Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainii pot latra din multe motive: pentru a-si apara teritoriul, pentru a atentiona referitor la straini, pentru a obtine atentie, pentru a saluta un alt caine sau om, pentru a-si exprima disconfortul sau frustrarea s.a.m.d. Prin intelegerea motivelor pentru care latra un caine se poate impiedica acest lucru. Uneori, in cazul latratului compulsiv, medicul veterinar poate recomanda medicamente. Insa, pentru majoritatea situatiilor nu exista solutii rapide, iar dresajul, modificarea comportamentului si schimbarile ambientale pot fi singurele solutii viabile.

Prezentare generala

Latratul reprezinta unul dintre cele cateva tipuri de comunicare folosite de catre caini. Puteti aprecia latratul animalului atunci cand acesta semnalizeaza prezenta cuiva la usa dvs, sau atunci cand acesta are nevoie de ceva (ca de exemplu, hrana sau o plimbare pentru a-si face nevoile). Totusi, uneori cainii latra excesiv sau in momente nepotrivite.

Deoarece latratul este util in multe situatii, este extrem de important ca proprietarii sa determine cauza acestui comportament inainte de a incerca sa-l corecteze. De fapt, uneori latratul este complet adecvat (ca de exemplu, atunci cand atrage atentia asupra prezentei unui strain) si/sau este un gest invatat. Cainele foloseste latratul pentru a obtine ceea ce doreste? De exemplu, cainii care primesc atentie daca latra invata curand sa latre pentru a primi hrana, pentru a se juca si pentru a fi plimbati. De aceea, dresarea unui caine pentru a tace la comanda poate fi extrem de utila, astfel incat il puteti invata un alt gest pentru a cere ceea ce isi doreste (de exemplu, comanda „sezi” sau „jos”). 

Anumite rase de caini pot fi mai predispuse la latrat (deranjant, in ciuda situatiilor adecvate) decat altele. Proprietarii de caini trebuie atentionati (de preferat inainte de achizitionarea unuia) ca anumite tipuri de cani pot fi mai greu de dresat pentru a fi tacuti, decat altii.

Semne si identificare

Toata lumea stie ce inseamna latratul. Conceptul de latrat excesiv este subiectiv. Totusi, multi dintre noi prezentam un grad de toleranta scazut fata de acest comportament. In orice caz, toti proprietarii de caini trebuie sa inteleaga ca incercarea de a corecta orice problema legata de latrat a cainelui include vizita la veterinar pentru excluderea motivelor medicale ce pot sta la baza acestui comportament nedorit.

Intr-adevar, identificarea cauzei latratului este cruciala pentru rezolvarea acestei probleme.

  • In cazul latratului teritorial, cainii sunt galagiosi fata de oameni, alti caini sau alte animale care se apropie de teritoriul acestora. Teritoriul animalului include zona din jurul casei sau orice loc in care animalul a petrecut timp sau pe care il asociaza cu proprietarul, inclusiv masina dvs. sau locurile prin care v-ati plimbat impreuna.
  • In cazul latratului de atentionare, cainii latra la orice zgomot sau aparitie, indiferent de context. Atunci cand latra, acestia au corpul de obicei incordat si pasesc sau se propulseaza in fata cate 2,5-5 cm dupa fiecare efort vocal. Acesti caini pot reactiona la aparitii sau sunete de oriunde, nu doar atunci cand isi apara zonele familiare.
  • In cazul scopului de a obtine atentie, cainii latra la oameni sau alte animale pentru a beneficia de urmari ale atentiei, precum hrana, jucarii sau joaca.
  • In cazul latratului in scop de salut, cainii se manifesta atunci cand vad oameni sau alti caini, insa sunt frenetici, au corpuri relaxate si dau din coada, putand chiar sa schelalaie.
  • In cazul latratului compulsiv, cainii vocifereaza excesiv si repetitiv. Acestia se deplaseaza, de asemenea, repetitiv. De exemplu, un caine ce latra compulsiv se poate deplasa inainte si inapoi de-a lungul unui gard, sau poate pasi cadentat atunci cand se afla la interior.
  • In cazul latratului sociabil, cainii vocifereaza insistent atunci cand aud ca si alti caini latra.
  • In cazul latratului indus de frustrare, cainii vocifereaza excesiv atunci cand se afla in situatii frustrante, ca de exemplu atunci cand spatiul de acces sau activitatea le sunt restrictionate.
  • In cazul bolilor sau ranilor, cainii latra ca raspuns la durere.
  • In cazul anxietatii de separare, cainii latra excesiv atunci cand sunt lasati singuri sau cand ingrijitorii pleaca. Acest tip de latrat este acompaniat de obicei de catre cel putin un semn de anxietate de separare, precum mersul cadentat, distrugerea obiectelor din jur, defecarea sau urinarea in locuri inadecvate sau depresia.

