Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Primim adesea intrebari la redactie legate de ce ar trebui luat in considerare la alegerea unui animal de companie. Copiii, desigur, si-ar dori din fiecare specie cate cel putin un exemplar, un catel, o pisica, un arici, un peste si de ce nu, un papagal vorbitor cu care sa se distreze zinic. Insa alegerea unui animal de companie care sa se potriveasca propriei familii face parte, desigur, din cerintele necesare pentru a fi un iubitor de animale de companie responsabil.

Atunci cand alegi un animal de companie, alegi de asemenea responsabilitatea de a avea grija de sanatatea si bunastarea unei alte fiinte. Faci o promisiune catre aceasta fiinta ca vei avea grija de ea, pe intreaga durata a vietii sale. Devii de asememea responsabil de impactul pe care animalul de companie il are asupra familiei, prietenilor si comunitatii din care faci parte. Experienta ta cu un animal de companie va fi cu adevarat placuta daca iei in considerare atent toate detaliile cu privire la animalul de companie care se potriveste cel mai bine familiei, casei si stilului de viata. Asteptarile neimplinite sunt motivul cel mai frecvent pentru care oamenii renunta, abandoneaza sau dau spre adoptie animalele de companie, astfel incat cu o decizie informata va puteti asigura ca viitorul animalului dvs de companie va fi unul fericit.

Cand luati in considerare un animal de companie care este potrivit pentru dvs si familia dvs trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

  • Ai deja un animal de companie? Daca da, va accepta actualul dvs animal de companie acel animal de companie din aceeasi specie sau din alta specie? Daca nu esti sigur de raspunsul la aceasta intrebare, poti intreba medicul veterinar.
  • Ce cauti la un animal de companie? Vrei un animal de companie care sa se cuibareasca in brate? Vrei un coleg de alergat? Vrei un animal de companie care sa fie usor de ingrijit? Acestea vor influenta alegerea animalului de companie. Cine va avea grija de animalul de companie? Ia in considerare nivelul de experienta si abilitatile ingrijitorului care va avea grija de animalul de companie, de timpul pe care il poate aloca acestei sarcini. Daca ai un copil, un animal de companie care este activ noaptea nu ar fi o optiune atat de buna precum ar fi un animal de companie care este activ in perioada in care copilul este activ. Desi este un lucru excelent sa implici copiii in ingrijirea animalelor de companie, este nerealist sa te astepti ca baiatul sau fetita sa fie singurii responsabili de ingrijirea si bunastarea animalului de companie.
  • Exista reglementari locale sau aranjamente ale locuintei care iti limiteaza alegerea animalului de companie? Daca locuiesti in chirie, vorbeste cu proprietarul imobilului in care locuiesti daca este de acord cu un animal de companie in locuinta. Intereseaza-te de asemenea daca asociatia de proprietari din blocul in care locuiesti taxeaza suplimentar prezenta unui animal de companie in apartament. Ia in considerare faptul ca animalul va sta suficient timp singur in locuinta, astfel ca anumite specii hiperactive sau greu de dresat pot fi un inconvenient pentru restul vecinilor.
  • Vei in stare sa oferi cantitatea de atentie de care are nevoie? Cati ani esti dispus sa te angajezi sa ingrijesti un animal de companie? Animalele din diferite specii sau rase au nevoi diferite de atentie si insotire, precum si sperante de viata diferite. De exemplu, unele pasari mai mari au fost cunoscute ca traiesc mai mult de 100 de ani. Informati-va bine pentru a fi sigur ca intelegeti realist angajamentul pe care il luati atunci cand primiti in familie un anumit animal de companie.
  • Va permiteti cheltuielile legate de ingrijirea animalului dvs de companie? Unele rase sau specii de animale au nevoi speciale care pot necesita costuri suplimentare sau efort. Ganditi-va la nevoile pe care le are animalul de companie cu privire la hrana, socializare, exercitii fizice, adapost/cusca, ingrijire veterinara si asigurati-va ca vi le puteti permite si ca sunteti capabil sa le oferiti. Anumite animale de companie exotice, cum ar fi reptilele, amfibienii sau pasarile necesita o ingrijire veterinara speciala, asa ca informati-va cu privire la existenta un medic veterinar specializat/familiarizat in ingrijirea animalelor de companie exotice in orasul in care locuiti.
  • Cat timp veti fi plecat de acasa? Petrecti la serviciu multe ore? Calatoriti frecvent? Anumite animale de companie au nevoie de exercitiu fizic frecvent sau de mese frecvente si nu pot fi o alegere buna pentru cei care nu petrec mult timp acasa.
  • Cine va avea grija de animalul de companie atunci cand sunteti plecat? Luati in considerare si perioadele in care sunteti plecat mai mult timp precum si situatia in care animalul de companie traieste mai mult edcat dvoastra. Vor exista schimbari in viitor legat de modul dvostra de viata? Ganditi-va la planurile de viitor pe care le aveti si asigurati-va ca un animal de companie este inclus in ele, daca va decideti sa adoptati un nou suflet in familie.