stapanilor acestora, comparativ cu cei care traiesc in mediul rural. Trasaturile alergice simultane par a fi asociate cu microbii gasiti din mediu, insa microbii relevanti pentru sanatate sunt diferiti la caini spre deosebire de oameni. Intr-un proiect comun de cercetare, cunoscut sub numele de DogEnvi, cercetatorii de la Universitatea din Helsinki, Institutul Finlandez pentru sanatate si bunastare au observat in trecut ca si cainii sunt mai susceptibili sa dezvolte alergii atunci cand proprietarii lor sufera de simptome alergice. Intr-un nou studiu, cercetatorii au investigat daca o astfel de prezenta simultana a trasaturilor alergice este asociata cu microbii intestinali sau de piele atat la caini cat si la proprietarii acestora. 168 de perechi proprietar-caine care traiesc atat in mediul urban cat si in cel rural au participat la studiu. 

„Studiul arata ca proprietarii si cainii care traiesc in zonele rurale prezinta un risc mai scazut de a dezvolta o boala alergica in comparatie cu zonele urbane. Am presupus ca in zonele rurale atat cainii, cat si proprietarii sunt expusi microbilor care intaresc sanatatea.  Am constatat ca expunerea microbiana a cainilor si proprietarilor este diferita in mediul rural si in cel urban. De exemplu, microbiota cutanata a variat mai multe intre indivizii din zona rurala comparativ cu cei din zona urbana. O expunere microbiana diversa si variabila poate fi tocmai ceea ce ofera un beneficiu important pentru sanatate”, arata cercetatorul principal Jenni Lehtimaki, PhD, de la Institutul Finlandez de Mediu. 

Cainii si proprietarii lor pareau sa partajeze microbi pe pielea lor, insa nu si la nivelul intestinului. Studiul a demonstrat ca mediul de viata a avut un efect semnificativ asupra microbiotei pielii decat asupra intestinului la caini si oameni. Cainii care traiesc in mediul urban aveau pe piele mai multi microbi care se gasesc de obicei pe piele umana, ceea ce poate fi cauzat de acumularea de microbi specifici oamenilor care traiesc mai mult la interior si in zonele urbane, fenomen care a fost observat anterior. 

Intr-un studiu anterior, cercetatorii au observat ca atat mediul de viata cat si obiceiurile de viata au afectat microbiota pielii canine. 

„Acelasi lucru s-a observat acum la oameni. Atat pentru caini, cat si pentru oameni, riscul de a dezvolta boli alergice era cel mai scazut atunci cand microbiota pielii era modelata de un mediu rural si de un stil de viata care promoveaza abundenta microbiana. Un astfel de stil de viata era asociat cu un numar de animale diferite in familie, precum si cu o familie mai numeroasa”, arata profesorul Hannes Lohi de la Universitatea din Helsinki. 

In timp ce mediul de viata parea sa modifice speciile mirobiotei pielii, precum si riscul de boli alergice atat la caini cat si la stapanii acestora, nici un microb comun din mediul inconjurator nu avea legatura cu alergiile atat la caini, cat si la oameni.

„Am detectat microbi asociati cu alergii la cainii din zona urbana, precum si microbi legati de sanatate la cainii din mediul rural si la oamenii din acel mediu, dar acesti microbi au fost diferite la caini si la oameni. Se pare ca microbii din mediul de viata sunt importanti pentru sanatatea cainilor si a oamenilor, dar datorita diferentelor fiziologice ale speciilor, microbii relevanti pot varia”, a concluzionat Lehtimaki.