Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Ca sa putem explica de ce bea atat de multa apa cainele, trebuie sa intelegem mai intai ce inseamna consumul excesiv de apa.


Este normal pentru cainele dvs. sa bea un pic mai multa apa decat de obicei uneori, ca de exemplu atunci cand ii este cald sau dupa o sedinta prelungita de aport. Totusi, este anormal ca animalul dvs. sa consume o cantitate excesiva de apa mereu. Cantitatea normala de apa pe care o bea un caine sanatos este de aproximativ 50-60 mL per kilogram per zi. De exemplu, un caine care cantareste aproximativ 10 kg ar trebui sa bea intr-o zi vreo 4 cesti de apa. Aceasta cantitate poate varia in functie de umiditate, de temperatura aerului si de nivelul de activitate al animalului, insa nu trebuie sa depaseasca 80 mL/kg/zi. Consumul excesiv de apa (polidipsia) este in general acompaniata de poliurie, adica de urinare excesiva. Aceste simptome apar frecvent, dar pot fi o manifestare a mai multor probleme medicale.

O parte dintre acestea includ: 

  • sindromul Cushing,
  • o concentratie prea mare de calciu in sange,
  • afectiuni hepatice,
  • diabet,
  • afectiuni renale,
  • consum de medicamente.


De ce apare la caini consumul excesiv de apa?

Sindromul Cushing

Acesta mai poarta si numele de hiperadrenocorticism, care apare frecvent la cainii ce depasesc varsta de 7 ani. Este cauzat de cresterea concentratiei de cortizol (ACTH) secretat de glandele suprarenale. Cel mai adesea, reprezinta o afectiune congenitala. Exista anumite rase care sunt mai susceptibile la sindromul Cushing, inclusiv: Beagle, Boston terrier terrier, Boxer, Teckle, Poodle pitic.

Concentratia crescuta de calciu din sange

Hipercalcemia (concentratia crescuta de calciu) poate fi cauzata de mai multe afectiuni diferite, precum limfosarcomul, hiperadrenocorticismul, hiperparatiroidismul primar si insuficienta renala cronica, cancerul fiind cea mai frecventa dintre cauze. Hipercalcemia este toxica pentru intregul organism si poate avea efecte letale asupra sistemului cardiovascular, asupra sistemului nervos si asupra rinichilor, in functie de viteza cu care calciul se acumuleaza in organism si de perioada de timpul in care acest proces s-a desfasurat. Unele dintre simptomele care trebuie urmarite sunt reprezentate de pierderea apetitului, voma, constipatie si confuzie.

Afectiunile hepatice

Orice tip de leziune aparuta la nivelul ficatului poate genera o scadere a productiei de uree si o crestere a productiei de cortizol si renina. Hepatita, cancerul si alte tumori reprezinta principalele cauze ale afectiunilor hepatice la caini. Daca pielea si mucoasa oculara a cainelui dvs. prezinta o tenta galbuie, trebuie sa duceti animalul imediat la veterinar. Unele dintre celelalte simptome sunt reprezentate de voma, diaree, scadere in greutate, letargie si lipsa apetitului.

Diabetul

Cainii pot suferi de diabet chiar daca nu se hranesc cu alimente dulci. Este cel mai probabil cauzat de o afectiune congenitala. Exista doua tipuri de diabet, care sunt reprezentate de: Diabetul zaharat implica functionarea anormala a pancreasului si a procesului de reglare a glicemiei. Acest tip de diabet este frecvent la caini. Diabetul insipid reprezinta o afectiune rara cauzata fie de o scadere a productiei de hormon antidiuretic (ADH), numita diabet insipid central, fie de o rezistenta a rinichilor la ADH, numita diabet insipid nefrogen. Afectiunile renale Exista numeroase tipuri diferite de afectiuni renale care pot cauza insuficienta renala, precum insuficienta renala cronica, displazia renala, boala rinichilor polichistici si chisturile renale. Anumite simptome obisnuite, in afara de cresterea intensitatii setei, mai includ cresterea frecventei si volumului de urinare, pierderea apetitului, retentia de fluide si febra. Unii caini sunt mai susceptibili la bolile renale, care includ: Poodle, Wheaten Terrier cu blana moale, Shih-tzu, Samoyed, Elkhound Norvegian, Schnauzer Pitic, Lhasa Apso, Keeshond, Doberman Pinscher, Cocker Spaniel, Chow Chow, Bedlington Terrier, Malamut de Alaska.

Uzul de medicamente

Anumite medicamente, precum diureticele (furosemid), antiinflamatoarele (prednison) si anticonvulsivele (fenobarbital) pot cauza cainelui sete excesiva. Ar trebui sa verificati si efectele secundare din prospectul oricaror medicamente pe care le-ati administrat cainelui, pentru a vedea daca polidipsia se afla printre acestea.


Ce sa faceti daca vedeti ca animalul dvs. bea prea multa apa


Daca cainele dvs. bea mai multa apa decat de obicei timp de mai mult de o zi sau doua, ar trebui sa contactati medicul veterinar. Cainele va necesita o vizita la veterinar pentru niste analize de sange, examene imagistice, urinanaliza sau alte teste de diagnostic pentru determinarea cauzei problemei.

Prevenirea hidratarii excesive

Pentru prevenirea hidratarii excesive la caini, trebuie sa va asigurati ca nu va hraniti animalul cu o hrana cu un continut prea mare in sare (sodiu) si ca nu ii oferiti resturi de la masa dvs., care pot contine o cantitate mare de sare. in cazul sindromului Cushing, diabetului si afectiunilor renale, de obicei nu puteti face nimic pentru a preveni aceste boli, deoarece acestea sunt in general congenitale. Cel mai eficient mod de a preveni toate aceste afectiuni este acela de a va duce cainele la veterinar cel putin o data pe an pentru a fi verificat. Depistarea oricarei probleme din timp poate duce la o evolutie mai favorabila a acesteia.