Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Majoritatea medicilor veterinari recomanda ca animalele adulte sa fie deparazitate o data la fiecare trei luni sau cu un motiv specific, precum descoperirea oualor de paraziti la o examinare a fecalelor.

Cainii pot de asemenea sa fie tinuti intr-un program preventiv de un an impotriva parazitilor cardiaci care protejeaza si impotriva altor forme de paraziti intestinali. Toti cainii ar trebui sa aiba fecalele examinate cel putin o data pe an.

Majoritatea cainilor sunt purtatori de ascarizi sub forma larvelor inchistate, dar infestatia intestinala produsa de viermele adult este rara la cainele sanatos. Viermii cu carlig sunt probabil problema la adulti, doar in timpul perioadelor stresante. Doar milbemicina (interceptor) este eficienta impotriva larvelor inchistate de viermi cu carlig.


Viermii bici sunt cauza frecventa a diareei acute si cronice la cainii adulti. Acestia sunt dificil de diagnosticat la examinarea de rutina a fecalelor. Eradicarea necesita utilizarea agentilor specifici, care nu sunt utilizati in general pentru ceilalti viermi.


Viermii lati sunt des intalniti la caini dar, din fericire, cauzeaza putine simptome. Segmentele parazitilor sunt usor de detectat in scaun. Nematodele mici nu sunt des intalnite. Putini agenti sunt eficienti impotriva acestui parazit.
O femela de reproductie ar trebui sa aiba fecalele verificate inainte de imperechere. Daca parazitii sunt gasiti, aceasta ar trebui deparazitata. Deparazitarea in timpul gestatiei ar trebui realizata doar la sfatul medicului veterinar. Luati in calcul faptul ca antiparazitarele sunt contraindicate in timpul gestatiei.

Cum sa controlam parazitii


Ciclul de viata al majoritatii parazitilor este in asa fel incat posibilitatea de reinfestare este mare. Pentru a tine parazitii sub control, trebuie sa distrugem ouale si larvele inainte ca acestea sa reinfesteze cainele. Acest lucru presupune o salubritate buna si o mentinere a acesteia.

Cainii ar trebui sa nu fie adapostiti impreuna cu materii murdare, lucru care asigura conditii ideale pentru dezvoltarea oualor si a larvelor. O suprafata dura, precum cimentul, este cel mai usor de mentinut curata. Pietrisul este un substituient bun. Acesta asigura un drenaj eficient si permite indepartarea facila a fecalelor. Curatati fiecare padoc zilnic si permiteti-i sa se usuce la soare.


Indepartati fecalele zilnic din boxe si de pe caile de acces. Gazonul trebuie tuns scurt si udat doar daca este necesar. Fecalele din gradina ar trebui indepartate in fiecare zi. Suprafetele de ciment si de pietris ar trebui dezinfectate cu var sau sare. Varul este un coroziv alcalin, deci curatati toate boxele dupa dezinfectarea cu var pentru a preveni lezionarea cainilor.

Padocurile in care cainii au probleme persistente cu parazitii au de obicei si alte probleme, inclusiv boala cronica a pielii si infectiile respiratorii recurente. Trebuie luate masuri pentru a imbunatati managementul padocului, in special salubritatea.
Puricii, paduchii, gandacii, carabusii, gandacii de apa si rozatoarele sunt gazde intermediare ai ascarizilor si ai teniilor. Pentru a controla reinfestarea, este necesar sa scapam de aceste vietuitoare

Multi paraziti intestinali isi petrec stadiile larvare in interiorul altor animale si se dezvolta in formele de adulti atunci cand cainele consuma unul dintre aceste animale. Prevenirea vanarii si a consumului va reduce expunerea la paraziti, precum si la substante toxice si otravuri.

Asigurati-va ca toata carnea proaspata este preparata termic inainte de a fi administrata cainelui.
Medicamentele care previn viermii cardiaci, previn de asemenea si tin sub control ascarizii, viermii cu carlig si viermii bici. Exista medicamente pe piata care tin sub control ascarizii si viermii cu carlig, dar nu si viermii bici. Acesti agenti sunt administrati in doze reduse, urmand sfatul medicului veterinar curant. Efectul benefic dureaza doar atat timp cat sunt administrate medicamentele.