Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Lasarea la pamant reprezinta ”o solicitare de joaca”, sustine Dr. Sharon Dr. Crowell-Davis, absolventa a Colegiului American de Etologie Veterinara (American College of Veterinary Behaviorists / ACVB) si profesor la Facultatea de Medicina Veterinara din cadrul Universitatii din Georgia.

Cainii folosesc limbajul corporal, inclusiv cateva moduri de solicitare pentru joaca, pentru a-si comunica intentiile.
”O astfel de solicitare ia forma lasarii la pamant si arcuirii coloanei ca semn al intentiei de joaca, cand membrele anterioare sunt rezemate de sol, iar cele posterioare sunt ridicate”, explica Dr. Crowell-Davis. ”O alta forma de exprimare este aceea de a-si ridica un membru anterior, fie cand este in picioare, fie cand se afla in pozitie arcuita de joaca, si de a-l flutura in fata celuilalt caine - acestea sunt doua metode de a chema la joaca un alt caine.”

Deprinderea tehnicilor de socializare


Pot aparea probleme atunci cand alt caine nu cunoaste intelesul acestor gesturi. ”Atat cainii, cat si pisicile, sunt specii carora le place sa socializeze, iar acest lucru inseamna ca ambele poseda capacitatea de a invata comportamentul social adecvat specific speciei si raspunsurile gestuale specifice, dar totusi nu se nasc stiind toate aceste lucruri”, sustine Dr. Crowell-Davis. Datorita acestei capacitati de invatare, Dr. Crowell-Davis. subliniaza importanta dresajului in grup al puilor de caine si a favorizarii situatiilor placute pe care acestia le pot trai adesea, inca de la o varsta frageda, in prezenta altor animale din specia lor.
Un caine care nu a avut parte de suficienta experienta de socializare poate sa nu stie ce reprezinta acest gest de invitatie la joaca si sa raspunda cu teama, chiar sa atace cainele care a facut solicitarea. ”Dar daca aveti caini care au crescut alaturi de alti caini si care au invatat gesturile specifice, limbajul corporal si conduita canina (un caine care daca vede un alt caine facand un anumit gest, stie cum sa raspunda la acesta), atunci, daca unul dintre acestia face o solicitare pentru joaca, celalalt va sti sa raspunda in cazul in care are si el chef de joaca”. Sau, adauga aceasta, poate acel caine nu are chef de joaca, caz in care el va ignora gestul de arcuire sau se va aseza pe sol, pur si simplu.
O alta potentiala sursa de conflicte apare atunci cand, de exemplu, in casa exista un caine tanar, caruia ii place foarte mult sa se joace, si un caine mai in varsta, care prefera sa se joace mai rar. ”Poate aparea situatia in care cainele foarte tanar sa vina si sa faca invitatii la joaca cainelui mai in varsta, iar acesta sa se joace uneori, iar alteori doar sa ramana contemplativ la tanarul caine”, sustine Dr. Crowell-Davis. ”Cainele mai tanar trebuie sa invete in acest caz sa renunte”.