Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Atunci cand este inca pui, cainele dumneavoastra va trebui scos afara pentru a merge la baie la fiecare cateva ore. Dar acest lucru este complet normal. Ceea ce nu este normal este daca cainele dvs.adult nu se trezeste pentru a urina si ajunge sa isi ude patul in timp ce doarme. Aceasta problema tinde sa se intample atunci cand muschii sfincterului din vezica urinara sunt prea slabi pentru a permite cainelui controlul asupra urinarii. 

O astfel de problema poate fi provocata de:

  • Infectie a tractului urinar
  • „Incontinenta de castrare" la cainii mai in varsta care au fost castrati cand erau tineri
  • Leziuni sau degenerare a maduvei spinarii
  • Afectiuni care cauzeaza urinare excesiva, cum ar fi diabetul si bolile renale
  • Tulburari ale prostatei
  • Pietre si mase urinare

Daca observati ca patrupedul dvs face pipi in somn, este extrem de important sa il duceti la un veterinar cat mai curand posibil pentru a determina problema de baza. Daca o vezica urinara slaba in sine nu este mortala, atunci cand este asociata cu ceva precum diabetul sau boala de rinichi, aceasta poate duce la moarte daca nu este tratata.

De ce se intampla la caini sa faca pipi in somn

Cel mai frecvent motiv pentru care cainii se confrunta cu pipi in somn este incontinenta. Aceasta problema poate aparea de la o serie de lucruri diferite, cum ar fi o infectie a tractului urinar si pietre la vezica urinara. Varsta poate afecta, de asemenea, capacitatea unui caine de a-si controla vezica urinara, dar nu este intotdeauna cazul, deoarece si unii caini mai tineri se confrunta cu aceasta problema.

Infectia tractului urinar

Inflamatia cauzata de o afectiune precum o infectie a tractului urinar poate face ca si cainele dumneavoastra sa nu-si dea seama ca face pipi in timp ce doarme. Un caine cu o infectie a tractului urinar poate avea o sete excesiva si, prin urmare, face pipi mai des - uneori nu se trezeste atunci cand vezica sa este plina.

Modificari hormonale dupa castrare

Dupa ce trec prin procesul de sterilizare, 1 din 5 caini femele sufera de incontinenta, cunoscuta si sub numele de incontinenta de sterilizare. Acest lucru se datoreaza faptului ca nivelul lor de estrogen este drastic scazut, ceea ce afecteaza apoi tonusul muscular al sfincterelor. Cele care sunt sterilizate inainte de primul lor estru tind sa fie cele afectate.

La masculi, aceeasi sfinctere slabite sunt de vina. Dar este mult mai putin frecventa. Ambele situatii pot fi tratate cu medicamente eliberate pe baza de reteta, furnizate de medicul veterinar. 

Boala maduvei spinarii

Un caine cu o boala a maduvei spinarii poate avea o lipsa de mobilitate sau un simt diminuat al senzatiei care poate duce la incontinenta cand este treaz sau cand doarme. Medicul veterinar va poate evalua animalul de companie pentru a determina daca boala care cauzeaza urinarea in timpul somnului este o boala degenerativa.

Diabet

Caninii care dezvolta diabet pot suferi de sete excesiva, care duce la urinare frecventa, ceea ce la unii caini poate insemna ca fac pipi in timpul somnului. Alte semne de diabet pot fi letargia si pierderea in greutate, in ciuda unui apetit crescut.

Boala de rinichi

A bea multa apa este un simptom al bolii renale. Slabiciunea si dezorientarea cauzate de o problema renala ar putea insemna ca un animal de companie care in mod normal este educat in casa poate incepe sa aiba accidente.

Tulburari de prostata

O prostata marita poate duce la incontinenta. De asemenea, putem observa sange in urina. Masculii care nu au fost castrati vor dezvolta adesea o prostata marita pe masura ce imbatranesc. Aceasta poate fi tratata, de obicei, cu medicamente si/sau castrare.

Pietre sau mase la vezica urinara

Cainii pot avea scurgeri de urina atunci cand au o masa (cum ar fi un polip , o tumoare sau o piatra) in interiorul vezicii urinare. Orice lucru care obstructioneaza fluxul de urina poate duce, in cele din urma, la deteriorarea muschilor si incontinenta.

Prevenirea urinarii in somn

Hranirea cu o dieta umeda si incurajarea consumului de apa poate reduce riscul de infectii urinare, cristale si pietre. De asemenea, tratarea prompta a oricarei infectii urinare este recomandata pentru a preveni afectarea pe termen lung a vezicii urinare. Unii caini pot avea nevoie de o dieta prescrisa de medicul veterinar, mai ales daca sunt predispusi la formarea de cristale. Sterilizarea cainelui dumneavoastra poate preveni marirea prostatei si poate reduce incidenta bolii de prostata.

Daca afectiunile maduvei spinarii nu pot fi intotdeauna prevenite, la cateii care sunt predispusi (cum ar fi Shih Tzu si Dachshund - Teckelii), ar trebui sa ii mentinem subtirei si sa luam in considerare controlul mediului lor cu, de exemplu, rampe pentru a limita sariturile de la inaltime.