Luni, Mai 13, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Expunerea prelungita la temperaturi scazute va conduce la o scadere a temperaturii corporale. Rasele de tip toy, cele cu blana scurta, cainii mici si cei varstnici sunt mai susceptibili la hipotermie.

Datorita faptului ca blana care este umeda isi pierde proprietatile sale de izolare, hipotermia este o potentiala complicatie pentru toti cainii care au fost bagati in apa rece. Hipotermia apare de asemea impreuna cu socul, dupa un curs lung de anestezie si la cainii nou-nascuti care se racesc datorita incalzirii insuficiente dupa fatare. Expunerea prelungita la temperaturi scazute arde energia depozitata si conduce la un nivel scazut al zaharului din sange.

Semnele hipotermiei sunt:

  • tremuraturi violente urmate de apatie,
  • o temperatura rectala sub 35°C,
  • puls slab,
  • letargie
  • coma.

Luati in calcul faptul ca animalele hipotermice pot rezista la perioade prelungite de stop cardiac, deoarece temperatura corporala scazuta scade de asemenea si rata metabolica. CPR (resuscitarea cardio-pulmonara) ar putea fi salvatoare la astfel de indivizi.

Tratament

Inveliti cainele intr-o patura sau o haina si mutati-l intr-un loc cald. Daca acesta este ud (a cazut in apa rece), uscati-l viguros cu prosoape. Inveliti cainele intr-o patura calda si luati-i temperatura rectala. Daca temperatura este peste 35°C, continuati cu paturile calde si incurajati cainele sa inghita o solutie cu zahar cum ar fi mierea, sau patru linguri (32 g) de zahar dizolvat intr-un pahar cu apa. 

Daca temperatura rectala a cainelui este sub 35°C, contactati medicul veterinar. In timp ce asteptati instructiunile, incepeti incalzirea rapida prin aplicarea sticlelor umplute cu apa calda invelite in prosoape langa axilele si pieptul cainelui, apoi infasati cainele intr-o patura. Temperatura pachetelor ar trebui sa fie aproximativ egala cu cea a unui biberon (calda la incheietura). Luati temperatura rectala la fiecare 10 minute. Schimbati pachetul cand temperatura atinge 37.8 °C. Nu aplicati caldura direct pe caine, avand in vedere ca aceasta poate provoca arsuri. Din acelasi motiv, nu utilizati un uscator pentru par pentru a incalzi cainele. 

Degeraturile

Degeraturile apar in momentul in care o parte a corpului ingheata. Aceasta deseori acompaniaza hipotermia. Degeraturile tind sa implice coada, varful urechilor, pernutele membrelor si scrotul. Aceste parti sunt cele mai expuse si cel mai putin protejate de blana. Pielea degerata este de culoare alb pal sau albastruie. Pe masura ce circulatia revine, aceasta devine rosie si umflata si ar putea incepe sa se decojeasca. La un moment dat, apare neagra cu o linie de demarcatie intre zona de tesut viu si cea de tesut mort. Pielea moarta si tesutul se separa de corp in 1-3 saptamani.

Tratament:

Aplicati tampoane cu apa calda (nu fierbinte) pe partea cu degeraturi pentru 20 de minute, sau pana cand servetelul devine rece. Nu utilizati niciodata gheata sau zapada; leziunea tisulara este mult mai severa daca incalzirea este urmata de reinghetare. Nu frecati si nu masati partile afectate. Manipulati-le cu atentie. Duceti cainele la un medic veterinar pentru o evaluarea ulterioara si pentru tratament.

Luati in calcul faptul ca pe masura ce senzatia revine, partile degerate pot fi dureroase. Preintampinati momentul in care cainele isi musca pielea si realizeaza leziuni mai mari prin utilizarea tehnicilor de contentie. Extinderea totala a leziunilor ar putea sa nu se observe pentru aproximativ o saptamana sau mai mult.