Rasele afectate

Orice rasa de caini poate fi afectata, insa acest comportament este mai prevalent printre rasele de vanatoare sau alte rase sportive. In cazul acestora, abilitatea si inclinatia de a se implica in orice comportament considerat placut, indica probabilitatea mica pentru remisia completa a simptomelor.

Tratament

Cauzele medicale ale latratului trebuie excluse inainte de inceperea oricarui proces de modificare a comportamentului sau de terapie medicamentoasa in scopul diminuarii acestei manifestari.

Dureaza pana cand veti reusi sa va dezobisnuiti cainele sa latre atat de mult, astfel ca proprietarii de caini, in general, nu trebuie sa se astepte la o solutionare rapida a problemei sau la faptul ca animalul va inceta complet sa latre. Este recomandat intotdeauna sa va sfatuiti cu un specialist in comportamentul animalelor sau sa angajati un dresor profesionist.

Specialistul in comportamentul animalelor/dresorul va ajuta proprietarii sa identifice tipul de latrat al cainelui. Acestea sunt cele mai la indemana solutii pe care specialistii vi le pun la dispozitie pentru diminuarea obiceiului de a latra.

Pentru a gestiona latratul in scop teritorial sau de atentionare, blocarea vizuala asupra zonelor pe care cainele le protejeaza poate fi utila. Acoperirea ferestrelor pe care animalul le foloseste sau ridicarea unei bariere solide sau a unui gard in jurul teritoriului exterior al cainelui este obligatorie. In plus, proprietarii de caini nu trebuie sa le permita animalelor proprii sa intampine musafirii la usa de intrare, la poarta curtii sau la periferia terenului. In schimb, invatarea cainilor sa plece in alta parte (de exemplu, pe salteaua lor sau in culcus) si sa ramana linistiti pana cand ii invitati sa intampine musafirii in mod adecvat este o alternativa ideala.

Pentru gestionarea latratului, proprietarul trebuie sa evite cu orice pret recompensarea animalului pentru latrat. Proprietarii, de multe ori si in mod inconstient, intaresc comportamentul de latrat pentru obtinerea atentiei prin privirea animalului, atingerea sau comunicarea cu cainele; pentru caini, toate aceste gesturi umane reprezinta recompense. Atunci cand un caine incepe sa latre pentru atentie, proprietarii trebuie sa priveasca tavanul, sa isi intoarca privirea de la caine sau sa paraseasca camera. De indata ce animalul inceteaza sa mai latre, stapanul trebuie sa-i ceara acestuia sa sada si apoi sa-i ofere ceea ce a cerut (de exemplu, atentie, joaca sau gustari). Pentru a avea succes, proprietarii trebuie sa incerce sa nu recompenseze niciodata animalul pentru latrat.

Este util sa va invatati cainele sa se comporte in alt mod. De exemplu, daca nu va doriti ca animalul sa inceapa sa latre atunci cand doreste sa iasa afara sau sa intre in casa, instalati o usita pentru caini sau invatati-va cainele sa declanseze un clopotel atarnat prin atingerea acestuia cu nasul sau cu laba. Daca animalul latra pentru ca  vrea sa se joace, invatati-l in schimb sa aduca o jucarie. Daca latra atunci cand vorbiti la telefon sau lucrati la calculator, oferiti-i animalului o jucarie pentru a-i ocupa timpul inainte ca acesta sa inceapa sa latre.

In plus, invatandu-va cainele sa taca la comanda puteti sa intariti legatura dintre comportamentul linistit si obtinerea de atentie sau recompense. Oferind atentie cainelui in mod regulat (de exemplu, laudandu-l, mangaindu-l sau oferindui o gustare) atunci cand acesta nu latra reprezinta o strategie excelenta.

Pentru a gestiona latratul in scop de salut, incercati sa evitati astfel de ocazii. Invatati-va cainele sa sada si sa ramana culcat atunci cand intampina oameni la usa. Mai intai, invatati-l sa sada si sa stea culcat atunci cand la usa nu se afla oameni; in acest mod animalul va repeta gestul si se va acomoda cu acesta inainte de a i se cere sa il realizeze la sosirea musafirilor. Se recomanda pastrarea jucariei preferate langa usa de intrare si incurajarea animalului sa o ridice iniante de intampinarea musafirilor (cainele este mai putin dispus sa latre avand jucaria in gura).

