Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainele se simte nelinistit? Stresat? Ingrijorat? Ati putea crede ca nu va poate spune daca este, dar el deseori o face, intr-un mod nonverbal. Cainele comunica starea sa emotionala prin limbajul corporal si prin comportament.

Decodificarea acestor indicii este in cea mai mare parte o chestiune de cunoastere a semnelor specifice. Este important sa observam semnele stresului in stadiul lui initial; acest lucru va ofera posibilitatea de a indeparta cainele dintr-o situatie inainte ca reactia sa escaladeze si sa devina agresiva sau periculoasa. Alte tactici de interventie ale anxietatii, precum dresajul, sunt de asemenea de succes daca sunt incepute cat mai repede posibil, inainte ca animalul de companie sa aiba sansa sa devina cronic stresat.

Pe masura ce decodificati limbajul corporal al cainelui, luati in calcul si situatia sa. Intr-un context, un caine care isi linge buzele ar putea exprima frica sau anxietatea; intr-un alt context, acelasi caine si-ar putea linge buzele inainte de a primi o recompensa. Si unii caini isi ling buzele atunci cand au greata. Luati in considerare comportamentul general al cainelui, nu doar o miscare sau un gest, atunci cand evaluati nivelul de stres al acestuia. Fiti constienti in principal la comportamentul care pare neobisnuit.

In cazul in care cainele exprima semne care ar putea semnaliza stresul sau anxietatea, incepeti cu o vizita la medicul veterinar. Medicul dvs. veterinar poate investiga problemele medicale care ar putea contribui la schimbari ale comportamentului cainelui.

Cum arata cainele atunci cand este relaxat

Pentru a recunoaste momentul in care cainele este anxios, este important sa cunoastem modul de comportare cand acesta este relaxat. Fiti atenti in principal la fata sa. Ochii sai ar trebui sa fie moi si rotunzi sau usor inchisi pe jumatate. Culoarea ochilor ar trebui sa fie observata cu usurinta. El ar trebui sa isi tina urechile semierecte si inainte (doar daca nu are urechile lasate). Cand el interactioneaza cu o persoana, urechile ar putea trece intr-o postura mai sociabila. Gura ar trebui sa fie relaxata –de fapt, ar putea arata ca si cum zambeste.

Fiti atenti la postura sa

Limbajul corporal al cainelui poate transmite confortul acestuia. Un caine relaxat ar trebui sa isi poarte greutatea egal pe toate cele patru membre. Cand acesta se joaca, el ar putea avea miscari exagerate, sarituri. El ar putea de asemenea sa schimbe gesturi sociale cu alti caini, inclusiv arcuirea pentru joaca, lovirea membrelor de pamant sau rotirile rapide pentru a invita la fuga.

Recunoasterea. Cand este stresat cainele dvs.

Un caine stresat va exprima un limbaj corporal diferit decat cel linistit. Un caine stresat ar putea sta intr-un singur loc si si-ar putea ridica un membru anterior sau s-ar putea feri de orice il sperie. El si-ar putea intoarce capul si corpul, si-ar putea cobori corpul si ar putea incerca sa fuga. Ati putea observa o schimbare a nivelului sau de activitate. El ar putea deveni hiperactiv sau s-ar putea bloca intr-un loc si ar putea refuza miscarea. Ar putea sa para mai nesigur si sa reactioneze defensiv.

Infruntarea stresului.

Atunci cand cainele se simte anxios, el si-ar putea inchide gura strans sau si-ar putea trage buzele in spate, exprimand o grimasa fortata. Acest lucru poate fi un semn ca se pregateste sa maraie sau sa muste. Ati putea observa ca mustatile de pe bot sunt erecte si ca baza acestora pare mai pronuntata. Zona alba a ochilor ar putea fi mai pronuntata. Ati putea observa ca are o privire intensa si directa sau ca supravegheaza hipervigilent mediul inconjurator. El ar putea evita contactul vizual sau s-ar putea intoarce frecvent cu privirea de la oameni sau alti caini. El ar putea clipi excesiv – sau deloc.

Priviti urechile

Urechile cainelui pot fi de asemenea un semnal al anxietatii sau al stresului.