Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Medicul veterinar Constantin Vasile Ifteme, managerul Centrului de Endoscopie si Chirurgie Minim Invaziva Veterinara Bucuresti a scris un material legat de ingrijirea animalelor de companie in timpul auto-izolarii dentru prevenirea infectarii cu COVID 19 a proprietarilor de animale. In articol veti gasi raspunsuri la cele mai importante intrebari pe care le-am primit de la iubitorii de animale pe emailul redactiei sau pe pagina noastra de Facebook: poate cainele meu sa ia CORONAVIRUS? poate pisica mea sa transmita boala? Animalele de companie pot transmite virusul COVID -19? Ce trusa de prim ajutor ar trebui sa am in casa in aceasta perioada, pentru animalul meu de companie? Ce ar trebui sa fac daca observ ca pisica sau cainele meu prezinta semne neobisnuite de boala? Pot merge la cabinetul meu veterinar? Ce ar trebui sa respect odata ajuns acolo? Ce masuri de igiena trebuie sa iau? Mai jos, gasiti toate raspunsurile la aceste intrebari. 

Dragi colegi, proprietari si iubitori de animale , 

Trecem cu totii printr-o perioada grea, pe care sunt sigur ca o sa o depasim si vom iesi din aceasta perioada mai uniti si mai puternici. Durata acestei perioade depinde foarte mult si de noi si de implicarea noastra, de responsabilitatea noastra civica, de intelegerea si acceptarea anumitor schimbari care ne pot afecta conduita obisnuita zilnica.

Cuvintele de ordine ar fi: igiena, responsabilitate, continuitate, moralitate, organizare, intelegere, fermitate, calmitate si rabdare. 

S-a vorbit atat in presa cat si pe retelele de socializare despre aceasta pandemie, cum poate fi prevenita, incetinita ca si raspandire, dar din pacate nu poate fi stopata. La noi in tara  s-au luat masuri la nivel guvernamental care includ atat carantina si izolarea persoanelor care au intrat in contact cu pacienti cu COVID-19 si spitalizarea persoanelor infectate si testate ca fiind pozitive. Suntem in acest moment in stare de urgenta instituita la nivel national si asteptam noi dispozitii, cazurile confirmate modificandu-se de la o ora la alta. 

In acelasi timp au fost cateva zvonuri, neconfirmate ulterior prin studii, analize de laborator ca animalele de companie ne pot transmite SARSCov-2, animalele atat cainii cat si pisicile pot face Coronaviroza sub alte forme clinice cu alta simptomatologie, dar fara ca virusul sa se transmita la oameni. 

Atasez din comunicatul WSAVA, adica a Asociatiei Mondiale a Medicilor Veterinari de Animale de Companie, preluat de pe website-ul organizatiei : 

COVID-19 poate infecta animalele de companie?

In prezent, exista dovezi limitate conform carora animalele de companie pot fi infectate cu SARS-Cov-2 si nu exista dovezi asupra faptului ca pisicile sau cainii de companie pot constitui o sursa de infectie pentru alte animale sau pentru oameni. Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Trebuie sa evit contactul cu animalele de companie sau cu alte animale daca sunt bolnav de COVID-19?

CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA) recomanda urmatoarele: „Trebuie sa limitati contactul cu animalele de companie si cu alte animale in timp ce manifestati simptome de boala datorita contaminarii cu COVID-19, la fel cum procedati si cu alte persoane. Desi nu s-au raportat animale de companie sau alte animale care s-au imbolnavit de COVID-19, se recomanda in continuare persoanelor afectate de COVID-19 sa limiteze contactul cu animalele pana cand se cunosc mai multe informatii despre virus. Cand acest lucru este posibil, transferati altui membru al familiei dvs.

responsabilitatile referitoare la ingrijirea animalelor, in timp ce sunteti bolnav. Daca sunteti afectat de COVID-19, evitati contactul cu animalul dvs. de companie, inclusiv mangaiatul, cuibaritul, sarutatul, linsul sau partajarea hranei. Daca trebuie sa va ingrijiti animalul de companie sau sa fiti in preajma animalelor in timp ce sunteti bolnav, spalati-va pe maini inainte si dupa ce interactionati cu animalele de companie si purtati o masca de protectie”. Va rugam sa verificati daca exista noi actualizari pe site-ul CDC la adresa

www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/faq.html#2019-nCoV-and-animals

Daca animalul meu de companie s-a aflat in contact cu cineva afectat de COVID-19, poate raspandi boala la alte persoane?