In timpul plimbarilor, proprietarul trebuie sa distraga atentia cainelui cu gustari speciale (de exemplu, bucati din carne de pui deshidratata, bucati de branza sau cremvursti) inainte ca animalul sa inceapa sa latre la trecatori. Unii caini sunt mai receptivi daca li se comanda sa sada atunci cand oamenii sau alti caini trec pe langa acestia. Unii caini prefera sa mearga mai departe. Este utila laudarea si recompensarea cainelui de fiecare data cand acesta alege sa nu latre. Aplicand animalului o botnita de dresaj atunci cand creste mult probabilitatea ca acesta sa inceapa sa latre, se poate evita latratul. Pentru siguranta sa, folositi botnita doar atunci cand se afla sub supravegherea dvs. Se recomanda apelarea la sfatul unui profesionist veterinar in legatura cu utilizarea botnitei de dresaj.   

Pentru gestionarea latratului compulsiv, incercati sa schimbati modul de restrictionare al accesului cainelui. Daca animalul este lasat singur pentru o perioada mare de timp, cresterea intensitatii exercitiului fizic, stimularea mentala si/sau interactiunile sociale pot reduce nevoia acestuia de a latra. Se recomanda, de asemenea, ca proprietarii sa apeleze la sfatul unui specialist in comportamentul animalelor pentru aceasta problema.

Pentru a gestiona latratul sociabil, mentinerea cainilor la interior atunci cand alti caini latra sau ascultarea muzicii pentru estomparea sunetului creat de celelalte animale (sau distragand atentia cainilor cu recompense sau joaca atunci cand alti caini latra) este adesea eficienta.

Pentru gestionarea latratului indus de frustrare, invatati-va cainele sa-si controleze pornirile prin dresaj de obedienta. Poate fi util sa va invatati cainele sa astepte, sa sada si sa stea culcat si sa-l recompensati prin activitati placute, precum plimbarile sau joaca cu alti caini. Si in acest caz, de asemenea, este necesara colaborarea cu un expert in comportament canin.

Pentru gestionarea latratului anxios, cainele trebuie tratat pentru anxietate de separare. Contactati medicul veterinar pentru mai multe informatii.            

Zgarzile anti-latrat

Zgarzile anti-latrat provoaca un stimul descurajant (de exemplu, un zgomot inalt sau ultrasonic, spray cu lamaita sau un scurt soc electric) atunci cand cainele latra. Aceste zgarzi reprezinta dispozitive de pedeapsa si nu sunt recomandate ca prima optiune pentru gestionarea unei probleme legate de latrat. Acest fapt este intarit mai ales in cazul latratului motivat de teama, anxietate sau comportament compulsiv. Inainte de a folosi un dispozitiv anti-latrat, apelati la sfatul si indrumarea unui medic veterinar, a unui specialist in comportamentul animalelor sau al unui dresor de caini calificat. 

Ce sa NU faceti

Nu va incurajati cainele sa latre la zgomote, oameni sau animale aflate dincolo de usa de la intrare, intreband „Cine-i acolo?” sau uitandu-va pe geam.

Nu va pedepsiti animalul pentru ca latra la anumite zgomote in timp ce-l incurajati sa latre la altele, precum la persoanele aflate dincolo de usa de la intrare. Trebuie sa fiti consecvent atunci cand va dresati cainele.

Nu folositi pedepse care pot agrava latratul animalului.

Nu folositi botnita pentru a mentine tacerea animalului pentru perioade mai mari de timp sau atunci cand acesta nu se afla sub supravegherea dvs. Cainii nu se pot hrani, nu pot bea apa si nu se pot racori prin respiratie atunci cand poarta botnite, de aceea este periculos sa va obligati animalul sa poarte asa ceva pentru o perioada mare de timp fara a fi supravegheat. 

Preventie

Preventia trebuie realizata dupa un proces prealabil de informare. Potentialii proprietari de caini care prezinta un grad scazut de tolerare a latratului trebuie sfatuiti sa nu achizitioneze caini din rasele cu inclinatie naturala catre acest comportament sau din rasele care au nevoie de mult antrenament fizic, daca acestia nu sunt dispusi sa asigure animalului plimbari lungi sau alte tipuri de activitate regulata.

Recunoasterea si evitarea situatiilor care declanseaza latratul si promovarea unui tip de comportament alternativ mai adecvat pot, de asemenea, sa ajute la prevenirea latratului.