Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Medicul veterinar Raluca Zvorasteanu, de la cabinetul veterinar Qincyvet din Bucuresti ne-a trimis un material legat de ingrijirea animalelor de companie in timpul auto-izolarii. 

Articolul a fost preluat de pe website-ul asociatiei ASPA, din SUA. 

Un blog invitat de expertul nostru in bunastare animala, dr. Samantha Gaines. 

Pe masura ce temerile legate de Coronavirus - sau Covid-19 - maturau globul, autoritatile sanitare emit numeroase sfaturi oamenilor. 

Dar despre animalele noastre de companie ce trebuie sa stim?

Desi nu exista dovezi care sa sugereze ca animalele de companie pot fi purtatoare de Coronavirus sau se pot imbolnavi, animalele dvs. de companie pot fi afectate daca dvs. sau oricare dintre membrii familiei dvs. au rezultat pozitiv pentru virus sau li se solicita sa ramana acasa si sa se auto-izoleze. Solicitam proprietarilor de animale de companie sa nu intre in panica si sa nu abandoneze animalele de companie. Exista o multime de moduri simple de a avea grija de nevoile animalelor dvs. de companie, chiar daca nu puteti parasi casa.

Sfaturi pentru a va proteja animalele de companie si familia

Daca nu sunteti pozitiv la Covid 19 sau vi s-a cerut sa se auto-izolati, atunci continuati sa interactionati cu animalele de companie, ca si pana acum, dar regulile stricte de igiena trebuiesc adoptate, inclusiv spalarea  mainilor cu apa si sapun inainte si dupa atingerea acestora a jucariilor si a asternuturile/culcusurilor. Evitati sa fiti „pupat” sau lins si sa impartasiti mancare cu animalul dvs. de companie. Asigurati-va ca aveti suplimente de hrana pentru animale de companie si medicamente/diete in caz de autoizolare, mai ales daca animalul dvs sufera de o boala cronica. Vorbeste cu medicul veterinar pentru mai multe sfaturi. Majoritatea cabinetelor/clinicilor veterinara au pus la dispozitie numere de telefon si vas tau la dispozitie.

Cum sa raspundeti nevoilor animalului dvs. de companie daca trebuie sa va auto-izolati

Vestea buna este ca exista o multime de modalitati de a va asigura ca animalul dvs. de companie este ingrijit bine, chiar daca sunteti blocat acasa, asa ca nu va panicati.

Daca este posibil, aranjati ca o alta persoana sa aiba grija de animalul dvs. de companie. Daca detineti si alte animale la o adresa diferita, de locul in care stati, asigurati-va ca cineva  sa treaca pe acolo ca sa le asigure necesarul de apa si mancare. Adoptati intotdeauna bune practici de igiena si spalati-va bine pe maini dupa ce interactionati cu animalele de companie, cum ar fi iepuri, rozatoare, pasari si reptile.

Pisicile care traiesc la curte, pot avea o viata normala, iesind in curte si intrand in casa fara restrictii. Pentru cele tinute in interior, pe langa apa si mancare au nevoie de o litiera cu nisip schimbat periodic. Mentionez ca pisicile sunt foarte curate si necesita schimbarea asternutului din litiera destul de des. Va rugam sa va asigurati ca aveti asternut/nisip. In plus toate pisicutele adora sa se joace si sa isi ascuta gherutele. Ansamblurile tip sisal sau sisalurile simple va sunt de ajutor in general nu doar in aceasta situatie, ca sa nu fie tentate de canapele, covoare, perdele.

Desi nu veti putea sa va plimbati cainele prea departe exista modalitati de a va pastra cainele fericit si sanatos in limitele propriei case. Sfaturi si reguli asemanatoare urmeaza parintii pentru copii, in aceasta perioada in care scolile si gradinitele sunt inchise, iar cei mici nu pot constientiza sau intelege de ce nu pot iesi in parc sau de ce nu se pot ijuca cu altii copii.

Stimularea mintala este o modalitate excelenta de a-ti mentine cainele distrat si ocupat, astfel incat sa iti poti pastra cainele fericit, inlocuind exercitiile fizice cu alte activitati pana cand situatia revine usor usor la normal. Sunt jucarii de diverse marimi potrivite tuturor taliilor si raselor (tip kong) inclusive pentru puiuti, in care se pot baga bobite si acestia prin joaca scot bobitele din jucrie. Pot fi puse si recompense ca sa fie mai apetisante.

Cum va spuneam mai sus animalele sunt extern de asemanatoare cu copii, va spun asta din proprie experienta avand un baietel care se comporta asemanator cu cei doi frati ai lui catei.

Au nevoie de jucarii diverse, pe care este indicat sa le dati pe rand. Este extrem de important sa fim atenti la ce jucarii oferim cateiilor! Fiecare dintre dvs isi cunoaste animalul, jucariile trebuie sa se potriveasca cu comportamentul cainelui!

Ca sa evitam urmatoarele situatii: ingerarea jucariilor sau a bucatilor din ele, fracturarea dintilor si lezarea gingiilor etc.

Invatarea unui nou truc sau comanda este o stimulare mentala excelenta pentru un caine. Cu recompense ii putem stimula sa execute diverse comenzi. Multi deseori au optiunea de vizionare a antrenamentelor, va puteti inspira din mediul online pentru a gasi variante amuzante de a va stimula catelul. Daca stati la curte, puteti ascunde recompense, iar cainele dvs o sa fie foarte incantat cand o sa le descopere. Daca aveti intrebari sau considerati ca animalul dvs are o problema de sanatate, va puteti adresa medicilor veterinari telefonic. Cu siguranta medicul dvs veterinar v-a lasat un numar de contact pentru aceasta situatie, daca nu aveti va rugam sa sunati la clinica si sa solicitati.  

Daca ati fost diagnosticat cu Coronavirus (Covid-19), trebuie sa informati autoritatile ca aveti un animal sau mai multe. In acest moment cautam asociatii dispuse sa ridice animalele ale caror proprietari sunt in autoizolare sau bolnavi, asigurandu-le cazare, mancare si ingrijire pana la remedierea situatiei. 

Sfatul actual este sa restrictionati contactul cu animalele de companie pe cat posibil, ca o masura de precautie pentru sanatatea animalelor. Daca aveti nevoie sa interactionati cu animalul dvs. de companie, spalati-va mainile inainte si dupa orice interactiune cu acestea si purtati o masca de fata, daca este posibil.

Daca animalul dvs. de companie are starea generala modificata, va rugam sa nu-l duceti la veterinar. Contactati autoritatile si sunati medicul veterinar pentru o programare. Exista cabinete veterinare care au ramas deschise, dar vizitele in cabinet se fac pe baza de programare. 

Acestea sunt masuri de precautie si in prezent nu exista dovezi ca animalele de companie pot raspandi coronavirus!"