Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Discutie introductiva despre „latratul nebunesc”! Nimic nu deranjeaza mai mult vecinii decat un caine care latra continuu. Si nu doar acestia vor fi afectati. Un caine care latra din orice motiv reprezinta un factor deranjant.

Indiferent daca latra pe un ton mai ascutit sau pe unul mai grav, gutural, un caine care nu stie sa taca v-ar putea crea necazuri cu proprietarul apartamentului sau v-ar distruge, pur si simplu, linistea. Ce aveti de facut atunci cand cainele incepe sa latre?

Probabil veti tipa la caine, fortandu-l sa taca. Din nefericire, acesta nu este un gest potrivit. Atentia pe care i-o acordati il incurajeaza sa produca zgomot in continuare, iar el v-ar putea interpreta tipetele ca o incercare de a latra ... devenind astfel mai agitat si accentuandu-si latratul. Deci ce ramane de facut referitor la latrat? Haideti sa studiem putin modurile prin care va puteti invata cainele sa taca.

Definirea principiului

Cum sa va invatati cainele sa nu faca ceva, mai ales atunci cand atentia pe care i-o oferiti risca sa ii incurajeze comportamentul negativ? Simplu! Ii ignorati gesturile nedorite si i le incurajati pe cele corecte. Intr-adevar, nu este atat de simplu, insa ideea este aceea ca trebuie sa ii recompensati tacerea, nu latratul. Pentru a-i descuraja latratul, invatati-l sa raspunda la comanda „Liniste!”. Scopul este acela de a va face cainele sa inteleaga ca va fi recompensat daca tace la auzul comenzii „Liniste”. Nu uitati faptul ca latratul poate fi declansat din mai multe motive, ce pot varia de la plictiseala, la nevoie de a-si proteja teritoriul. Pe langa a-l invata sa respecte comanda „Liniste!”, aveti grija sa si inlaturati cauzele latratului oferindu-i multa miscare si stimulare mentala. Rapiditatea cu care cainele va invata aceasta comanda depinde de capacitatea lui de invatare, de consecventa cu care aplicati aceste reguli si de bine inradacinat este acest obicei al lui de a latra. Intr-adevar, in acest caz, prevenirea acestui obicei este mai simpla decat remedierea lui, iar in cazul puilor este indicat sa aplicati metoda de evitare a recompensarii latratului, pentru a elimina de la radacina acest prost obicei.

Inceperea dresajului

Veti avea nevoie de urmatoarele:

  • Niste recompense nemaipomenite si irezistibile
  • Rabdare din belsug
  • Este utila si evitarea motivelor pe care cainele le poate avea pentru a incepe sa latre in timp ce incercati sa ii corectati comportamentul. Acest lucru poate include si simpla blocare a privelistii accesibile de la o anumita fereastra, astfel incat animalul sa nu mai poata vedea persoane pe strada, sau inchiderea cainelui intr-o camera izolata atunci cand vizitatorii suna la usa.
  • Mai presus de toate, inarmati-va cu rabdare.

Latratul reprezinta o activitate linistitoare in sine, deci probabil va dura pana cand animalul va renunta la acest obicei. Sa nu uitati nici ca dresajul va avea rezultate mult mai bune daca toti membrii familiei aplica aceleasi reguli.

Metoda de evitare a oricarui tip de recompensare

PASUL 1: Analizati modul in care reactionati dvs. atunci cand animalul incepe sa latre.

  • Ii oferiti o recompensa pentru a-i distrage atentia de la usa atunci cand aveti vizitatori? OPRITI-VA! Animalul interpreteaza astfel acea recompensa pe care i-o oferiti: „Felicitari, iata si recompensa pentru latrat!”
  • Tipati la caine? OPRITI-VA! Pe limba cainelui, acest gest sugereaza incercarea dvs. de a va alatura lui prin propriul latrat.

PASUL 2: Anticipati si evitati

Incercati sa aflati ce provoaca latratul cainelui si evitati acele situatii. De exemplu, daca latra la sosea, de la fereastra din sufragerie, acoperiti portiunea inferioara a geamului cu o folie adeziva, pentru a-i bloca privelistea.

PASUL 3: Comportati-va in mod adecvat

Daca animalul latra, atunci trebuie fie sa il ignorati complet (deci sa il privati de atentia dvs.), fie, fara nicio vorba, sa il puneti in lesa si sa il duceti intr-o alta camera, unde sa il lasati singur. Mesajul receptionat de animal va fi acela ca daca latra, ramane singur.

PASUL 4 Continuarea dresajului

Invatati-va cainele sa raspunda la o comanda care implica alta actiune decat latratul. Aceasta ar putea consta in aport (o metoda ingenioasa, deoarece astfel ii veti tine gura ocupata cu mingea) sau in ocuparea culcusului sau. 

Metoda comenzii „Liniste!” 

PASUL 1: Introduceti latratul in programul sau de invatare

Exact! Faceti-va cainele sa latre. Puteti face asta ciocanind cu pumnul in perete si declansand un latrat experimental.

PASUL 2: Etichetati aceasta actiune ca si „latrat”.

In timp ce el latra, rostiti comanda „latra” si laudati-l.

PASUL 3 Acum etichetati linistea ca si „Liniste”.

Ciocaniti in perete sau in podea, iar animalul latra si incepe apoi sa se uite nedumerit la dvs. Profitati de confuzia creata si rostiti comanda „Liniste!”, apoi oferiti-i o recompensa. Astfel ii veti demonstra ca opusul latratului este linistea, care este recompensata.

PASUL 4 Exersati, exersati, exersati!

Nu incercati sa intrerupeti latratul pana nu reusiti sa creati o ocazie controlata in care il puteti invata intelesul comenzii „Liniste!”. Exersati zilnic aceasta lectie. 

Metoda activitatii de substitutie 

PASUL 1 Alegeti un loc potrivit.

Incepeti dresajul intr-o camera linistita. Asezati o salteluta intr-un punct aflat departe de fereastra sau de usa care ii declanseaza latratul.

PASUL 2 Introduceti comanda in schema.

Aruncati o recompensa pe salteluta si rostiti catre caine comanda „Mergi la salteaua ta”. Laudati-l atunci cand se duce sa inhate recompensa.

PASUL 3 Invatati-l comanda „Sezi!”.

Puneti-l sa se aseze pe saltea invatandu-l sa raspunda la comanda ”Sezi!”.

PASUL 4 Mariti nivelul de dificultate.

Adaugati acum un element de distragere a atentiei, precum introducerea cainelui intr-o alta camera decat cea in care se afla salteaua lui, apoi puneti-l sa se duca la saltea.

PASUL 5 Adaugati latratul in schema.

Dupa ce animalul invata sa respecte cu constinciozitate aceasta comanda, declansati-i un latrat scurt, apoi comandati-i sa se duca la saltea. Ii puteti recompensa apoi acest comportament adecvat, atenuandu-i nevoia de a latra.