Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Modalitatea de a privi a cainilor este similara comportamentului social uman: cainii vad expresiile sistematic, preferand ochii. In plus, expresia faciala altereaza comportamentul de a privi al acestora, mai ales in cazul unei amenintari.

Un studiu recent efectuat in cadrul Universitatii Helsinki arata ca modalitatea de a privi a cainilor este similara comportamentului social uman: cainii vad expresiile sistematic, preferand ochii. In plus, expresia faciala altereaza comportamentul de a privi al acestora, mai ales in cazul unei amenintari. Studiul a fost publicat in Jurnalul Stiintific Plos One. 

Fetele amenintatoare evoca un raspuns unic la caini

Studiul a folosit un tracker al privirii pentru a arata cum vad cainii expresiile faciale ale cainilor si oamenilor. Cainii se uita mai intai in zona ochilor si examineaza ochii mai mult decat zona nasului sau pe cea a gurii. Caracteristicile unor expresii specifice speciilor le-au atras atentia, de exemplu botul cainilor amenintatori. Cu toate acestea, cainii si-au bazat perceptia expresiilor faciale pe intreaga fata. 

emotii caini

Fetele amenintatoare au provocat prejudecati atentionale, care se pot baza pe un mecanism evolutiv de adaptare: sensibilitatea de a detecta si de a evita amenintarile reprezinta un avantaj de supravietuire. Un lucru interesant a fost observat: comportamentul de a privi al cainilor a fost diferit in functie de speciile care le-au fost aratate: cainii au privit mai mult timp fetele amenintatoare ale cainilor ce le-au fost aratati decat fetele amenintatoare ale oamenilor, in cazul carora au avut mai degraba un raspuns de evitare. 

Semnalele de pericol care transporta diferite valabilitati biologice sunt, cel mai probabil, procesate prin cai neurocognitive diferite.

emotii caini

“Strategia de comportament tolerant a cainilor vis-a-vis de oameni poate explica partial rezultatele. 

Domesticirea a dotat cainii cu o sensibilitate in ceea ce priveste detectarea semnalelor de amenintare pentru a le raspunde cu semnale de impacare pronuntate”, spune cercetatorul Sanni Somppi de la Universitatea din Helsinki. 

Rezultatele sprijina punctele de vedere ale lui Darwin legate de sentimentele animalelor

Aceasta este prima dovada de existenta a unui model de privire legata de emotii la non-primate. In urma cu 150 de ani, Charles Darwin a inaintat ideea ca analogiile in forma si functie ale emotiilor umane si ale celor animale sugereaza radacini comune evolutive. 

Rezultatele cercetarilor stiintifice moderne recente sustin ideile lui Darwin. 

Explorarea mintii cainilor cu metode prietenoase

Un numar de 31 de caini din 13 specii diferite au participat la studiu. Inaintea experimentului cainii au fost dresati sa stea in fata unui monitor fara sa le fie data aceasta comanda si fara sa fie contentionati. Cainii au fost extrem de motivati sa efectueze sarcina, din cauza metodei pozitive de dresaj. 

Studiul face parte dintr-un proiect de colaborare a Facultatii de Medicina Veterinara si a Stiintelor Comportamentului din cadrul Universitatii Helsinki si Departamentului de Inginerie Biomedicala si Neurostiinta, din cadrul Universitatii Alto. Anterior acestui studiu, grupul de cercetare al profesorului Outi Vainio de la Universitatea Helsinki a descoperit ca obiectele informative din punct de vedere social, cum ar fi fetele familiare si interactiunea sociala din imagini, atrag atentia cainilor.