Desi inca nu stim cu siguranta, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot fi infectate cu, sau pot raspandi SARS-Cov-2. De asemenea, nu stim daca ele s-ar putea imbolnavi de la acest nou coronavirus. In plus, in prezent nu exista dovezi ca animalele de companie ar putea constitui o sursa de infectie pentru oameni. Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Ce ar trebui sa fac daca animalul meu de companie prezinta o boala inexplicabila si s-ar afla in jurul unei persoane cu infectie COVID-19 confirmata?

Inca nu se cunoaste daca animalele de companie pot fi infectate cu SARS-Cov-2 sau se pot imbolnavi de COVID-19. Daca animalul dvs. de companie prezinta o boala inexplicabila si a fost expus unei persoane afectate de COVID-19, discutati cu un oficial din domeniul sanatatii

publice care lucreaza cu persoana infectata cu COVID-19. Daca in regiunea dvs. exista un medic veterinar din domeniul sanatatii publice (la noi in Romania exista DSVSA - Directie Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor - in fiecare oras municipiu de judet), acesta se va consulta oficialul din domeniul sanatatii publice (angajati in cadrul Directiei de Sanatate Publica DSP) care lucreaza cu persoana infectata cu COVID-19 sau cu un alt oficial corespunzator. Daca medicul veterinar din domeniul sanatatii publice de stat, sau alti oficiali din domeniul sanatatii publice va sfatuiesc sa va duceti animalul de companie la o clinica veterinara, apelati telefonic clinica veterinara inainte de a merge acolo pentru a anunta ca aduceti un animal de companie bolnav, care a fost expus unei persoane infectate cu COVID-

Acest lucru va permite clinicii sa pregateasca o zona de izolare. Nu duceti animalul la o clinica veterinara decat daca sunteti instruiti sa faceti acest lucru de catre un oficial din domeniul sanatatii publice.

Care sunt preocuparile cu privire la animalele de companie care au fost in contact cu persoane infectate cu acest virus?

Deoarece COVID-19 pare sa fi aparut dintr-o sursa animala, acum se raspandeste de la persoana la persoana. Raspandirea de la persoana la persoana se crede ca are loc mai ales prin picaturile eliminate de o persoana infectata care tuseste sau stranuta. In acest moment, nu este clar cat de usor sau durabil se raspandeste acest virus printre oameni. Aflati ce se cunoaste despre raspandirea coronavirusurilor recent aparute. Important este faptul ca exista dovezi limitate ca animalele de companie, inclusiv cainii si pisicile, pot fi infectate cu SARS-Cov-2.

Desi nu exista dovezi ca animalele de companie joaca un rol in epidemiologia COVID-19, igiena stricta a mainilor trebuie mentinuta de intreaga echipa din clinica pe toata durata interactiunii veterinare, mai ales daca este vorba de un animal care s-a aflat in contact cu o persoana infectata.

Ce trebuie facut cu animalele de companie in regiunile in care virusul este activ?

In prezent, exista dovezi limitate ca animalele de companie pot fi infectate cu acest nou coronavirus. Desi nu au existat rapoarte cu privire la animalele de companie sau referitoare la alte animale care s-au imbolnavit ca urmare a infectarii cu COVID-19, pana nu vor fi disponibile mai multe date, proprietarii de animale de companie trebuie sa evite contactul cu animalele cu care nu sunt familiarizati si sa se spele mereu pe maini, inainte si dupa ce interactioneaza cu animalele. Daca proprietarii sunt afectati de COVID-19, acestia trebuie sa evite contactul cu animalele din propria gospodarie, inclusiv mangaiatul, cuibaritul, pupatul, linsul sau partajarea hranei. Daca trebuie sa va ingrijiti animalul de companie sau sa fiti in preajma animalelor in timp ce sunteti bolnav, spalati-va pe maini inainte si dupa ce interactionati cu animalele de companie si purtati o masca de protectie

Aceasta situatie evolueaza rapid si informatiile vor fi actualizate de indata ce devin disponibile.

Medicii veterinari trebuie sa inceapa vaccinarea cainilor impotriva coronavirusului canin din cauza riscului de SARSCov-2?

Vaccinurile impotriva coronavirusului canin disponibile pe unele piete de pe glob sunt destinate sa protejeze impotriva infectiei cu coronavirus enteric si NU sunt autorizate pentru protectia impotriva infectiilor respiratorii. Veterinarii aflati in fata focarului actual NU trebuie sa foloseasca astfel de vaccinuri, avand in vedere faptul ca poate exista o forma de protectie incrucisata impotriva COVID-19. Nu exista absolut nicio dovada ca vaccinarea cainilor cu vaccinuri disponibile in comert va asigura o protectie incrucisata impotriva infectiei cu COVID-19, deoarece virusurile enterice si respiratorii sunt variante distincte de coronavirus. In prezent, nu exista vaccinuri disponibile pe nici o piata pentru infectia cu coronavirus respirator la caine.

Am vazut ca foarte multi colegi de breasla ca au luat masuri de prevenire a COVID-19, si salut acest lucru ,  prin reducerea programului de asistenta medicala veterinara, prin evitarea aglomerarii din salile de asteptare, prin montarea de dispensere cu dezinfectant in zonele de asteptare, masti de protective, prin dezinfectia regulata la anumite ore a zonelor de asteptare, prin recomandarea catre iubitorii de animale sa se prezinte in unitatile medical veterinare doar pe baza de programare , iar daca problema medicala a companionului nu reprezinta o situatie grava sau intr-adevar o urgenta, sa amane pe cat posibil vizita la cabinetul veterinar. 

Informarea proprietarilor a fost efectuata pe toate canalele de comunicare si a fost insotita si de recomandari ca  proprietarii de animale sa poarte masca si manusi medicale, sa nu atinga alte animale in sala de asteptare , sa evite atingerea suprafetelor din jur si sa nu intre mai mult de un proprietar in sala de consultatie. Sa mentina de asemenea o distanta de protectie fata de cadrele medicale. Proprietarii pot purta  in buzunar o sticluta cu gel dezinfectant si servetele umede dezinfectante cu alcool, pe care sa le foloseasca si apoi sa le arunce in cosuri de gunoi cu capac. 

Pentru a evita vizitele inutile la medicul veterinar evitati sa oferiti companionilor dumneavoastra alimente care pot produce indigestii, oase , hrana menajera , resturi alimentare, nu lasati la indemana cateiilor si pisicilor obiecte care pot fi inghitite sau roase, nu este tocmai o perioada propice in care ajungeti la cabinetul veterinar cu animalutul care are blocat in esofag, stomac sau intestine un corp strain. 

In acelasi timp am vazut o initiativa laudabila  a medicilor de familie care ofera  consiliere si indrumare pacientilor telefonic , online etc, lucru pe care il putem urma si noi medicii veterinari ca si exemplu , mai ales ca tehnologia actuala prin platformele de whatsapp, facebook, email, facetime sunt foarte facile si la indemana aproape oricui . 

Mesajul important de retinut si fac apel ca iubitorii de animale sa evite prezentarea la cabinet cand nu este absolut necesara atat pentru siguranta lor cat si pentru siguranta cadrelor medicale veterinare. 

Lista de produse necesare a fi in trusa de urgenta pentru animalul dvs de companie

Recomand pentru perioada care urmeaza si pentru a limita iesirile catre magazine, pet-shop-uri, farmacii veterinare ca proprietarii de animale sa-si faca stocuri de alimente pentru companioni,de nisip pentru pisici, aleze sau pad-uri pentru caini, de medicamente pentru o perioada de 2 luni, in cazul in care animalutele sufera de boli cronice. 

As recomanda chiar si o trusa de prim-ajutor care sa contina medicamente, seringi, bandaje, comprese si dezinfectanti. Trusa medicala poate sa contina  - betadina ,clorhexidina, apa oxigenata, servetele cu clorhexidina, alcool sanitar, fese de tifon, fese elastice, comprese de tifon, antiinflamatorii nesteroidiene (meloxicam care se poate fi administrat atat cainilor, pisicilor, rozatoarelor cat si animalelor exotice), antispastice ( No-spa  comprimate ), antisecretorii (ranitidina, omeprazol, s omeprazol, pantoprazol, toate sub forma de administrare orala), antivomitive (metoclopramid comprimate), probiotice ,antidiareice, antiparazitare externe, antiparazitare interne, solutii de igienizat urechile si ochii si ser fiziologic. Toate trebuie achizitionate la recomandarea medicului veterinar, in urma unei recomandari telefonice sau scrise. 

Dar inainte de a adminstra oricare din medicamentele mai sus mentionate, este impetuos necesar sa contactati medicul dumneavoastra curant. El stie cel mai bine starea de sanatate a cainelui dvoastra si poate recomanda dozarea corecta, daca este nevoie, a medicamentului potrivit. 

Plimbarea cateilor recomand sa fie limitata la 10-15 minute in jurul blocului, sa se evite locurile aglomerate, parcurile, tarcurile de catei unde stapanii pot intalni si alti proprietari de catei. 

Igiena animalelor de companie in timpul pandemiei de CORONA virus

E bine de stiut ca in aceasta perioada este recomandat ca animalutele sa fie spalate mai des, chiar de cateva ori pe saptamana, cu sampon dedicat animalelor de companie. Igiena este importanta pentru ca virusul poate rezista de la cateva minute, ore pe pielea noastra si a companionilor nostri si pana la cateva zile pe suprafete de plastic, hartie, lemn sau plastic.

Inainte de a incheia postez recomandarile pentru colegii de breasla preluate de pe site-ul cmvro.ro referitoare la masurile de protectie si prevenire a infectarii cu SARSCov-2

Recomandari adresate medicilor veterinari pentru evitarea contaminarii cu SARSCov-2, care pot fi luate in considerare de iubitorii de animale de companie atunci cand ajung in cabinetul veterinar

  1. Spalati-va mainile cu apa si sapun cel putin 20 de secunde si dezinfectati-le apoi folosind un produs care contine cel putin 60% alcool sau orice produs biocid autorizat, inainte si dupa fiecare consultatie a unui animal.
  2. Dezinfectati mesele de consultatie/tratamente inainte si dupa fiecare consultatie a fiecarui animal.
  3. Evitati aglomeratia din sala de asteptare si recomandati proprietarilor sa respecte o distanta minima de cel putin 1m intre ei.
  4. Invitati in sala de consultatii si tratamente doar o singura persoana impreuna cu animalul.
  5. Pastrati in timpul consultatiilor o distanta de cel putin 1 m fata de proprietar, purtati echipamente de protectie si evitati contactul cu proprietarii care prezinta simptomelor unei afectiuni respiratorii.
  6. Spalati periodic echipamentul de protectie si de preferat in unitati specializate, evitand ducerea lui acasa.
  7. Dezinfectati de mai multe ori pe zi suprafetele, telefonul, echipamentele utilizate si manerelor usilor, in special cele de la intrare si toalete.
  8. Recomandati proprietarilor de animale ca la intrarea/iesirea din sala de consultatie si tratamente sa se spele si sa se dezinfecteze pe maini.
  9. Evitati sa va atingeti ochii, nasul si gura cu mainile neigienizate.
  10. Acoperiti-va gura si nasul cu o batista sau un servetel atunci cand tusiti/stranutati sau strangeti si folositi interiorul cotului. Aruncati servetelele folosite imediat in cosul de gunoi. Spalati-va imediat pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde. Daca sapunul si apa nu sunt disponibile, curatati-va mainile cu un dezinfectant pentru maini care contine cel putin 60% alcool.
  11. Daca sunteti bolnav respectati recomandarile facute de autoritati.
  12. Respectati recomandarile autoritatilor privind participarea la evenimente stiintifice, culturale, sportive, etc.